Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Biztonságos készítmények cicáknak

2018. október 03.

Biztonságos készítmények cicáknak

Nem csak az emberek, hanem a macskák számára is a vegyszermentes ápolószerek közül ajánlott válogatni. Egy cica esetében ráadásul nem csak a bőr érintkezik a termékkel, hanem a szőr és a mancsok is, így egy-egy tisztálkodás során a száj, illetve a nyálkahártya is. Mivel a bőr szinte teljes mértékben képes beszívni a rákent samponokat és egyéb készítményeket, így nem csak az előnyös összetevők jutnak be a szervezetbe, hanem az esetleges káros, vegyi anyagok is. A piacon található termékek közül rengeteg tartalmaz olyan adalékanyagokat, amelyek sem az emberek, sem az állatok számára nem egészségesek.

Mielőtt megvásárolnánk egy terméket, mindig olvassuk el a címkén feltüntetett összetevőket. Csak azért, mert a doboznak vagy a tubusnak esztétikus a formatervezése, és szerepel rajta a „természetes” felirat, még nem jelenti azt, hogy valóban mentes minden káros anyagtól. Azok közül a készítmények közül próbáljunk meg választani, amelyek megfelelnek az uniós előírásoknak. Ehhez hozzátartozik az is, hogy kerüljük azokat a termékeket, amelyek állatokon teszteltek.

Valószínűleg nem tudjuk mindentől megóvni bársonytalpúnkat, ami káros, de érdemes törekednünk arra, hogy a lehető legtöbb egészségtelen ételt és ápolószert elkerüljük. Amelyeket pedig beszerzünk, kizárólag a használati utasításnak megfelelően alkalmazzuk, lehetőség szerint állatorvossal egyeztetett módon.

Bár a minitigrisek kifejezetten tiszta állatok és rendszeresen tisztogatják a bundájukat, előfordulhat, hogy olyan szennyeződés kerül a szőrre, amely eltávolításához elengedhetetlen a fürdetés. Valamint, ha hemzsegnek a bolhák a háziállatban, akkor is egy alapos mosdatás az, amely hatékony lehet a paraziták elleni küzdelemben. Idősebb macskák esetében pedig már nehézkes lehet a rendszeres mosakodás, ezért náluk is szükség lehet időnként egy kellemes fürdetésre. Ügyeljünk arra, hogy kizárólag cicák számára készült minőségi sampont használjunk, mert az emberek vagy például a kutyák számára gyártott termékek bőrirritációt okozhatnak.

A cicáknál viszonylag gyakran előfordulnak különböző oktanú hallójárat gyulladások, amelyek szakszerű ellátást igényelnek. Ha a cica vakarja a fülét, rázza a fejét, a hallójárat bőre kipirult és abban szennyeződést látunk, akkor haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat. Soha ne kezdjük otthon kezelni a cicát akkor sem, ha van otthon fültisztító oldatunk. Egyetlen dolog, amit magunk is megtehetünk, hogy jó minőségű fültisztító oldattal áttörüljük a hallójárat külső részét olyan esetben, amikor az enyhén szennyeződött, de a cica nem mutat tüneteket.

Főleg a kismacskáknál gyakoriak a különböző okokból kialakuló kötőhártya gyulladások, ilyenkor a szemek váladékosak, a kötőhártya kipirult, a szemhéjak akár össze is ragadhatnak. Ilyenkor is állatorvosi segítségre van szükség a megfelelő kezelés kiválasztásához. Soha ne várjunk sokáig, ha a cicánk szeme begyulladt, mert a hosszan tartó gyulladás, akár visszafordíthatatlan elváltozást is okozhat. Ha a cica szeme nem gyulladt, nem váladékos, de egy kicsit csipás a szeme sarka, akkor azt nyugodtan letörölhetjük langyos vizes vattával. Ha az állatorvos szemcseppet ír elő, akkor gyakran nincs könnyű dolgunk, mert a cicák sok esetben nem lelkesednek a kezelésért. Legjobban akkor tudjuk a szemébe juttatni a készítményt, ha a cicát az ölünkbe vesszük úgy, hogy a háta van felénk. A fejét megemeljük és hátulról cseppentünk bele, úgy, hogy a cica látóterébe ne kerüljön be a cseppentő.

Nem szabad elhanyagolni a szájhigiéniát sem. Ahhoz, hogy az íny és a fogak egészségesek maradjanak, érdemes heti rendszerességgel speciálisan macskáknak készült fogkrémmel megtisztítanunk cicánk fogait. Fogkefe segítségével óvatosan, körkörös mozdulattal kell megmosnunk, illetve megmasszíroznunk az állat fogait és ínyét. A megfelelő termékek kiválasztásához és a kedvencünk számára legjobb módszer alkalmazásához minden esetben egyeztessünk állatorvossal.

 

Forrás: consciouscat.net, medi-vet.com, vetstreet.com