Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Boldog cica-gazdi kapcsolat

2018. szeptember 24.

Boldog cica-gazdi kapcsolat

Attól, hogy van egy cicánk otthon, még nem feltétlenül leszünk jó gazdik. Akkor válunk valódi társává kedvencünknek, ha ismerjük őt, és olvasni tudunk a jelzéseiből. Most eláruljuk, mi a boldog cica-gazdi kapcsolat titka.

A titok az, hogy nincs titok. Egyszerűen ismerni kell, mikor ad pozitív és mikor negatív visszajelzést bársonytalpú barátunk. Ez a feladat a friss gazdikat megrémítheti, azonban semmi ok az aggodalomra, hiszen ösztönösen tudunk olvasni minitigrisünk testbeszédéből és hangjelzéseiből.

Jó tudni, ha nem érzi jól magát

Kedvencünket sok tényező teheti nyugtalanná, amelynek egyértelmű jelei is vannak. Ha mély és elnyújtott hangot hallat, érződik rajta a kétségbeesés. Szemei nagyra nyílnak, pupillái nagy kerek fekete folttá alakulnak, nem pislog és megdermed, úgy érzi, valami nincs rendben. Ehhez társulhat még a fül lesunyítása vagy tekergetése, nyugtalan mozgatása. Lépései laposak és óvatosak. Az ilyen állapotban történő mozgást inkább mondanánk osonásnak, mint sétának, és közben természetesen végig figyeli mi történik körülötte.

Egy jó gazdi azonnal igyekszik orvosolni ezt a helyzetet. Óvatos simogatással, megnyugtató szavakkal próbáljuk meg elterelni a figyelmét a stressz okáról. Nem garantált, hogy célravezető, ha jutalomfalatokkal próbálkozunk, ugyanis a nem biztonságosnak érzékelt helyzetekben a cicák nem szívesen falatoznak. Ne kapjuk hirtelen az ölünkbe az ijedt cicát, mert ha izgalmi állapotban korlátozzuk őket a szabadságukban, azonnal menekülőre fogják és még a legjámborabb macskák is csúnyán megkarmolhatnak.

Amikor boldog, mi is azok vagyunk

Természetesen nem csak a negatív érzelmek látszanak meg a macskákon, a boldogság is ugyanúgy kiolvasható a testbeszédükből. A legnyilvánvalóbb jel, amelyet még a kezdő gazdik is biztosan felismernek, a dorombolás. A búgó hangot csak akkor hallhatjuk, ha kedvencünk elégedett. Ehhez gyakran társul a dagasztás, amikor a mellső mancsaival nyomkod, masszíroz minket, vagy bármit, amely a mancsa ügyébe kerül. Ha kistigrisünk odafekszik hozzánk és elalszik, az egyértelműen a bizalom és a szeretet jele. Gondtalan állapotban a járása is sokkal kecsesebb, magabiztosabb, farkát az égnek tatja, olykor remegteti a végét.

Annak érdekében, hogy a bársonytalpúnk lelkiállapota ilyen is maradjon, bánjunk vele szelíden, ne erőszakoskodjunk vele, és ne korlátozzuk a mozgásában, ugyanis a macskák sértődékeny állatok, és megjegyeznek minden feléjük tett agresszív gesztust. Éppen ezért nem ritka, hogy egy cica a család egyik tagjával barátságos, a másikkal pedig agresszív, ingerült, hiszen amit adunk, pontosan azt kapjuk vissza. Szeretgetéssel garantáltan egy szerető és vidám cirmossal tölthetjük a mindennapokat.