Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Boldog Újévet! – Tegyünk kedvencünk nyugalmáért!

2018. december 18.

Boldog Újévet! – Tegyünk kedvencünk nyugalmáért!

Sok helyen a szilveszter éjszaka egyik elengedhetetlen kiegészítője a tűzijáték. És bár ez a színes égi csoda kellemes látványt nyújthat az emberi szemnek, az erős hanghatások miatt nagyon ijesztő lehet a háziállatok és a vadállatok számára. A kutyusokat különösen érzékenyen érintheti, egyes példányok annyira meg tudnak ijedni, hogy a menekülés hevében képesek kiugrani a zárt ablakon keresztül vagy villámgyorsan gödröt ásni a kerítés alatt.

Ha megosztjuk otthonunkat egy négylábúval, akkor alaposan fel kell készülnünk az idei év utolsó és az újév első napjára. Fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

  1. Győződjünk meg arról, hogy kutyánkban van chip, a nyakörvén pedig biléta, amin szerepelnek az elérhetőségeink. Ellenőrizzük, hogy az adataink naprakészek-e. Ezek sokat segítenek abban az esetben, ha megszökne az eb.
  2. Még a tűzijáték kezdete előtt vigyük el bundás barátunkat egy hatalmas sétára, majd utána adjunk neki vacsorát. Kisebb az esélye az éjszakai idegeskedésnek, ha az állat fáradt és jóllakott.
  3. Ha lehet, akkor maradjunk otthon kedvencünkkel egész éjjel, mert nagyobb biztonságban érzi majd magát a kutyus, ha a gazdija is mellette van. Amennyiben mindenképp szeretnénk elmenni otthonról, keressünk valakit, aki szívesen vigyáz rá a távollétünk alatt.
  4. Amikor sötétedni kezd, engedjük le a redőnyöket vagy húzzuk be a sötétítő függönyöket. Biztosítsunk az állatnak egy olyan szobát, ahova a legkevésbé szűrődnek be a hangok és a fények. Fontos, hogy az eb biztonságban érezze magát, ehhez pedig amennyire csak lehetséges, ki kell zárnunk a külső zavaró tényezőket.
  5. Kapcsoljuk be a TV-t vagy a rádiót, ha ezekhez a készülékekhez korábban már hozzászokott négylábúnk. Így a belső zajok és fényhatások elnyomhatják a kinti ijesztő hangokat.
  6. Ne kössük meg a kutyát a tűzijáték idejére, mert a korlátozottság érzete csak növeli majd a pánikot, így könnyen elakadhat valahol és súlyosan megsérülhet az eb a menekülési kísérlete közben.
  7. A tűzijátékok ideje alatt – körülbelül este 9 és éjjel 1 között – legyünk folyamatosan pajtásunk mellett. Fontos, hogy mi ne aggódjunk, vagy legalábbis véletlenül se mutassuk ki kedvencünknek, mert megérzi rajtunk, és ő is félni kezd. Ehelyett inkább beszéljünk hozzá nyugodt hangon, és játsszunk egy nagyot, így elterelhetjük a figyelmét.
  8. Amennyiben szükségét látjuk, kérjünk szakmai segítséget, és az év vége előtt látogassuk meg az állatorvost, mert lehet, hogy nyugtatót kell adnunk kedvencünknek a saját és környezete épségének megóvása érdekében.

Tippek, ha más állatot tartunk:

A macskákat, a nyuszikat és a többi kisemlőst helyezzük a tűzijáték szempontjából is biztonságos helyre erre a napra. A lovak is rosszul reagálhatnak a tűzijátékra, ezért őket érdemes lehet elszállítani egy olyan istállóba, amely biztosan távol esik a durrogtatásoktól. Távolítsunk el minden olyan tárgyat az állatok közeléből, amelyek sérülést okozhatnak, és sötétítsük el az ablakokat, hogy a lehető legkevesebb fény- és hang juthasson be a helyiségbe, ahol a háziállatok tartózkodnak.

 

Forrás: rspca.org.au