Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Bolhák által okozott betegségek és megelőzésük

2019. szeptember 19.

Bolhák által okozott betegségek és megelőzésük

A bolhák és csípéseik azon túl, hogy irritálhatják a kutyákat, betegségeket is terjeszthetnek és különféle egészségügyi problémákat idézhetnek elő. Mivel viszonylag gyakori jelenségről van szó, ezért fontos, hogy felismerjük ezeket a betegségeket, és törekedjünk a megelőzésükre.

  1. Bolhanyálallergia okozta bőrgyulladás

Sok kutya szenved bolhanyálallergia okozta bőrgyulladásban, vagyis akár 1-2 csípés következtében is fájdalmas, nagy kiterjedésű viszkető-nedvedző bőrelváltozások jelentkeznek, melyek kezelés nélkül nem gyógyulnak.. Súlyos, elhanyagolt esetekben nagy kiterjedésű szőrhiányos területek alakulhatnak ki, amelyeken másodlagosan baktériumok, gombák is elszaporodnak.. Ez az egyik leggyakoribb allergiás kórkép, amivel a négylábúakat állatorvoshoz szokták vinni. Addig nem múlik el, amíg meg nem szabadulunk az összes bolhától, aminek nélkülözhetetlen része a környezeti bolhairtás. Ezek az élősködők ugyanis az állat környezetébe rakják petéiket, és a lárvák is ott tartózkodnak. Ha nem történik meg az alapos porszívózás, felmosás a rejtett zugokban is, illetve azon textíliák magas hőfokon történő kimosása, amelyekkel kedvencünk érintkezik, akkor az állat mindig újra és újra fertőződik majd. Léteznek környezeti bolhirtó sprayk is, amelyek egyes felületeken eredményesen alkalmazhatók.

  1. Galandférgek

Az uborkamagképű galandféreg köztigazdája a bolha. Ez azt jelenti, hogy a féreg egyik fertőzőképes lárvaalakja bennük alakul ki, így a fertőzést ezek az élősködők közvetítik kedvenceink, és sajnos felénk, emberek felé is. A kutyák szétharaphatják, és lenyelhetik a bolhákat, miközben az irritált részt rágcsálják, vagy épp a bundájukat nyalogatják, ápolják. Ha a szervezetbe bekerült bolhák féreglárvákkal fertőzöttek, akkor sajnos az eb is megfertőződhet, és a galandférgek kifejlődhetnek az állat bélrendszerében. Amennyiben kutyusunk férgessé vált, azt szabad szemmel is láthatjuk, ha megvizsgáljuk a hátsó felét. Ha apró, fehér, rizsszem kinézetű kis valamiket észlelünk, akkor bizony galandférgekre bukkantunk. Ha alaposabban szemügyre vesszük őket, akkor megállapíthatjuk, hogy mozognak is. Fontos tudni, hogy a férgesség nem jár minden esetben a parazita látható ürülésével, ezért fontos a rendszeres rutinszerű, legalább 3-4 havonta történő féreghajtás, és a hatékony szerekkel történő folyamatos bolhaellenes kezelés. Sajnos ez a betegség zoonózis, vagyis emberek is fertőződhetnek. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, akik még nem mosnak mindig alaposan kezet. Fontos tudni, hogy a férgesség nem jár minden esetben a parazita látható ürülésével, ezért fontos a rendszeres rutinszerű, legalább 3-4 havonta történő féreghajtás, és a hatékony szerekkel történő folyamatos bolhaellenes kezelés.

  1. Vérszegénység (anaemia)

Mivel a bolhák nagyon gyorsan szaporodnak, ezért rövid időn belül akár több száz is megkeserítheti háziállatunk életét. És, ha ezek a paraziták mind kedvencünkből táplálkoznak, akkor az vérszegénységhez vezethet. Ez az állapot kölyökkutyák esetében kifejezetten veszélyes, mindenképp állatorvos segítségére lesz szükség a kezeléshez, és valószínűleg nem csak az eb bundájában lévő parazitákat kell elpusztítanunk, hanem az otthonunk környezetében lévőket is. A vérszegénység tünetei között szerepel a gyengeség, letargia, szapora légzés, és súlyosabb esetben el is pusztulhat a négylábú.

  1. Bartonellózis

A bolhák által szőrös pajtásunk szervezetébe Bartonella henselae nevű baktériumok is bekerülhetnek, melyek a macskakarmolási betegséget (bartonellosis) okozzák. Leggyakrabban az egy évnél fiatalabb macskák hordozzák a kórokozót, és karmolás, harapás útján juttatják be az emberek szervezetébe.  Különösen veszélyeztetettek a betegség szempontjából a gyermekek és minden olyan ember, akinek nem működik megfelelően az immunrendszere. Számos tünettel jelentkezhet a betegség, például lázzal, émelygéssel vagy étvágytalansággal, fejfájással, kiütésekkel,, hányással, hasmenéssel, ízületi fájdalmakkal, és idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak.. Ám érdemes tudnunk, hogy klinikai tünetek nem mindig mutatkoznak.

A bolhák szinte bárhol megtalálhatóak, ezért is nehéz elkerülnünk őket, de rendszeres kezeléssel megelőzhetjük a fertőzések kialakulását. Olyan terméket érdemes választani, amelynek van riasztó hatása is, így az estek többségében elkerülhető a csípés.. Jó megoldás lehet a nyakörv, a spray és a  spot-on készítmények is. is. Alkalmazásuk előtt javasolt állatorvossal egyeztetni, hogy megtaláljuk a céljainknak leginkább megfelelő készítményt.