Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Chilei földimókus otthonra – Mindent a degukról

2018. április 13.

Chilei földimókus otthonra – Mindent a degukról

A deguk szórakoztató, könnyen kezelhető, érdekes kis háziállatok, de érdemes jobban megismerni őket, mielőtt hazaviszünk belőlük néhányat. Van például 10 dolog, amikből eldönthetjük, hogy biztosan tudnánk-e gondozni ilyen kis rágcsálókat. Ne felejtsük el, hogy tartásuk ugyanúgy felelősséggel jár, mintha kutyát vagy cicát fogadnánk otthonunkba.

  1. Nem éjszakai állatok

A legtöbb rágcsáló éjszakai életet él, vagyis nappal alszik, este pedig ébren van. Ez egyesek számára nagyon bosszantó lehet, főleg, ha a ketrec közel van a hálószobához vagy épp egy légtérben van vele. A deguk viszont ezzel ellentétben nem éjszakai rágcsálók, általában napközben ébren vannak, és este szenderülnek el. Tehát más kisállatokkal szemben előny, hogy nagy valószínűséggel nem zavarják meg tulajdonosaik álmát, vagyis nem okoz problémát az sem, ha a szobába kerül a ketrec.

  1. Nagyon barátságosak

Háziállatunk kiválasztásakor fontos, hogy kedvencünk illeszkedjen személyiségünkhöz és életvitelünkhöz egyaránt. A deguk kifejezetten társas lények, ezért soha ne tartsuk őket egyedül, mert magányosan boldogtalanok. Ezek a kis állatok általában az emberekkel is jól kijönnek, főleg, ha már fiatal koruk óta hozzászoktak a társaságukhoz. Nem kötelező őket rendszeresen simogatni, de ha szorosabb köteléket szeretnénk kialakítani, akkor érdemes gyakran kézbe vennünk rágcsálóinkat. Ez megkönnyítheti egyébként a degu-lak kitakarítását is, amikor mindenképp közel kell kerülnünk állatkáinkhoz.

  1. Tisza állatok

Bár természetesen a deguk sem takarítanak fel maguk után, sokkal jobban érzik magukat tiszta környezetben. Ketrecüket hetente egyszer ajánlott kitakarítani, és állatbarát szerrel le kell fertőtleníteni a benne lévő kiegészítőket is. Így hosszabb és boldogabb lehet az életük. A deguknak a tisztálkodáshoz be kell tenni a ketrecükbe csincsilla fürdőhomokot.

MultiFit csincsilla homok 1,5l

  1. 8-9 évig is élhetnek

A fogságban tartott deguk átlagos élettartama 6-8 év, de előfordulhat, hogy elérik a 9 éves kort is. Tehát, ha degukat szeretnénk hazavinni, viszonylag hosszú elköteleződéssel kell számolnunk, ezt mindenképp mérlegeljük a döntésünk meghozatala előtt.

  1. Gyorsan szaporodnak

Mivel a chilei földimókusok nagyon gyorsan szaporodnak, így nem ajánlott azonos neműeket együtt tartani, mert sok-sok kisdegunak egyáltalán nem lesz egyszerű otthon találni. Tehát, ha úgy látjuk, hogy véletlenül ellenkező nemű rágcsálókat vásároltunk, azonnal válasszuk szét őket. Megfelelő gyakorlattal rendelkező állatorvosok ivartalanítani tudják ezeket az állatokat is.

  1. Nagy a mozgásigényük

A deguknak szükségük van a rendszeres mozgásra, ezért mindenképp nagyméretű ketrecet kell vennünk, és be kell szereznünk pár kiegészítőt is hozzá, például mókuskereket, polcokat, búvóhelyeket, stb.

  1. Figyelni kell az étrendjükre

A deguk alacsony szénhidrát és magas rosttartalmú táplálékot fogyasztanak a szabad természetben. Nekünk is ilyennel kell kínálnunk őket, ha azt szeretnénk, hogy egészségesek maradjanak. A deguknál nagyon gyakori a helytelen (magas cukortartalmú) táplálék etetése következtében kialakuló cukorbetegség. Ha a betegséget idejében felismerjük és változtatunk a helytelen tápláláson, akkor az állatok állapota rendeződik. A betegség első tünetei közé tartoznak a sok víz ivás, sok vizelet ürítése és a szaruhártya oedemája. A deguk alapvetően fűevő állatok, nincs szükségük édes gyümölcsökre, zöldségekre (pl.: alma, répa) magkeverékekre, cukros jutalomfalatokra. Fő táplálékuk a jó minőségű széna és a jó minőségű pelletált magas rosttartalmú táp.

Real Nature Natur réti széna 1kg

Kaphatnak a deguk fűféléket, mint például a gyermekláncfű, lándzsás utifű, tyúkhúr és szívesen elrágcsálják nem mérgező fák ágait is. Emellett mindig legyen előttük ivóvíz.

  1. Vigyázzunk a farkukra

Fontos, hogy soha ne a farkánál fogva emeljünk fel egy degut, ugyanis akár el is veszítheti azt, ha megijed vagy fájdalmat érez. Ha már megtörténik, akkor ügyeljünk arra, hogy ne pánikoljunk, és ne okozzunk további stresszt a rágcsálónak. Bár komolyabb baja nem lesz kisállatunknak a farka elvesztésétől, ettől függetlenül ajánlott elkerülni ezt a sérülést.

  1. Találjunk megfelelő állatorvost

Mivel nem túl átlagos házikedvencekről beszélünk, ezért még mielőtt valóban szükség lenne rá, érdemes utánajárnunk, hogy hol rendel olyan állatorvos, aki többek között a degukhoz is ért.

  1. Kiváló háziállatok

Összességében elmondható, hogy a deguk nagyon jó választásnak bizonyulnak, ha aprócska társakat szertenénk magunk mellé. Kicsik, barátságosak, szórakoztatóak és a tartásuk sem nehéz.

 

Forrás: pets4homes.co.uk