Cica a konyhapulton – mit tegyünk ellene?

2021. október 01.

Cica a konyhapulton – mit tegyünk ellene?

Macskatulajdonosként biztosan mindenki megtapasztalta már, hogy a cicák szeretnek a konyhapulton tartózkodni. Bár, van, aki szerint ez rendben van, valójában ez egy rossz macskaszokás, amit ajánlott megelőzni vagy megszüntetni. Ugyanis a pultra való felugrálás számos potenciális veszélyt jelent mind bársonytalpúnkra, mind ránk és családtagjainkra nézve.

Például az a minitigris, amelyik rendszeresen felugrál a konyhapultra, megkockáztatja, hogy a forró tűzhelyen landol, vagy a korábban használt tisztítószerekből vegyszermaradványok kerülnek a mancsaira, amit aztán lenyalogat. Nálunk, gazdiknál pedig egészségügyi problémák jelenhetnek meg, ha a cicáról bármi az ennivalónkba kerül. Gondoljunk csak bele. Háziállatunk gyakori látogatója az alomdoboznak, tehát, ha felugrik a pultra, mancsaival baktériumokat juttathat rá, így azok könnyedén bejuthatnak az élelmiszerbe. Ez a gyenge immunrendszerűekre, például gyerekekre, idősekre, terhes nőkre különösen veszélyes lehet. Ezért a legjobb, ha távol tartjuk macskánkat a munkalaptól.

De miért imád felugrani a cica a pultra?

A konyhapultok több okból is mágnesként vonzzák a bársonytalpúakat. Ha sikerül megfejtenünk, hogy kedvencünket mi motiválja abban, hogy felugráljon, könnyebb lesz tennünk azért, hogy rávegyük arra, hogy változtasson a viselkedésén.

A minitigrisek szeretik a magasságot. A szabadban is gyakran másznak fel a fára, kerítésre, és a lakásban is szívesen bámészkodnak az ablakpárkányról, valamelyik könnyedén megközelíthető polcról, vagy épp konyhaszekrényről.

A konyhapultok jó illatúak. A munkalapra gyakran kerülnek csábító ételek, például nyers csirkemell vagy darált marhahús, esetleg tonhal, amit a salátánkba szeretnénk tenni. De egy elcsöpögtetett szósz vagy akár a nagyobbacska morzsák is felkelthetik macskánk érdeklődését.

A folyó víz izgalmas. Egyes minitigriseket a konyhai mosogatónál folyó víz is a pultra vonzhat. Nem csak szórakoztató lehet, hanem ivóvízforrásnak is tekinthető. Persze jobb, mintha a toalettből inna kedvencünk, de azért ajánlott ennél megfelelőbb alternatívát találnunk.

Mit tehetünk ellene?

Több módszert is érdemes kipróbálnunk. Figyeljük meg, hogy melyikre reagál a legpozitívabban kis barátunk, a kulcs a következetesség.

Ragasszunk ragasztószalagot a pult szélére. A macskák utálják a ragasztócsík tapintását, így egy-két alkalom után valószínűleg már nem lesz kedve cicánknak újra felugrani a konyhaszekrényre. Alufóliával kiegészítve a zaj is elrettentő lehet. Hátránya, hogy megnehezíti a takarítást, és valószínűleg többször is újra kell ragasztanunk. Az ügyesebb kistigrisek pedig rá is jöhetnek, hogyan ugorják át azonnal, érintkezés nélkül.

Vessük be a klikkert. Ha a cica felugrik a konyhapultra, akkor pár szem jutalomfalatot vagy játékot dobjunk le a földre, és ha leugrik értük kedvencünk, akkor klikkeljünk. A pozitív megerősítés sokszor hatásosabb, mint a büntetés.

Vásároljunk egy-két hasznos kiegészítőt. Amennyiben a magasságért rajong háziállatunk, akkor szerezzünk be neki egy magasabb macskabútort, amit bármikor megmászhat. Ha pedig a csapból folyó víz a csábító számára, akkor lepjük meg egy itatókúttal.

Egy kis találékonysággal sikerülhet elvennünk cicánk kedvét attól, hogy a konyhaszekrényen hesszeljen. Így a minitigris is jól jár, és mi is.