Cicafürdetési segédlet

2020. augusztus 16.

Cicafürdetési segédlet

A cicák rendszeresen tisztogatják magukat, de időnként nekik is szükségük lehet egy kis plusz segítségre. Rákerülhet a bundájukra olyan anyag, amit ők saját maguk nem tudnak eltávolítani róla, pl. autóolaj. Sokan úgy gondolják, hogy a macskák utálják a vizet, de szerencsére ez nem mindig igaz. Egy kis odafigyeléssel akár kellemes élmény is lehet a fürdetés.

Készítsük elő a terepet

Mielőtt még megnyitnánk a csapot és beletennénk a minitigrist a mosdókagylóba vagy a kádba, ajánlott összeszednünk és odakészítenünk minden eszközt, amire szükségünk lehet. Ha nem harcol a cica foggal-körömmel a fürdetés ellen, akkor sem fog a vízben maradni, amíg mi még elmegyünk megkeresni valamit, ezért fontos, hogy minden kéznél legyen. Amikre szükségünk lesz:

  • Speciálisan macskák számára készült sampon
  • Törölközők
  • Fésű (vagy kefe, ha hosszú szőrű cicánk van)
  • Kancsó vagy valamilyen más edény az öblítéshez
  • Gumiszőnyeg, amit a mosdóba vagy a kádba helyezünk, hogy ne csússzon meg a bársonytalpú (ha nincs, akkor törölköző is jó lehet helyette)

Mindezeken felül pedig jó, ha velünk van egy családtag vagy egy barát is. A cicafürdetéskor a négy kéz jobb, mint a kettő. Kizárólag macskasampont használjunk, mert más termékek irritálhatják a minitigris bőrét és csíphetik a szemét. Ha az állatorvos gyógyszeres sampont ír fel, akkor mindenképp kövessük a használati utasítást.

Haladjunk lépésről lépésre

Az első dolgunk, hogy fogjuk meg a cicát, vigyük be a fürdőszobába, és csukjuk be az ajtót, hogy ne tudjon meglépni. Ha nem túl kezelhető kedvencünk, akkor is próbáljunk meg nyugodtak maradni, mert a bennünk növekvő stressz macskánkra is károsan hathat. Ezt követően töltsük fel a mosdókagylót vagy a kádat kb. 10 centiméternyi meleg vízzel. Vigyázzunk, hogy ne legyen forró! A hőmérséklet leellenőrzése után két kézzel, óvatosan tegyük a cicát a kádba.

Ezt követően alaposan nedvesítsük be a háziállat bundáját, de ha lehetséges, kerüljük a fülek, a szemek és a száj környékét. Ha már kellően vizes a cica, jöhet a samponozás. Gyengéden masszírozzuk bele a szőrébe, amíg hab nem keletkezik. Miután mindenhol megmostuk a bársonytalpút, jöhet az öblítés.

A legjobb, ha egy kancsót veszünk segítségül, és az abból folyó vízzel öblítjük le az állat testét. Nagyon fontos, hogy az összes samponmaradékot eltávolítsuk, mert ha száradás után is marad szappan a cica bőrén, akkor az irritációhoz és vakarózáshoz vezethet. Sőt, ha a macska nyalogatja le magáról, akkor gyomorpanaszok is jelentkezhetnek.

Ezután egy nedves ronggyal áttörölgethetjük a cica arcát is. Soha ne permetezzünk vagy engedjük a cica fejére közvetlenül vizet, legyünk nagyon óvatosak. Ha ezzel is megvagyunk, kivehetjük kis barátunkat a kádból.

Tekerjük be őt egy meleg, puha törölközővel, amivel le tudjuk itatni róla a vizet, és vigyük egy kellemes hőmérsékletű helyiségbe, ahol biztonságosan megszáradhat. Alacsony fokozaton használhatunk hajszárítót is, de a legtöbb cica fél gépek hangjától. Ha cicánk stresszes és pánikhangulata van a vizes élmény miatt, akkor inkább mellőzzük a hajszárítózást.  Miután a bársonytalpú teljesen megszáradt, fésüljük át a szőrét, és készen is vagyunk.