Cicák egyedül hagyása: ezekkel a tippekkel sikerülni fog!

2021. július 29.

Cicák egyedül hagyása: ezekkel a tippekkel sikerülni fog!

Gyakran előfordul, hogy cicánk néhány órát egyedül tölt otthon. Tudd meg, hogyan szoktathatod hozzá kedvenced az egyedülléthez és milyen eszközökkel teheted kellemesebbé a cicád életét az „üres lakásban”.

A cicák sokáig magányos farkasoknak számítottak, akik nem fektettek nagy hangsúlyt a társaságra, legyen az emberi vagy állati. Időközben azonban ezt megcáfolták: a legtöbb cica kifejezetten társasági lény. Szeretnek fajtársaikkal játszani és hízelegni, és főként a gazdáikkal eltöltött időt élvezik, kiadós simogatásra és játékra vágynak. Ha azonban valaki nem otthonról dolgozik, a cicát munkaidő alatt egyedül kell hagynia.

Mennyi ideig hagyhatunk egyedül egy cicát?

Ezt a kérdést általánosan nem lehet megválaszolni, mivel minden állat másként reagál. A gondos beszoktatást és a cicák jó közérzetét biztosító környezet kialakítását követően feltétlenül lehetőség van arra, hogy cicánkat napközben vagy éjjel egyedül hagyjuk, hiszen a cicák napi 12-16 órát alszanak. Az, hogy cicánkat mennyi ideig hagyhatjuk egyedül, a szoktatás mellett a személyiségtől és a fajtától is függ. Bizonyos fajták már fiatalabb korban is szerény és nyugodt tulajdonságaikról ismertek, nekik is szükségük van azonban változatosságra és szórakozásra, ha egyedül maradnak otthon. Ezért biztosítsuk, hogy cicánk feladatokat kapjon, és így ne hiányoljon túlságosan miket!

Így tehetjük kellemesebbé az időt cicánk számára

+ Távolítsunk el minden olyan veszélyforrást, melyhez a cica hozzáférhet. Ide tartoznak például a mérgező növények, tisztítószerek, gyógyszerek. Az ablakokat soha ne hagyjuk bukó állásban, mert a kíváncsi cicák megpróbálva azon kimászni beszorulhatnak – ez pedig életveszélyes! Helyezzünk el megfelelő biztonsági hálót, hogy a friss levegőt biztosítsuk.

+ Gondoskodjunk elegendő fekvőfelületről, kaparási és mászási lehetőségekről. Sok cica szeret kinézegetni az ablakon – a párkány egy párnával kényelmes kilátóhellyé alakítható. A speciális falmászó szettek vagy a kaparófa, mely a pihenőhely, a játszókötél és a mászási élmény egyesítése, ugyancsak lehetővé teszik a mozgást, változatosságot és a pihenést.

+ Rejtsünk el többször jutalomfalatokat vagy játékokat a lakás különböző pontjain. Cicánk így távollétünkben is sok dologgal le tudja foglalni magát.

+ Ne feledjünk elegendő vizet és tiszta macska WC-t cicánk rendelkezésére bocsátani. Hosszabb távollét esetén tápautomatát javaslunk, mely az állatok adagját előre beállított időpontban adagolja ki. Egy ivókút segítségével biztosítható a vízellátás. A bugyogó források néhány cicát több ivásra ösztönöznek.

Fontos: Semmiképp se hagyjuk cicánkat több napra egyedül. Hosszabb távollét esetén szervezzünk cicaszittert vagy vigyük az állatot egy megfelelő macskapanzióba.

 

Egyedül a lakásban? Unaloműzés cicáknak

Azok a cicák, akik bármikor örömmel vadászni indulnak a szomszédságba, és ha igényük van rá, kapcsolatokat is ápolnak, könnyebben képesek mellőzni gazdáikat akár több órán át is. A kizárólag lakásban tartott cicáknál és ha sokat vagyunk úton, mindenképpen két cicát érdemes tartani, így ugyanis a magány és unalom egyáltalán nem jelenik meg a cicák életében. Amennyiben cicánk eddig egyedüliként élt, egy második cica gondoskodhat a társaságról és a változatosságról. Azért, hogy a két szobatigris megszokja egymást, főként éppen a kezdeti időszakban van szükség a megérzésekre és a türelemre.
Amennyiben egyedül hagyjuk cicánkat, tegyük számára az időt olyan kellemessé, amennyire csak lehetséges. Például reggel játsszanak egy kiadósat, így a bársonytalpú már akkor kimerül, amikor elhagyjuk a házat. Az egyedül töltött időre is álljon az állatok rendelkezésére változatos játék-, mászás- és kaparáslehetőség.

Azért, hogy távollétünkben ne kelljen aggódnunk, lehetőleg már korai éveiben szoktassuk hozzá a cicát az egyedülléthez.

Hogyan szoktathatjuk hozzá a kiscicákat az egyedülléthez?

A legfiatalabbak esetén: függetlenül attól, hogy egy állatmenhelyről vagy tenyésztőtől származó állatkáról van szó, az első hetekben lehetőség szerint egyáltalán ne hagyjuk egyedül cicánkat. Akkor sem, ha már van másik állat a háztartásban. Az első időkben álljunk az új lakó rendelkezésére, hogy bizalmat nyerjünk és fokozatosan felfedezhesse és meghódíthassa új birodalmát.

Azért, hogy a cica megszokja az egyedüllétet, a legjobb, ha kis lépésekben haladunk. Először csak néhány percre hagyjuk egyedül a lakásban. Ha nyugalmat tapasztalunk, térjünk vissza a lakásba és kiadósan jutalmazzuk meg kis kedvencünket. A cica nyávogását és fájdalmas panaszát azonban – bármely nehezére is esik – ignoráljuk és a lakásba csak egy nyugodt pillanatban térjünk vissza. Fokozatosan növeljük a távollét idejét és mindig gondoljunk a cica kedvenc tápjával, simogatással vagy egy játékszerrel történő jutalmazásra. Ne felejtsük, hogy néhány hétig eltarthat, míg a bársonytalpú megszokja az egyedüllétet.

Egyedül hagyhatom a cicámat egy operációt követően?

Néhány operációt követően a cicáknak nyakmerevítést kell viselniük, míg meggyógyul a seb. Sok cica nagyon rugalmas és főként trükkös, ami a műtéti hegek elérését illeti – akkor is, ha úgynevezett „gallért” viselnek.  Ebben az időszakban a cica mellett kell maradnunk vagy gondoskodnunk kell egy megbízható felügyelőről, hogy például a narkózis utóhatásait ellenőrizze. Amennyiben kis kedvencünk megpróbálja eltávolítani a merevítést, tereljük el a figyelmét.

Mit tegyünk, ha a cica rombol a lakásban?

Az egyedüllét éppen azon négylábúak számára jelent változást, akik hozzá vannak szokva a társasághoz. Némely cicák dühüket randalírozással, bútorok kaparászásával vagy a jelöléssel mutatják ki. Ilyenkor sok türelemre van szükség – és őszinte mérlegelésre: rendelkezik-e doromboló lakótársunk megfelelő játszási, kaparási és megfigyelési lehetőséggel? Inkább önálló vagy játszótársakkal boldogabb lenne? Az extrém viselkedés bizonyos esetekben betegségre is utalhat. Ilyen esetekben tanácsos állatorvos vagy állatpszichológus segítségét kérni.