Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicák és a nyávogás

2019. március 18.

Cicák és a nyávogás

A macskák kommunikációja összetett és egyben lenyűgöző. Egy szimpla „miau”-nak valószínűleg nem fogjuk soha megérteni a jelentését, de ha figyelünk a kontextusra is, akkor már sokkal könnyebb lesz a dolgunk. Ha tanulmányozzuk cicánk viselkedését, akkor rájöhetünk arra, hogy mi is a különbség például az ennivalót követelés és a figyelemfelhívás között.

Étel

Az egyik leggyakoribb nyávogás, és persze legsürgősebb kérés, az etetési idő jelzése. A minitigrisek például imádják a tonhalas finomságokat, és általában nem szégyenlősek kérni belőlük. Ha meglátják nálunk a tasakot, függetlenül attól, hogy éhesek-e vagy sem, nyávogni fognak, aminek biztos jelentése az, hogy szeretnék, ha kibontanánk a zacskót, azonnal.

Köszönés

Egy másik fajta nyávogás a megfigyelések szerint köszönést jelent. Amikor hosszabb idő után, például a munkából hazaérünk, és bársonytalpúnk nyávogva közelít felénk, olyankor valószínűleg üdvözöl minket. Tehát egy „miau” néha csak egy egyszerű „szia”, se nem több, se nem kevesebb.

Ajándékozás

Van, amikor a cicánk kimegy az udvarra, majd néhány perc múlva egy elpusztult egérrel a szájában tér vissza, amit letesz elénk, s végül nyávogni kezd. Ez azt jelenti, hogy ajándékot hozott nekünk. Lehet, hogy számunkra bizarrnak tűnik, de ez a hűség és a tisztelet jele kedvencünktől.

Orvosi problémák

Ha a nyávogó hang különösen hosszú, akkor az fájdalomra, betegségre vagy egyéb orvosi problémára utalhat. Legyünk óvatosak játék közben, és vigyük el állatorvoshoz cicánkat, hogy kiderüljön minden rendben van-e vele. Az idősebb állatoknál előfordulhat emlékezetkiesés, és akkor is keservesen nyávoghatnak, ha elveszettnek érzik magukat a lakásban.

Párosodás

Amennyiben macskánk még ivaros, akkor bizony nyávogása azt is jelezheti, hogy párosodni szeretne. Főleg éjszaka jellemző ez a fajta jelzés. Nőstény minitigris esetében könnyen felismerhetjük arról, ha csak néhány hetente, ciklusosan történik. A problémára egyszerű megoldás az ivartalanítás, ami a nem kívánt szaporulattól is megóv minket.

Ki-, bejutás

Az is előfordulhat, hogy cicánk azt szeretné mondani nyávogásával, hogy ki szeretne menni az udvarra játszani vagy folyóügyeket rendezni, illetve épp ellenkezőleg, be szeretne jönni kintről a lakásba. Ha a „miau” hang az ajtótól jön, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kérés a kimenetelre vagy a bejövetelre irányul.

Figyelmeztetés

A nyávogás lehet akár figyelmeztetés is. Például, ha a bársonytalpú épp nem szeretné, hogy simogassuk. Ha a cica látja közeledni a kezünket, és egy rövid nyávogást hallat, akkor azzal nagy eséllyel arra figyelmeztet minket, hogy most nincs kedve az érintéshez. Lényegében így jelzi nekünk, hogy most inkább tartsuk a távolságot.