Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicák gondozása nyáron

2019. július 07.

Cicák gondozása nyáron

A melegebb napokon még a benti cicák is szeretnek az udvaron tartózkodni és felfedezni a kinti világot. Ám nem csak azt kell ilyenkor szem előtt tartanunk, hogy elkóborol-e bársonytalpúnk vagy hámmal és pórázzal célszerűbb-e sétáltatnunk, hanem a kánikula hatásaira is fel kell készülnünk a szabadban és a lakásban egyaránt.

Víz, víz, víz

Akár kinti, akár benti macskánk van, folyamatosan elérhetőnek kell lennie a számára friss, hideg ivóvíznek. Igyekezzünk az itatót hűvös, árnyékos, mégis könnyedén megközelíthető helyre tenni. A legjobb, ha a kert és a lakás több pontjára is helyezünk vizes tálkát, hogy bármikor ihasson pár kortyot a cica. Ha meglátja az itatót, akkor nagyobb valószínűséggel érez majd ingert a szomjoltásra, így csökken a dehidratáltság kialakulásának esélye. Ne felejtsük el, hogy nyáron többször ki kell cserélnünk a vizet, mert a meleg italból nem lesz hajlandó fogyasztani kedvencünk.

Mancsellenőrzés

Mivel nyáron felforrósodhat a beton, ezért ajánlott rendszeresen ellenőriznünk háziállatunk mancsait, hogy nem-e ragadt kátrány a párnák közé vagy nem szenvedett-e égési sérülést. Ha kiengedjük cicánkat, akkor mindenképp legyen füves, árnyékos terület, ahol bóklászhat és pihenhet.

Mérgező növények

Egyes növények mérgező hatással lehetnek a minitigrisekre, ezért mielőtt szabadon engednénk cicánkat, győződjünk meg arról, hogy nem leselkedik rá ilyen veszély kertünkben. Ne ültessük vagy távolítsuk el például a következőket: jácint, krókusz, krizantém, ciklámen, tulipán, nárcisz, tiszafa, stb.

Oltás

A megelőzés érdekében ajánlott rendszeresen beoltatnunk cicánkat. Nyáron a vadvilág rendkívül élénk, egyes fertőzések gyorsan elterjedhetnek, ezért ha bármi megcsípi vagy megharapja macskánkat, akkor javasolt azonnal állatorvoshoz fordulnunk.

Biléta

Esetenként előfordulhat, hogy bársonytalpúnk messzebbre kóborol, ilyenkor jó, ha van rajta nyakörv címtartó bilétával, amin az aktuális elérhetőségeink (címünk és telefonszámunk) szerepel. Így, ha megtalálják cicánkat, akkor hamar értesíteni tudnak minket. Legjobb, ha microchipet is beültet az állatorvos kedvencünkbe.

Benti kert

Amennyiben szobatigrisünk mindig a lakáson belül tartózkodik, macskafű ültetésével vagy vásárlásával varázsolhatunk neki egy kis kertet odabentre is. Biztosan szívesen fogja majd rágcsálni a friss növényt kedvencünk.

Hűsítő trükkök

Ha nincs a lakásban klímánk, akkor különböző trükkökkel elviselhetőbbé tehetjük cicánk számára a hőséget. Csempésszünk például jégkockát a vizébe, készítsünk neki fagyasztott finomságokat, vagy üzemeljünk be padló ventilátort, amely elé jeges vizespalackot is érdemes tennünk.

Segítség, ha baj van

Amennyiben cicánk viselkedése megváltozik, vagy úgy látjuk, hogy rosszul érzi magát, azonnal vigyük el állatorvoshoz. Hőguta jelei: gyors pulzus, a nyelv és a száj kipirosodása, lihegés, hányás, nyálzás, letargia, botladozó és bizonytalan járás, eszméletvesztés.