Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicanevelés, nem lehetetlen küldetés!

2015. augusztus 18.

Cicanevelés, nem lehetetlen küldetés!

A macskák jellemükből adódóan más tanítási módszereket és több türelmet igényelnek nevelésük során, mint a gazdának mindenképpen megfelelni igyekvő kutyák. A boldog együttéléshez azonban szükséges lehet bársonytalpúnk tanítása is, ám mindennek az alapja, hogy megértsük kedvencünk gondolkodásmódját.

A cicák nem értik a nyelvünket, nem tudnak olvasni vagy előadásokra járni, ők csupán tapasztalataikból tanulnak. Ha jót a tapasztalnak, akkor megpróbálják az ezt kiváltó cselekedetet megismételni. Ha viszont kellemetlen benyomás éri őket, akkor a jövőben igyekeznek majd elkerülni azt.

Cicánk nevelésénél kulcsfontosságú tehát a pozitív élmény kiváltása, e nélkül, vagy, szidás és kiabálás árán biztosan nem érünk el nála semmit, csupán azt, hogy félni fog tőlünk. Ugyanakkor, ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk ne tegyen meg valamit, akkor a tiltott viselkedésnek némiképp kellemetlen érzéssel kell párosulnia. Sokszor jó megoldás, ha például egy vízi pisztollyal lespricceljük, amikor nem kívánatos dolgot csinál, például ételt lop az asztalról.

Figyeljünk arra, hogy véletlenül se jutalmazzuk meg a cicánkat akkor, ha a viselkedése nem megfelelő számunkra. Például, ha hajnalban hangos nyávogással felébreszt minket, akkor ne etessük meg, és ne kezdjünk el játszani vele, mert ha pozitív visszajelzést kap, és eléri a célját, akkor bizony máskor is ébresztőt fog fújni.

Sok cicatulajdonos nem látja, hogy mikor piszkít a macska a szőnyegre vagy karmolja össze az asztal lábát, csak a végeredménnyel találják szembe magukat. Ilyenkor a legtöbben szembesítik cicájukat a művükkel, megszidják őket, majd a macskaalomba kényszerítik állatkájukat. Ekkor a bársonytalpúnak rossz tapasztalata lesz az alomtálcával, ez pedig erősen kihathat a szobatisztává válásra. A macskák jellegzetessége, hogy kényesen ügyelnek a tisztaságra, ezért ha azt figyeljük meg, hogy az minitigrisünk elkerüli az almot, ne higgyük, hogy szimpla neveletlenségből vagy netán butaságból tesz így. Vegyük górcső alá saját viselkedésünket is, amely után könnyen kiderülhet, hogy a jelenség előidézői mi magunk vagyunk. Az is lehet, hogy kedvencünk ürítési szokásai betegségég vagy stressz miatt változtak meg, ezért érdemes ellátogatni  állatorvoshoz ilyen esetben.

Ha akkor szidjuk meg a cicát, amikor épp rosszat csinál, előfordulhat, hogy csak azt érjük el nála, hogy legközelebb nem előttünk teszi majd ugyanezt. Ha viszont utólag kap érte büntetést, akkor nem biztos, hogy tudni fogja, miért kapta, és csak a bizalmát veszítjük el. Tehát a helytelen viselkedés egyik esetben sem marad abba. Számos macska csupán azért rosszalkodik, hogy gazdija figyelmének középpontjába kerüljön – és ha ez sikerül, azzal megint csak elérik a céljukat, és a jövőben is számíthatunk majd hasonló „akcióra”.

A fentiekből is kiderül, hogy a kedves tappancsosok nevelése valójában nem olyan egyszerű, mint ahogyan kívülállóként gondolhatnánk. Amennyiben meg szeretnénk akadályozni, hogy a továbbiakban is helytelenül viselkedjen állatkánk, vagy rá szeretnénk venni, hogy hagyjon fel rossz szokásaival, ugyanazt kell tennünk: tiszta lappal kezdeni a nevelést. Hagyjunk fel a megrovásos és büntetéses módszerekkel, ezek helyett fókuszáljunk arra, hogy kedvencünkkel való kapcsolatunk szórakoztató, játékos és érdekes legyen. Néha ez a változás is elegendő ahhoz, hogy megoldódjanak a cicanevelési problémák.

Az unalom a cicáknál is, csakúgy, mint a legtöbb állatfaj esetében, romboláshoz vezet. Igyekezzünk napi legalább egy-másfél órát fordítani a közös játékra. Alkalmazhatunk cicamasszázst, ami megnyugtatja aktív barátunkat. A törődés és gondoskodás rengeteg viselkedésbeli problémát megoldhat. Ha komoly viselkedészavarral állunk szemben, akkor kérjük szakember segítségét.

Csak a pozitív megerősítéstől várhatunk eredményeket, mivel a szóban vagy étel formájában érkező jutalmat újra szeretné majd kedvencünk.

http://www.fressnapf.hu/multifit_cicasnack_halas_gombok_50_g/

Bármit tanítunk is neki, ha valamit jól csinál, sose mulasszuk el megdicsérni érte – ez a módszer a gazdi és kedvence számára is élvezetesebb és hatékonyabb módja a tanulásnak. Cicák tanításának is hatékony, pozitív megerősítésen alapuló módja a klikkerezés. Vannak cicák, amelyek aktívak, szívesen tanulnak, várják az új feladatokat, míg vannak passzívabb, visszahúzódóbb állatok. Kedvencünk jellemét mindenképpen vegyük figyelembe. Egy minden lében két kanál keleti cica apportírozni is megtanulhat, míg egy másik macska teljesen elutasíthatja a trükkök tanulását.

Ne feledjük: a jó és a rossz élmények egyaránt nyomot hagynak macskánkban, ezért ügyeljünk arra, hogy milyen cselekvéshez milyen visszajelzést kap tőlünk. Egy hirtelen dühből fakadó kiabálás akár élete végéig meggátolhatja cicánkat az azt megelőző cselekvés végrehajtásában, de néhány kedves szó, simogatás és pár falat a kedvenc csemegéjéből rövid idő alatt is csodákra képes.

Forrás: perfectpaws.com