Cicasimogató – útmutató a helyes dédelgetéshez!

2021. október 01.

Cicasimogató – útmutató a helyes dédelgetéshez!

Babusgatni és simogatni egy cicát talán az egyik legjobb dolog a világon. De, míg mások rendszeresen posztolnak a közösségi médiában összebújós képeket a macskájukkal, addig előfordulhat, hogy a mi bársonytalpúnk nem kedveli a dédelgetést, és csak ritkán engedélyezi az érintésünket. Ennek oka, hogy a minitigrisek más-más természettel rendelkeznek, és bizony nem mindegy, hogy hogyan és mikor közeledünk háziállatunkhoz.

Hogyan ölelkeznek a macskák?

Amikor a cicák összebújnak vagy hagyják magukat megölelgetni, akkor egy olyan viselkedés mutatkozik meg nálunk, amit még kölyökkorukban tanultak meg. A mamájukhoz bújva melegséget éreztek és biztonságban tudták magukat. Tehát, amikor a kanapén ücsörgünk, és kedvencünk felugrik ránk, majd összegömbölyödik az ölünkben, vagy közvetlenül mellénk fekszik alvás közben, akkor azt azért teszi, hogy érezze azt a melegséget és a biztonságot, amit korábban tapasztalt.

Miért bújnak jobban egyes cicák, mint társaik?

A macskák személyisége és temperamentuma nagyrészt az első hetekben alapozódik meg. Ezért fontos, hogy két- és héthetes kor között kiemelt figyelmet fordítsunk az apróságok szocializálására. Vagyis már ilyenkor rendszeresen hozzá kell szoktatnunk a kiscicákat a simogatáshoz, dédelgetéshez.

Egyes fajták jobban kedvelik a szeretgetést?

Még, ha figyelembe is vesszük a szocializáció különböző szintjeit és a macskák gyengédségre való hajlamát, bizonyos fajtáknál megállapítható, hogy jobban vágynak a gazdi közelségére. A nyugodtabb fajták, mint például a perzsa cicák általában jobban élvezik a babusgatást az olyan aktív kistigriseknél, mint például a bengáli házi macskák.

Befolyásoló tényező lehet a kor is. Az idősödő bársonytalpúak, akiknél korukból adódóan akár ízületi gyulladás is jelentkezhet, jobban idegenkedhetnek az öleléstől. Tehát, ha olyan cicát szeretnénk örökbe fogadni, amelyet lehet szeretgetni, akkor ajánlott figyelembe vennünk a fajtát és a kort is.

Hogyan dédelgethetjük minitigrisünket?

Ha pajtásunk nyitott a simogatásra és a dédelgetésre, fontos, hogy azt jól csináljuk, függetlenül attól, hogy mi szeretnénk felvenni őt, vagy a cica önként fészkelte be magát az ölünkbe. A kölyök és a felnőtt macskákkal egyaránt úgy kell bánnunk, mint az újszülöttekkel, tehát ügyelnünk kell arra, hogy ne szorítsuk vagy nyomjuk meg kedvencünket. Az áll és nyak környékének simogatása segíthet abban, hogy lenyugtassuk a bársonytalpút, és ösztönzően hathat arra, hogy élvezze a további szeretgetést.

Fontos, hogy soha ne erőltessük az ölelést, és ha az állat egyértelműen jelzi, hogy nem szeretne tovább a társaságunkban tartózkodni (ficánkol, karmol, harap), akkor engedjük el őt.

Ha a macska nem szereti, ha hozzáérünk, utál minket?

Önmagában az, hogy cicánk nem örül annak, ha babusgatjuk, még nem jelenti azt, hogy ne kedvelne minket. Valószínűleg az az oka, hogy kölyökkorában nem szoktatták hozzá a simogatáshoz, vagy rossz tapasztalata van az emberekkel. Az ilyen minitigrisek akkor érzik komfortosan és biztonságban magukat, ha a közelünkben vannak, de nem az ölelgetéstől, és ezt tartsuk tiszteletben.