Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Cicaszerelem, figyeljünk a jelekre!

2016. február 15.

A macskák tavasztól őszig 2-3 hetente ivarzanak a vemhesség és az álvemhesség időszakán kívül. Már februárban érdemes figyelnünk a jelekre, és ha nem szeretnénk szaporulatot, akkor távol kell tartanunk a nőstény cicánkat a kandúroktól. A legbiztosabb megoldás az, ha ivartalanítjuk bársonytalpú kedvencünket, hiszen azzal nem csak a szaporodást, de egyes betegségeket is megelőzhetünk.

A nőstény macskák általában 6-9 hónapos koruk között válnak ivaréretté. Vannak cicák, amelyek már korábban, akár már 4 hónapos korukban is ivarérettek, vannak olyanok is, amelyek csak 18 hónapos korukban válnak ivaréretté. A korai ivarérettség inkább a szabadon tartott cicákra jellemző, és vannak fajták, amelyek között ez gyakrabban előfordul (pl.: sziámi, burma), az átlagnál később bekövetkező ivarérettség inkább a lakásban tartott cicákra jellemző, közülük is a hosszú szőrűekre leginkább.  Cicáknál az ivarérés testtömegtől is függ, az állatoknak el kell érniük minimum 2,3-2,5 kg testtömeget, hogy a ciklusuk beinduljon.  Fontos, hogy az ivarérettség nem jelent egyben tenyészérettséget is, annak az ideje 1,5 éves kor körül jön el és 7 éves kor után már nem szerencsés, ha a cica kölyköket hoz világra. A fogékony időszakban a nőstény cicák viselkedése feltűnően megváltozik. Aki még nem találkozott ezzel, gyakran orvoshoz viszi kedvencét, mert azt hiszi beteg, fájdalmai vannak, ugyanis a cicák hangosan nyávognak, hemperegnek, hátsó testfelüket felemelik, taposnak mancsaikkal. Ez a viselkedés átlagosan 7 napig tart, de van ettől eltérő ciklusú állat is (3-16 nap) és amennyiben nem történik megtermékenyítés, ez 2-3 hetente ismétlődhet. Ha a cica vemhes lesz, akkor ezek a tünetek elmaradnak, a sikeres párzást követő 1,5 napon belül a tüzelésre jellemző tünetek elmaradnak.

A párzási ciklus első hetében a nőstény általában elkezdi hozzádörzsölni a fejét és a nyakát különböző tárgyakhoz és elkezd nyávogni. Eleinte csak vonzza a hím macskákat (a párzást még nem engedi), vizeletével jelölget.

A ciklus 7. napja körül van a fogékony periódus. A jelek hasonlóak, mint az első napokban, de már sokkal intenzívebbek. A cica nyávogása hangosabbá válik, hogy odavonzza magához a környéken lévő kandúrokat. Ha kedvencünk sikeresen felkeltette magára a kandúrok figyelmét, akkor olyan hangokat hallhatunk majd az érkező macskától és cicánktól, mintha harcra készülődnének.

Ha ebben az időszakban nem történik termékenyítés, akkor a tünetek elmúlnak, és nem engedi tovább magához a hímeket.

A macskák párzása kb. 5-15 másodpercig tart. A nőstény egy tüzelési időszak alatt több kandúrral is párosodhat, és akár több kandúrtól is születhetnek kölykei, ilyenkor a különböző időpontban termékenyült petesejtek „összevárják„ egymást és egyszerre indulnak fejlődésnek. Ha az együttlét sikeres volt, akkor kb. 63-65 nappal később világra jönnek a kiscicák. Egy fialás alkalmával a nőstény általában négy-hat kiscicának ad életet. A legtöbbször nincs szükség a segítségünkre, de ha mégis részesei leszünk az eseménynek, figyeljünk rá, hogy minden rendben menjen. A sokadik kiscica után előfordulhat, hogy kedvencünk legyengül, és egy kölyök a szülőcsatornába szorul. Ha a cica kifáradt, próbálhatunk szőlőcukros vizet adni neki. A következő tolófájás után, amennyiben látható, óvatosan megpróbálhatjuk kihúzni a kiscicát, ám, ha nem sikerül, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Az ellés után érdemes megmutatni a cicát állatorvosnak, hogy nem maradt-e benne kölyök, ami különösen akkor indokolt, ha az utolsónál már segítségre szorult.

Évente nagyon sok cica születik és kerül utcára, így hát, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy minden apróságnak tudunk találni megfelelő gazdit, akkor inkább tartsuk lakásban kedvencünket a párzási időszak alatt vagy válasszuk az ivartalanítást. Nagyon sok gazdátlan kölyök is van, akik szerető otthonra vágynak, ezért se segítsünk világra újabb kölyköket, ha nincsenek tenyésztési szándékaink. Tudnunk kell azt is, hogy egy kéthetente ivarzó, éjjel-nappal hangosan nyávogó, környezetét vizeletével jelölgető cicával azért nem könnyű az együttélés. Előfordulhat az is, hogy termékenyülés hiányában a két ivarzás közötti nyugalmi szakasz kimarad és a cica folyamatosan ivarzik (nimfománia), ami nagyon megterheli a szervezetét. Az ivarzást elnyomó készítmények adagolása hosszútávon nem ajánlott, mert jelentősen az emlődaganatok kialakulásának kockázatát. Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, egy tapasztalt állatorvosra nyugodtan rábízhatjuk a bársonytalpút.

A vemhesség jelei közé tartozik a megnagyobbodott has, a fokozott étvágy és a megduzzadt emlők, de ezek a jelek csak a vemhesség előrehaladottabb állapotában láthatóak. A vemhesség késői szakaszában a cica elkezd magának megfelelő helyet keresni a fialáshoz. Fontos tudni, hogy a nőstény macska már 10-15 nappal a szoptatás megkezdése után újra tüzelhet. A macskák indukáltan ovuláló állatok, ami azt jelenti, hogy az érett petesejt a párzás hatására szabadul ki.  Ha tenyésztési szándékunk van, akkor a nőstény cicát már a tüzelés előtt a hímhez kell vinni, hogy összeszokjanak, és az a szerencsés, ha többször párosodnak. Ritkábban (25-30%) előfordulhat spontán ovuláció is, ilyenkor a cica álvemhes lesz, ami csak kivételes esetben jár tejtermeléssel és 40-45 napig tart. Ha kiscicákat szeretnénk, akkor a nőstény macskát nem célszerű együtt tartani a hímmel, mert csak a hím jelenléte is spontán ovulációt válthat ki, így nem fog párosodni és termékenyülni.

Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy bársonytalpúnk kiscicákat vár-e vagy csak álvemhességről van szó, forduljunk állatorvoshoz.  A vemhesség 25. napjától már biztosan kitapinthatók a kölykök, ultrahanggal a 18. naptól vizsgálhatók. Ne próbáljuk kitapogatni cicánk hasában a kicsiket, mert azzal akár fájdalmat és sérülést is okozhatunk.

Forrás: merckvetmanual.com / cat-health-guide.org

További tartalmak

Hogyan készülj fel egy cica befogadására?

Hogyan készülj fel egy cica befogadására?

Különleges cicafajták

Különleges cicafajták

Hogyan óvd meg cicádat a hidegtől?

Hogyan óvd meg cicádat a hidegtől?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok