Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Cicatartás kis lakásban

2022. július 28.

Cicatartás kis lakásban

Kis lakásban élni a cicával eleinte nem tűnik túl komfortosnak, de valójában nem kell aggódnunk, viszonylag könnyedén boldoggá tehetjük bársonytalpúnkat. Persze van néhány dolog, amit szem előtt kell tartanunk, de néhány tipp és tanács segíthet abban, hogy kisméretű lakásunk a nagyobbakhoz hasonlóan macskabarát legyen. Egy kis tervezéssel és némi erőfeszítéssel teljes mértékben kivitelezhető.

  1. Ablakok

Először is győződjünk meg arról, hogy cicánk nem tud kiugrani az ablakokon keresztül. Egy kellően erős szúnyogháló is megfelelő lehet, de még biztosabb, ha macskahálót szerelünk fel. Ha az ablakokat teljesen kinyitjuk a szellőztetéshez, akkor azért tartsuk szemmel minitigrisünket. Még szerencsésebb, ha a nyílászárókat nem hagyjuk tárva nyitva, hanem a bukó állást használjuk.

  1. Vedlés

A kihullott macskaszőr kedvencünket bizonyára nem, minket és vendégeinket annál nagyobb eséllyel fogja zavarni. Kis lakásban talán még feltűnőbb a szőr jelenléte az egyes felületeken. Ezért ütemezzünk be minden napra egy alapos porszívózást, mely során ne csak a padlót szőrtelenítsük, hanem a kanapét is. Segíthet, ha rendszeresen gondot fordítunk a bunda ápolására cicáknak való kefe használatával. Tehát a takarítás mellett érdemes a fésülésre is rászánnunk napi néhány percet.

  1. Karmolási lehetőség

Ha nem szeretnénk, hogy cicánk a bútorainkon erősítse a karmait és kárt tegyen bennük, akkor mindenképp be kell szereznünk egy kaparófát is. A széles kínálatnak köszönhetően biztosan találunk olyan darabot, amely nem foglal sok helyet és elfér a lakás egyik sarkában, sőt, valószínűleg még jól is fog mutatni.

  1. Minőségi játékidő

A macskák ösztönösen szeretnek vadászni, ezt az igényüket pedig segítenünk kell kielégíteni. Ezért naponta legalább egy-két alkalommal játsszunk egy jót háziállatunkkal. Egy botos cicajáték tökéletes lehet erre a célra, hiszen valószínűleg befér bármelyik fiókba, mégis az egész lakást be tudja járni kedvencünk a hajszolása közben. Ha esetleg eleinte nem tudjuk felkelteni vele minitigrisünk érdeklődését, akkor folyamodjunk cselhez és fújjuk rá macskamenta permetet.

  1. Egyedüllét

Bizony a legtöbb macskajáték kihasználásához ránk is szüksége van a cicának, de érdemes beszerezni egy-két olyan játékszert, amellyel akkor is le tudja foglalni magát kis barátunk, amikor épp nem vagyunk otthon. Például egy jutalomfalattal tölthető labda megfelelő lehet, ha háziállatunk szereti a hasát és hajlandó is megküzdeni az ennivalóért.

  1. Macska wc

Egy kis lakásban a hagyományos alomdobozok helyett célszerűbb inkább fedett macska wc-t elhelyeznünk. Ezek esztétikailag is sokkal jobban mutatnak, mint az alomtálcák, és a szemetet, valamint a kellemetlen szagokat is kevésbé engedik ki.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, és nem okoz különösebb nehézséget számunkra az, hogy cicánk gondozására az átlagosnál picit több időt kell fordítanunk, akkor egészen biztos, hogy boldog macskás éveknek nézünk majd elébe akár egy stúdiólakásban is.