Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cirmos nyaralás – elvigyem, vagy ne vigyem?

2019. június 23.

Cirmos nyaralás – elvigyem, vagy ne vigyem?

A nyár az egyik legjobb évszak a pihenéshez. Ám, nyugtalanító lehet a fejünkben motoszkáló kérdés, hogy cicánkat vajon magunkkal vigyük-e vagy inkább hagyjuk otthon. Az biztos, hogy bársonytalpúnk örömmel van velünk, de az utazás és a környezetváltozás komoly stresszt válthat ki belőle, ami a viselkedésének megváltozásához és betegséghez is vezethet. Tehát mérlegelnünk kell.

Általános tanácsként elmondható, hogy ha egy hétre vagy néhány napra tervezünk elutazni, akkor a legjobb az lehet, ha minitigrisünket otthon hagyjuk, és megkérünk valakit, hogy minden nap látogassa meg. Viszont, ha több hetes kikapcsolódásra mennénk, vagy esetleg az egész nyarat máshol töltenénk, akkor természetes, ha macskánkat is szeretnénk magunk mellett tudni. Néhány tanács segíthet abban, hogy cicánk számára is élvezetessé tegyük a vakációt.

Először is fontos kérdés, hogy milyen a háziállatunk személyisége. A kismacskák általában merészek, és a fiatal egyedek is jól tudnak alkalmazkodni. Ha az a célunk, hogy cicánkat sok helyre magunkkal szeretnénk vinni, akkor célszerű már kölyök korban hozzászoktatni az utazáshoz. Legjobb, ha a szállítóbox mindig a szobában van egy kényelmes pokróccal és a cica utazástól függetlenül is szívesen használja.

AniOne szállítóbox szürke M 67,5x51x47cm

Így az utazás során a box biztonságos ismert környezet lesz számára. Ha kölyök vagy fiatal cicánk van, akkor valószínűleg nem kell annyira aggódnunk a stressz miatt. Sőt, a kíváncsi és játékos felnőttek is jól viselhetik az utazást. De ha bársonytalpúnk már idősebb, kissé antiszociális és agresszívan reagál a stresszes helyzetekre, akkor nagy eséllyel az utazás is nehezebb lesz vele.

Első lépésként fel kell készítenünk kedvencünket a hosszú útra. Össze kell barátkoztatnunk a szállítóbox-szal és az autóval is. Eleinte csak kisebb távokat tegyünk meg, hogy megtapasztalhassa a cica, hogy a kocsiban töltött idő nem is olyan vészes. Nagyon fontos, hogy a macska nyakörvén és a szállítón is szerepeljen a nevünk és a telefonszámunk. Ha bársonytalpúnk megszökik, vagy esetleg elkeveredik a reptéren, így hamar értesíteni tudnak minket a megtalálók.

Érdemes megfontolnunk a microchip beültetését is, ami ha külföldre utazunk, akkor kötelező is, mert enélkül nem lehet útlevelet kiállítani. Ha már megtörtént, akkor győződjünk meg arról, hogy az aktuális adataink vannak-e rögzítve a rendszerben. És, ha már az állatorvosnál vagyunk, akkor vizsgáltassuk meg cicánkat, hogy egészségügyileg készen áll-e egy utazásra. Egyes országok határának átlépésekor szükségünk is lehet háziállatunk orvosi papírjaira, de az állatútlevél érvényes oltásokkal és parazitaellenes kezelést igazoló bejegyzéssel a külföldre utazás alapvető feltétele. Egyes országokba való belépés feltételei különbözőek lehetnek, ezért már az utazás tervezésekor érdeklődjünk állatorvosunknál és/vagy a célország magyarországi külképviseletein.

A legjobb, ha csak este kínáljuk élelemmel cicánkat, így elkerülhetjük azt, hogy felkavarodjon a gyomra a járműben, arra azonban figyeljünk, hogy hidratáltan induljunk vele útnak. Egyes természetes alapú spray-k segíthetnek megnyugtatni kedvencünket, ezzel kapcsolatban is érdemes kikérnünk az orvos véleményét.

Fontos, hogy az utazás alatt a szállítóbox végig zárt és biztonságos helyen legyen. Ha mégis kinyitnánk, győződjünk meg arról, hogy nem tud megszökni minitigrisünk. A hám és a póráz használata esetenként hasznos lehet.

Ha már megérkeztünk a szállásra, akkor az utazás legnehezebb részén túl is vagyunk. Csukjuk be az ajtókat és az ablakokat, hogy ne legyen menekülési út, és helyezzük a macska szállítóját egy kisebb helyiségbe, például a fürdőszobába, és nyissuk ki. Engedjük, hogy a cica apránként, magától fedezhesse fel a környezetét. Kedves beszéddel persze ösztönözhetjük őt, de semmit ne erőltessünk. Ha magunkkal tudtuk vinni a cica fekhelyét, alomtálcáját és játékszereit, akkor azok jelenléte és illata segíthet a gyorsabb oldódásban.

Ajánlatos ugyanazzal a márkájú eledellel táplálnunk kedvencünket, mint, amivel otthon is szoktuk, így vélhetően az etetés nem okoz majd különösebb kihívást. Amennyiben kistigrisünk érzékeny gyomrú, a csapvizet javasolt felforralni és kihűtve kínálni.

Ha mindezekre odafigyelünk, az sokat segít majd abban, hogy macskánk jól tudja érezni magát velünk a nyaraláson és az odavezető úton egyaránt.