Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Csincsilla kisokos – etetés

2019. január 25.

Csincsilla kisokos – etetés

A csincsillák nagyon érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, ezért az egészségük szempontjából elengedhetetlen a számukra megfelelő és jó minőségű eleségek kiválasztása. Nagyon fontos, hogy vadon élő társaikéhoz hasonló táplálékkal kínáljuk őket, ami nagy mennyiségű rostban gazdag étrendet jelent. A helytelen táplálás emésztőszervi problémákhoz vezethet, ami akár az állat pusztulását is okozhatja.. Mindig magas kategóriájú csincsilla tápot vásároljunk és persze friss, zöld szénát. Tiszta friss ivóvíznek mindig az állat rendelkezésére kell állnia.

Ételopciók

Érdemes a kifejezetten csincsillák számára készült jó minőségű pelletek közül válogatni. A pelletált tápok nagy előnye, hogy az állat nem tudja kiválogatni a számára ízletesebb falatokat, hiszen minden szemcse egyforma.  Ez azért nagyon fontos, mert válogatás eredménye helytelen arányú tápanyagbevitel lehet.

A tökéletes csincsilla pellet 16-18%-a fehérjéből áll, alacsony zsírtartalommal (maximum 2-4%) rendelkezik, és magas a rosttartalma, akár 20-30%. Ha valami oknál fogva épp nem tudunk beszerezni csincsilla eleséget, akkor hasonló tulajdonságokkal rendelkező nyúl- vagy tengerimalac pellettel helyettesíthető, de csakis vészhelyzet esetén, ideiglenesen. Ha a közelünkben lévő kisállat kereskedésben nincs szőrgombócunknak készült termék, és nem tudunk messzebbi áruházba eljutni, akkor ajánlott a webáruházak valamelyikéből beszereznünk.

Mennyiség

Egy csincsilla általában napi 1-2 evőkanál pelletet fogyaszt el, de a legjobb, ha betartjuk a jó minőségű táp adagolási útmutatóját. Habár a csinik nem hajlamosak arra, hogy túlegyék magukat, a frissesség érdekében a legjobb, ha egyszerre mindig csak egy kisebb mennyiséget szórunk az etetőtálba. Jól működhet, ha egy kanállal adunk reggel, egyel pedig este, de ez szükség esetén módosítható. Van, aki csak esténként eteti meg kisbarátját. Javasolt viszont egy állandó rutint kialakítanunk.

Széna

A jó minőségű széna alapvetően fontos a csincsillák egészséges táplálásához, ennek mindig korlátlan mennyiségben az állat rendelkezésére kell állnia. A szálastakarmány elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az állat fogai megfelelően kopjanak  és hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is. A szénát minden nap frissen kínáljuk, hogy biztosan mentes legyen a szennyeződésektől, és ne legyen penészes. Nedves, apró darabkákra porladt, elszíneződött takarmányt soha ne adjunk rágcsálónknak.

Jó, ha tudjuk, hogy a felnőtt kisemlősöknek a lucerna nem egy egészséges táplálékforrás. A magas fehérje-, kálcium, és oxalát tartalom miatt a fogyasztása túl sok vizelést és egyéb problémákat is eredményezhet.

Csemegék

Nagyon kis mennyiségben, hetente néhány alkalommal megkínálhatjuk zöldségekkel, gyümölcsökkel kedvenceinket, de tudnunk kell, hogy ezek nem tartoznak azok közé a táplálékok közé, amire az állatnak szüksége van, hiszen ilyesmivel nem igazán találkozik egy vadon élő csincsilla. . Magas C-vitamin tartalma miatt a csipkebogyó is jó választás lehet, és megkínálhatjuk őket gyógynövényekkel is. A kereskedelemben kapható kisemlősöknek készült jutalomfalatok összetevői között általában túl sok cukor és zsír található, ezért azokat mindenképp kerüljük.

Ha szeretnénk, kisebb almafa ágat tehetünk be csincsillánk ketrecébe, csak győződjünk meg arról, hogy az ág biztonságos helyről származik, és nem volt permetezve. Ha másféle gallyat választanánk, járjunk utána, hogy az nem-e hat mérgezően rágcsálónkra. Amennyiben nem vagyunk biztosak csinink táplálását illetően, nyugodtan keressünk fel egy kisállatokra szakosodott állatorvost, és kérjünk tőle tanácsot.

Forrás: thesprucepets.com