Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Degu vagy csincsilla?

2019. október 14.

Degu vagy csincsilla?

Ha elhatároztuk, hogy szeretnénk kisállatot tartani, és nem a legnépszerűbbek – hörcsögök vagy tengerimalacok – közül tervezünk választani, akkor szóba jöhet például két nagyon aranyos, ám kevésbé elterjedt kisemlős is: a degu vagy a csincsilla. Ahhoz, hogy választani tudjuk kettejük közül, érdemes alaposan megismernünk milyenek is ők és milyen szükségleteik vannak.

Mi az a degu?

A deguk Chiléből származó, a Caviomorpha részalrendjébe tartozó kis rágcsálók. A csincsillák és a tengerimalacok távoli rokonai. Szociális lények, így ideálisak lehetnek számunkra, ha interaktív kisállatokat szeretnénk tartani. Azt azonban érdemes tudni, hogy a deguk inkább párban, csapatokban szeretnek éldegélni, mint egyedül.

Szín: A deguk különféle színekben léteznek, a leggyakoribb a barna, de kék, fehér, krém és fekete is előfordulhat a kereskedésekben, továbbá ezek árnyalatai, illetve variáció is.

Súly: Egy felnőtt degu súlya 170-300 gramm közötti.

Várható élettartam: Egyesek szerint a deguk akár 13 évig is élhetnek, de nem ez a jellemző, általában 6-8 évig képesek fogságban élni.

Táplálkozás: A deguk növényevők, a vadonban többnyire füveket fogyasztanak. Magas rosttartalmú étrend az ideális számukra, a cukrozott eleségeket pedig el kell kerülnünk. Jó választás például a pormentes széna, valamint a kifejezetten deguk számára összeállított pelletált eledel. Friss víznek pedig mindig a rendelkezésre kell állnia.

Real Nature Natur réti széna 1kg

Áttekintés: A deguk nem túl gyakori házikedvencek, de lehet, hogy pont ezért a nekünk valók. Gondozásuk egyszerűnek mondható. Szeretnek mozogni, tehát tartásukhoz mindenképp tágas ketrecre lesz szükség, amelyben egy nagyobb méretű mókuskeréknek is feltétlen helyet kell kapnia.

Mi az a csincsilla?

A csincsillák is rágcsálók, Dél-Amerika hegyvidéki régiójából származnak. Puha, sűrű szőrzetük miatt gyakran vadásznak is rájuk, hogy bundákat készíthessenek belőlük. Ahogy a legtöbb rágcsáló, ők is párban boldogok.

Szín: A csincsillák általában szürke, bézs, fekete bársony és fehér színváltozatokban kaphatóak.

Súly: Egy kifejlett hím csini súlya körülbelül 400-800 gramm, egy nőstényé pedig 400-600 g.

Várható élettartam: A csincsillák fogságban akár 12-20 évig is élhetnek. A vadon élő példányok átlag életkora mindössze 10 év, mert a szabadban jóval több veszély leselkedik rájuk, beleértve az embereket is.

Táplálkozás: Táplálkozási igényük nagyon specifikus, étrendjük túlnyomórészt friss szénából kell, hogy álljon, amelyet ki kell egészítenünk egy kevés, kifejezetten csincsillák számára készült pelletált eleséggel. Snackként pedig egy kevés szárított gyümölcskeverék kínálható. A friss víz az ő esetükben is elengedhetetlen.

Áttekintés: Méretük jellemzően nagyobb a többi rágcsálóéhoz képest, étrendjük specifikusabb, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a hűvösebb, 15,5-21,5 °C fokos környezetet kedvelik. Első háziállatként nem ajánlottak, de ha már van egy kis gyakorlatunk, akkor bátran belevághatunk a tartásukba.

Hogy a deguk vagy a csincsillák a megfelelőbb kiskedvencek-e számunkra, azt nekünk kell eldönteni. Mérlegeljük az évek számát, az igényeket, és azt, hogy melyik rágcsáló illik jobban a mi életvitelünkhöz.