Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Díszmadarak foglalkoztatása

2021. szeptember 01.

Díszmadarak foglalkoztatása

A díszmadarak elégedetlenkedni kezdenek, ha unatkoznak. A hullámos papagájok, kanárik, papagájok és nimfapapagájok madártársaságra és sok foglalkozástatásra vágynak. Ismerd meg, hogyan szórakoztathatod díszmadarad a fajnak megfelelően.

A madarak játékösztöne

A papagájok és törpepapagájok mérettől függetlenül egy fontos közös vonással rendelkeznek: lenyűgöző intelligenciával és kifejlett játékösztönnel. A papagájok azon kevés állatfaj közé tartoznak, melyekről tudjuk, hogy felnőtt korban és a szabadban egyértelműen saját örömükre játszanak. Ebbe bevonják környezetüket is, például úgy, hogy szélforgókat használnak körhintaként vagy a talaj közelében kialakuló légörvényekben ugrálnak. Ha egy madár unatkozik és túl keveset mozog, megbetegedhet. Alakítsunk ki játszóteret, aminek biztosan örülni fog.

 Elengedhetetlen a társaság – fajtársak nélkül nem megy

A hullámos papagájok, papagájok, kakaduk és kanárik rajokban élnek. Ez azt jelenti, hogy csak fajtársaik jelenlétében érzik magukat biztonságban és jól. Ezért madarakat feltétlenül mindig legalább kettesével tartsunk. A nyitottabb madarak bár kedvelik az ember jelenlétét is, néhányuk még játszik is velünk kétlábúakkal, egy másik madarat azonban sohasem tudunk pótolni.

A mozgást kedvelő papagáj

A papagájok és hullámos papagájok mászómadarak és nem csak ügyes, hanem gyors repülő madarak is. Egy kicsit mindig a tartott madárfajtól függ, hogy milyen „akciójátékok” és sporteszközök a megfelelők: A lombkoronák lakói a változatos vertikális mászó- és függeszkedő kiegészítőket részesítik előnyben, míg a kisebb, fürge műrepülők útjába nem szabad túl sok akadályt kihelyezni. Ők inkább a hintákat kedvelik, melyeken a lehető legtöbb fajtársuk is elfér. A legtöbb papagáj és hullámos papagáj szenvedélyes „vízimadár” is. A fürdés a tollak ápolását és a tisztaságot szolgálja – de pusztán szórakozást is jelent. Ezért mindig álljon rendelkezésükre egy lapos tál formájában legalább egy megfelelő méretű „medence”. A kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan a papagájok is kedvelik a „logikai játékokat“. Fedeleket nyitnak ki és dolgokat tolnak el, hogy megszerezzék a jutalomfalatot. A furfangos papagájokat jutalomfalattal és klikkerrel még tréningezni is lehet.

A természetben a papagájok a nap nagy részét élelemkereséssel töltik. A fajnak megfelelő foglalkoztatás érdekében a napi jutalomfalat egy részét elrejthetjük a madárszobában. Így az állatoknak előbb vagy meg kell keresniük azt, vagy kisebb erőfeszítésükbe telik a táplálék megszerzése. A kisebb madarak kedvelik a friss növényekkel töltött kosarakat –ügyeljünk rá viszont, hogy a madár ne tudjon karmaival beleakadni.

Ezt a játékot tényleg csak jutalomfalattal szabad játszani. A fő étkezést alapvetően a madárházban vagy a kalitkában kell elfogyasztani. A madár csak így csábítható vissza otthonába szükség esetén.

Így játszhatunk papagájunkkal

Ha papagájunk állati barátai mellett minket is elfogad a raj részeként, örömmel játszik velünk. Különösen szereti az elkapós játékot, mely során apportírozásra tanít minket: a papagáj ledob egy tárgyat a földre és azt várja tőlünk, hogy felemeljük visszaadjuk neki. További játékok, melyeket emberrel játszik: a „kötélhúzás”, golyók görgetése, kisebb dulakodások tárgyakért, bújócska.

A nimfapapagájok kedvelik a zajt és a mozgást

Az intelligens nimfapapagájok rendkívül játékos madarak és nagy örömmel fogadják a madárjátékokat. A mozgó ülőalkalmatosságok, mint kötelek, karikák és hinták, nagyon kedveltek a csodaszép madarak körében. A lelógó tárgyak viszont nem akadályozhatják a repülési útvonalat a kalitkán belül. Adhatunk nekik „lenyelhetetlen“ harangokat, csörgőket, „dobokat“ is: a nimfapapagájok örömmel foglalkoznak olyan tárgyakkal, melyek hangot adnak. Gondoskodjunk róla, hogy a madarak mindig találjanak valamit a zajongáshoz, akár egy dobozt, melyen csőrükkel kopogtathatnak. Vagy egy kanalat, mellyel zajt tudnak csapni.

Mit szeretnek a hullámos papagájok?

Szabad repülés, táplálékkeresés, fürdés, rágás és újdonságok felfedezése – a hullámos papagájok ezeket tennék szabadon is. Amennyiben hullámos papagájt tartunk háziállatként, gondoskodnunk kell róla, hogy ezeket a vágyakat valamilyen formában kiélhesse. Adjunk neki rágó- és mászó játékokat, továbbá biztosítsuk a heti fürdés lehetőségét.

Sok játék és szórakozás kanáriknak

A kanárik egész életükben szívesen játszanak. A citromsárga sztárénekes rendkívül kíváncsi és változatosságra, valamint sok mozgásra van szüksége. A napi szabadrepülés, egy mászóka és elrejtett jutalomfalatok, melyeket játékosan kell megtalálnia, gondoskodhatnak jókedvéről. Helyezzünk el a kalitkában gallyakat és ágakat vagy gyökereket.

DIY – így készíthetünk saját kezűleg játékokat a madaraknak

A következő erdei kirándulás során gyűjtsünk néhány ágat és tobozt. Ezekből egyszerű tornaeszközöket vagy etetőjátékot készíthetünk a madarak számára.

Dugjunk zöldségdarabokat vagy más, a madarak által szívesen fogyasztott dolgokat egy nyitott fenyőtoboz nyílásaiba. A jutalomfalatok megszerzése leköti őket és szórakoztató is! Úgy akasszuk fel a tobozt, hogy karmai ne tudjanak beleakadni.

Ezekből az anyagokból készíthetünk sajátkezűleg madárjátékokat

  • Parafadugó
  • Ágak és gallyak
  • Fenyőtoboz
  • Kezeletlen fa, leginkább nem permetezett gyümölcsfaág a saját kertből
  • Fagyöngyök
  • WC-papír guriga
  • Karton
  • Drót
  • Vastag zsinór vagy kötél
  • Tojástartó

 

A következő anyagokból tilos játékot készíteni

Tükör: Először is sérülésveszéllyel jár, másrészt a tükör egy partner érzését keltheti a madárban. A fantommadár iránti érdeklődés egészségügyi következményekkel járhat – például a begy gyulladásához, ha a zavarodott madár folyton megpróbálja tükörképét etetni.

Műanyag madár: Hasonló igaz a keljfeljancsi elv alapján az ülőrúdon elhelyezett műanyag barátra is, ami ráadásul sérülésveszélyt is hordoz.

Háncs és szizál: A háncsból vagy szizálból készülő játékok, melyekből hosszabb szál is kitéphető, ugyancsak veszélyesek és tragikus körülmények között fulladást, a begy gyulladását vagy összegabalyodást okozhatnak.