Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Díszmadarak túletetése – hogyan előzzük meg?

2022. április 14.

Díszmadarak túletetése – hogyan előzzük meg?

A díszmadarak, ha lehetőségük van rá, képesek túl sokat enni, különösen akkor, ha nem kiegyensúlyozott az étrendjük. Ez azért probléma, mert a folyamatos evés többek között elhízáshoz vezethet, ami a papagájok egyik leggyakoribb egészségügyi problémája, ugyanakkor szerencsére az egyik legkönnyebben orvosolható is. A kezeletlen túlsúly viszont további betegségeket eredményezhet.

Madarunknak teljes értékű étrendet, vagyis minden szükséges tápanyagot biztosítanunk kell ahhoz, hogy ne érezzen késztetést a folytonos evésre. Egy meghatározott etetési rutin, a napi és heti élelmiszerek megfelelő összeválogatása segíthet, hogy szabályozzuk szárnyasunk étkezési szokásait.

Miért eszik túl magukat a papagájok?

A madarak folyamatosan élelmet keresnek a vadonban és minden táplálékot elfogyasztanak a túléléshez. Tehát, ha csőrös pajtásunk előtt mindig van eleség, akkor ő nagy eséllyel a nap 24 órájában rá fog járni, akkor is, ha valójában már nincs szüksége a szervezetének több ennivalóra. A díszmadarak nyugodtan ehetnek egyszerre többet, a következő étkezés előtt pedig órákig is táplálék nélkül maradhatnak.

A háziasított madarak akkor is esznek, ha unatkoznak, csak hogy eltöltsék az időt valamivel, ha épp nincs más szórakozási lehetőség. Ha a szervezetükből valami hiányzik, az is oda vezethet, hogy túleszi magát a szárnyas. A túlevés elkerülése érdekében oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő arányban legyenek a fehérjék, a zsírok, az ásványi anyagok, a vitaminok, a szénhidrátok és a rostok is papagájunk eleségében. A friss, tiszta ivóvíz biztosítása szintén elengedhetetlen.

A D-vitamin hiányának következtében is bekövetkezhet az, hogy kedvencünk túleszi magát. Ügyeljünk arra, hogy papagájunkat naponta 15-30 percet érje természetes napfény.

Túl lehet etetni egy díszmadarat?

Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy túl sok ennivalót adunk madarunknak, különösen akkor, ha nagy köztünk a kötődés. Ez azonban káros következményekkel járhat tollas barátunk egészségére nézve.

Alapvető fontosságú, hogy a papagáj megfelelő táplálékot kapjon, ez azonban nem feltétlen több tápanyagot jelent. A díszmadarak optimális étrendje az életkoruktól és a méretüktől függően változhat.

A legjobb, ha konzultálunk egy állatorvossal, aki képes meghatározni szárnyas barátunk pontos táplálékszükségletét. Ekkor felmérhetjük madarunk általános egészségügyi állapotát is, ami szintén fontos lehet a további gondozását illetően.

Bármikor, amikor úgy tűnik, hogy papagájuk gyorsan hízik vagy esetleg felfúvódott, ismét vigyük el őt az állatorvoshoz. A gyakori megbetegedések is helytelen táplálásra utalhatnak.

Ahhoz, hogy megelőzzük a túletetést, az orvos által megadott mennyiségben és gyakorisággal kínáljuk díszmadarunkat ennivalóval. Pelletált eleségre, diófélékre, magvakra és friss zöldségekre napi szinten szüksége van egy papagájnak, időnként pedig gyümölcsöket és sovány, főtt húst, valamint főtt tojást is belecsempészhetünk az étrendbe.

Ártalmatlannak tűnő, ám mérgező élelmiszerek: avokádó, rebarbara, hagyma, csokoládé, gomba. Ezeket mindenképp kerüljük!