Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ébresztő kertitó! Tavaszi teendők az udvar ékessége körül

2019. március 27.

Ébresztő kertitó! Tavaszi teendők az udvar ékessége körül

Amikor az időjárás melegedni kezd, ideje felélesztenünk kerti tavunkat is. Szóval mindent visszavonhatunk, amit korábban a téli védelem érdekében tettünk, továbbá ki kell tisztítanunk a tavat és újra be kell állítanunk a megfelelő vízszintet és értékeket. Néhány tippet érdemes megfogadnunk a tavaszi teendők kapcsán.

  1. Fejlesztési terv

Az évnek ez a része tökéletes arra, hogy véghez vigyünk némi fejlesztést a kerti tavunkban. Ha még nincs benne vízesés vagy szökőkút, akkor megfontolhatjuk, hogy idén izgalmasabbá tesszük-e valamelyikkel kertünk ékét. De akár egy új, energiatakarékos szivattyú is jó választás lehet. Bármilyen újdonságot is szeretnénk, most érdemes beszereznünk vagy elkészítenünk.

  1. A halak táplálása

Ahogy a víz hőmérséklete is feljebb kúszik, el kell kezdenünk etetni a halainkat. Az etetések gyakoriságát mindig igazítsuk az aktuális hőmérséklethez. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az általunk tartott halfajok évszakonként változó táplálkozási igényeivel. Kora tavasszal ideális, ha könnyebben emészthető táplálékot kínálunk. Egyes fajok esetében jó megoldás, ha búzacsíra alapú ételeket kínálunk. Ne felejtsük el, hogy az év további részében változtatnunk kell majd a táplálási szokásokon, mindig figyeljünk az évszakra és a hőmérséklet változására.

  1. Ammónia- és nitrát tartalom

Tavasszal a halak anyagcseréje aktívabbá válik, ezért fontos, hogy ellenőrizzük a víz ammónia- és nitrát tartalmát. Ha túl magassá válik ezeknek az értéke, akkor az mérgező hatással lehet a vízi élőlényekre. Emellett az is lehet, hogy növényeink egy része elpusztult, mennyiségük csökkent. Az elhalt, lebomló növényeket mindenképp távolítsuk el, hogy könnyebben fenntartható legyen a megfelelő vízminőség, és persze az esztétikai szempontoknak is csak így felelhet meg tavunk.

  1. Iszapeltávolítás

A téli időszakban elszáradt falevelek és egyéb szerves anyagok halmozódhattak fel a tó fenekén, ami szintén mérgezően hathat. Ezeket is teljesen el kell távolítanunk tavunkból, lehetőleg egy vákuumos eszköz segítségével. A tisztítás során mindig ügyeljünk arra, hogy fennmaradjon az ökológiai egyensúly. Ha teljesen leeresztjük a tavat, akkor a kiszivattyúzott vizet például jó, ha ideiglenesen egy lefedett medencében vagy hordóban tudjuk tárolni, amelyből visszaönthetjük majd a tóba.

  1. Új növények

Az új növények betelepítése hozzájárulhat az ökológiai egyensúly fenntartásához, tisztíthatják a vizet és táplálékként is szolgálhatnak a pikkelyesek számára. Mindezek mellett pedig dekorációként is megállhatják a helyüket. Árpaszalma hozzáadásával pedig hatékonyan szabályozhatjuk a tóban lévő alganövekedést.

A tavasz a legjobb évszak a kerti tavunk körüli teendők ellátásához. Fontos, hogy tudjuk, milyen változásokon megy keresztül ilyenkor a hőmérséklet emelkedésének köszönhetően a vízi élővilág, és annak megfelelően kell cselekednünk. Gondoskodnunk kell a tó vizének tisztántartásáról – a törmelékek és az iszap eltávolításáról – valamint a megfelelő élelemről, hogy a kopoltyúsok a lehető legjobb körülmények között élhessenek.