Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egészségvédő tippek cicák számára

2018. november 22.

Egészségvédő tippek cicák számára

Akár nem rég érkezett hozzánk cica, akár tervben van a háziállat befogadása, érdemes tudnunk azt, hogy mit tehetünk mi gazdik a bársonytalpú egészségének megőrzése érdekében. A hideg hónapokban különösen fontos figyelnünk arra, hogy a macska erős immunrendszerrel rendelkezzen és komfortosan érezze magát, ehhez pedig nem elegendő a helyes táplálás. Ajánlott tehát néhány tippet megfogadnunk a sikeres állattartás érdekében.

  1. Rendszeresen fésüljük át a cica szőrét

A gyakori bundaápolás nem csak ezért hasznos, mert a minitigris remekül érzi magát közben, hanem azért is, mert így tudjuk eltávolítani a már kihullott szőrszálakat.

MORE FOR ápolókesztyű 2 az 1-ben

Így kevesebb szőr fog bekerülni az állat szervezetébe, amelyek szőrcsomókká alakulva bizony tudnak kellemetlenségeket okozni. Ráadásul fésülködés közben időben észrevehetjük az esetleges elváltozásokat – csomókat, duzzanatokat, fájdalmas területeket – is, amelyekkel ajánlott hamar állatorvoshoz fordulnunk.

  1. Naponta adjunk friss vizet

A tiszta ivóvíz télen-nyáron elengedhetetlen a cica jó egészségének megőrzéséhez. Amennyiben kedvencünk rossz ivó, akkor egy izgalmas macskakút megoldás lehet, de megpróbálhatjuk csapból folyó vízzel is itatni az állatot. A vizet függetlenül attól, hogy mennyi maradt meg belőle, minden nap cseréljünk ki frissre.

  1. Legyen elég macska wc-nk

Az alomdobozokra vonatkozó általános szabály, hogy legyen minden cicának egy, plusz egy másik.

AniOne alomtálca MEOW nyitott M 45x57x19 cm

Tehát, ha két bársonytalpúnk van, akkor három alomtálcának kell lennie. Ahhoz, hogy az állat szívesen használja a toalettjét, muszáj, hogy tisztán tartsuk azt. A gyakori takarítás segít abban is, hogy azonnal észrevegyük, ha bársonytalpúnk vizeletével vagy székletével nincs rendben valami. A szokatlan szín vagy állag, valamint az almon kívülre pisilés is egészségügyi problémát jelezhet, ami miatt mindenképp meg kell látogatnunk az állatorvost.

  1. Tanítsuk meg a macskakaparó használatát

A macskakaparó használata nem csak azt segít megakadályozni, hogy szobatigrisünk ne a bútorokon élesítse karmait, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy az állat időnként megnyújtsa az izmait és könnyedén rendben tartsa a karmait. Ha a cica rendszeresen karmolássza a megfelelő felületet, – az erre a célra szánt szőnyeget, kartont, szizált vagy macskabútort – akkor természetes úton tudnak leválni a már elhalt rétegek.

AniOne kaparórúd Bailey bézs 36x36x83cm

  1. Figyeljünk a fogakra

Ahogy az embereknél, úgy a cicáknál is ki tud alakulni fogkő, ami ínybetegségekhez és a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezethet. Ráadásul a szájüregben lévő hosszabb ideje fennálló gyulladás a szervezet egészét károsítja.  Érdemes a cicát már kölyök korában szépen fokozatosan hozzászoktatni a fogmosáshoz, sokszorosan megtérül majd. Léteznek kifejezetten cicák számára gyártott ízesített fogkrémek, és speciális fogkefék. Ha már megtörtént a baj, akkor állatorvoshoz kell fordulni, hogy elvégezze a fogkövek eltávolítását és az esetlegesen kilazult, fájdalmas fogak kihúzását.

  1. Ivartalaníttassunk

Az ivartalanítással a nőstény macskáknál olyan betegségeket előzhetünk meg, mint a gennyes méhgyulladás és az emlődaganatok. Emellett az ivartalanított cicákra kevésbé jellemző a csavargás, és jó hír, hogy a területjelölés, valamint a macskaharcok is kivédhetők. Ami még nagyon fontos, hogy így nem kell nem kívánatos szaporulatra sem számítani sem nálunk, sem máshol.

  1. Válasszunk macskabarát állatorvost

Abban bizonyára egyet értünk, hogy a cicák nem kisméretű kutyusok. Vagyis más az anatómiájuk, más módszerek jöhetnek szóba a kezelésekkor. Ezért fontos, hogy olyan állatorvost válasszunk, aki különösen jól ért a minitigrisekhez. Az első vizsgálat előtt érdemes véleményeket keresnünk az internet segítségével vagy tanácsokat kérnünk cicás ismerőseinktől.

 

Forrás: petsafe.net