Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egészségvédő tippek kerti cicáknak

2018. október 17.

Egészségvédő tippek kerti cicáknak

Sokan a kertben tartják cicájukat, ami egyrészt jó, hiszen odakint sokkal többet mozognak, több társadalmi interakciót élnek meg és kevésbé unatkoznak, mint benti pajtásaik. Másfelől viszont jóval több veszély is leselkedik a kinti macskákra, gondoljunk például az autókra, a mérgekre, a betegségekre, a ragadozókra, és a többi agresszív, területvédő minitigrisre. Ősszel ezek a jelenségek még inkább jellemzőek, ezért érdemes külön felkészülni erre az időszakra bársonytalpúnk egészségének és biztonságának érdekében.

  1. Címtartó a nyakörvön

Csakis úgy engedjük ki cicánkat az udvarra, hogy a nyakörvén lóg egy kis biléta, amin szerepel a címünk és a telefonszámunk. Ez nagyon sokat segíthet akkor, ha a macskánk messzebbre kóborol, idegenekkel barátkozik, vagy esetleg valami baj éri, és rátalálnak.

  1. Chip

Bár a chip csak a kutyák esetében kötelező, remek szolgálatot tehet cicánkba helyezve is. Egy komolyabb macskapárbaj vagy egy kerítésben való fennakadás során a nyakörv és a biléta elveszhet, de a chip bármikor leolvasható. Így, ha kedvencünk állatorvoshoz vagy esetleg menhelyre kerül, könnyen értesíteni tudnak minket. Sőt, ma már egyes benzinkutakon is le tudják olvasni a chipeket. Ami fontos, hogy szükség esetén ne felejtsük el módosíttatni a regisztrált adatainkat.

  1. Ne vágjuk le a karmokat

Semmiképp se végezzünk manikűrt a kint tartott minitigrisen, ugyanis a szabadban a karmok nagyon fontosak ahhoz, hogy az állat meg tudja védeni magát támadóival szemben, vagy például fel tudjon kapaszkodni a fára, ha egy kutya lohol a nyomában. Tehát az éles karmok megléte életmentő lehet.

  1. Oltások

Egy kerti bársonytalpúnak több védőoltásra lehet szüksége, mint a szobatigriseknek. Ezért az első vizsgálat alkalmával mondjuk el az állatorvosnak, hogy kedvencünk kint tartjuk, és egyeztessünk a lehetőségekről. Egyes betegségeket így könnyedén megelőzhetünk.

  1. Ivartalanítás

Az ivartalanított macska kisebb eséllyel kerül összetűzésbe kinti társaival, és annak a valószínűsége is csökken, hogy elüti egy autó a figyelmetlensége miatt. Ráadásul így nem fognak utódok születni, amelyek minden bizonnyal a már így is túlzsúfolt menhelyekre kerülnének. És az sem elhanyagolható szempont, hogy egyes súlyos betegségek is elkerülhetők az ivartalanításnak köszönhetően.

  1. Víz és élelem

Tiszta ivóvíznek és friss ennivalónak mindig elérhető helyen kell lennie. Az idő lehűlésével fokozottan figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen sokáig fagyott állapotban, és a nedves eledelek mennyisége csak annyi legyen, amennyit a cica egyszerre el tud fogyasztani. A fagyos napokon a száraztáp lesz a megfelelőbb étel. Mivel a kinti macskáknak a hideg hónapokban több energiára van szükségük a túléléshez, mint nyáron, ezért a magas minőségű termékek közül ajánlott választanunk, amelyekben megtalálható minden fontos vitamin és ásványi anyag.

Real Nature Wilderness adult black earth 7kg

Továbbá ne felejtsük el, hogy egy kicsit növelnünk kell az eddig megszokott adagot.

  1. Étrendkiegészítő

Ha valamiért úgy gondoljuk, hogy háziállatunknak szüksége lehet étrendkiegészítőkre egészségének fenntartása érdekében, akkor mindenképp egyeztessünk róla az állatorvossal. A túl nagy vitaminmennyiség épp úgy lehet káros hatással, mint a vitaminhiány, ezért komolyan kell vennünk a kérdést.

 

Forrás: pets.webmd.com