Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egy gazdi, több blöki

2019. május 18.

Egy gazdi, több blöki

Azt, hogy célszerű-e meglévő kutyusunk mellé egy másik ebet is befogadni, több tényező is befolyásolja. Van, ahol például remek összhang és barátság alakul ki, máshol nem bírják elviselni egymást a négylábúak. Vagyis, hogy jó ötlet-e több kutyát is tartanunk egyszerre, az függ az állatok személyiségétől, és attól is, hogy mi mennyire vagyunk felkészülve a helyzetre. Ám, azért bőven vannak érvek amellett, hogy miért is jobb mondjuk két kutyával együtt élni, mint eggyel.

A kutyusok sok örömet tudnak hozni az életünkbe: szeretetteljesek, hűségesek, vidámak és imádni valók, nem véletlen, hogy sokan családtagként tekintenek rájuk. Ezek alapján egy kutyánál jobb már csak a két kutya lehet. Bár nem ajánlott két kölyköt tartani egy időben, de két idősebb négylábú vagy egy idősebb és egy fiatal minden fél számára remek döntés lehet. Ami mindenképp elmondható, hogy bizony több előnye is van annak, ha legalább két blöki tartozik hozzánk.

  1. Képesek szórakoztatni és edzeni egymást

A játékidő minden kutya számára létfontosságú az egészség, a boldogság, a szocializálódás szempontjából. Sajnos lehetnek napok, amikor nem igazán fér bele az időnkbe egy hosszabb mókázás. Az eb korától, méretétől, fajtájától és energiaszintjétől függően napi 30-120 perc közötti időt kellene kedvencünkkel aktívan töltenünk.

Ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor ennek az aktív időszaknak a legegyszerűbben kivitelezhető módja az, ha több kutyusunk is van, akik játékra, futásra, szórakozásra ösztönzik egymást. Persze nagyon fontos, hogy velünk, mellettünk is szocializálódjanak, de pozitívan hathat háziállatunkra, ha lesz rajtunk kívül is egy állandó játszópajtása.

Négylábúink akkor is együtt töltik majd az időt, amikor mi épp az iskolában vagy a munkahelyen vagyunk, így akkor sem fog unatkozni az eb, ha mi nem vagyunk otthon. Ami azért is előny, mert egy unatkozó háziállat bizony tud huncutságokat csinálni.

  1. Könnyebb tanítani a kölyköt

Egy idős kutyát általában már nem egyszerű új feladatokra megtanítani, ám ő képes lehet segíteni a kiskutyának elsajátítani a már általa régóta ismert trükköket és szabályokat. Ez leegyszerűsítheti a dolgunkat, hiszen a kölyök nagy valószínűséggel példát vesz majd a korosabb négylábúról, és hamarabb meg fogja érteni, hogy mi az, amit elvárunk tőle, milyen helyzetekben, hogyan kell viselkednie. Különösen nagy segítség lehet ez például a szobatisztaságra való nevelésnél, mert a kicsi egy idő után követi majd a nagyot, és ugyanott fogja elvégezni a dolgát.

  1. Enyhébb lesz az elválasztás miatt kialakuló szorongás

A legtöbb kiskutya bizony erősen kötődik a mamájához, így az elválasztás után gyakran szorongás lép fel. Persze előfordul, hogy ezen hamar túllép az eb, de egyes esetekben ez nagyobb nehézségekbe ütközik, különösen akkor, ha a kölyköt kénytelenek vagyunk hosszabb időre magára hagyni például azért, mert dolgozunk.

A szorongás csökkenhet, ha a kölyök nem egyedül él velünk, hanem egy másik négylábúval együtt. A folyamatos társaság, érzelmi támogatás, közös játék és egymásra való figyelés segíthet az aprócska ebnek abban, hogy könnyebben átvészelje az új otthonba kerülés megrázkódtatásait.

  1. Egy második élet megmentése

Egy másik komoly érv amellett, hogy ne csak egy kutyusunk legyen, az az, hogy egy második kutya befogadásával újabb életet mentünk meg. Sőt, valójában többet, mert minden örökbe fogadott eb után felszabadul egy-egy hely a menhelyen, így újabb négylábúak kerülhetnek biztonságos helyre az utcáról. Mivel napjainkban az állatmenhelyek szinte mindig teljesen meg vannak telve, így nagyon sokat jelent a mihamarabbi gazdira találás.