Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egyszerű trükkök: hogyan tanítsuk kutyusunkat?

2019. augusztus 01.

Egyszerű trükkök: hogyan tanítsuk kutyusunkat?

A kutyakiképzés alapjai az „ül”, a „marad”, a „fekszik” és a „gyere” vezényszavak megismertetése, de ezeken felül több egyszerű trükköt is megtaníthatunk kedvencünknek már az elején. Naponta néhány perc gyakorlás hozzájárul az eb egészséges szellemi fejlődéséhez, valamint erősödik általa a kutya és gazdija közötti kötelék. Mindezek mellett pedig szórakoztatóak is lehetnek a tréningek.

  1. Adj egy puszit

Ha szeretnénk megtanítani kutyusunkat arra, hogy adjon puszit, akkor nagyon egyszerű a dolgunk. Csak tegyünk egy jutalomfalatot az arcunkhoz és mondjuk ki, hogy „puszi”. Néhány alkalom után egyértelművé válik majd bundás barátunk számára, hogy mit várunk tőle. Bár nem mindenki szereti a nyálas közeledést, a gyerekeknél viszont minden bizonnyal nagy sikert tudunk aratni vele. Egyébként az, hogy négylábúnk megtanul kérésre arcon nyalni, segíthet abban, hogy váratlanul viszont ne tegye meg, ami szintén előny lehet. Jó megoldás lehet, ha a kutya a kezünkre ad puszit.

  1. Ugatás

Megtanítani kutyánknak azt, hogy kifejezetten a kérésünkre ugasson vagy maradjon csendben, az nem csak egy mókás gyakorlat, hanem hozzájárulhat ahhoz is, hogy abbamaradjanak a zavaró ugatós időszakok. Hiszen ilyenkor mi döntjük el, hogy mikor kezdődjön és mikor érjen véget a hangoskodás. Családi összejöveteleken pedig begyűjthetünk néhány dicséretet is a bemutatott trükkért. A tréning során a kulcs a pozitív megerősítés és az egyszerű parancsszavak használata.

  1. Hátra!

Ha megérti az eb, hogy mit jelent az, hogy „hátra”, az több szituációban is hasznos lesz majd. Például elérhetjük vele azt, hogy ne rohanjon az ajtóhoz, amikor az nyílik, ne akarjon bemászni a hűtőbe, amikor keresünk benne valami finomat, és persze büszkélkedhetünk a trükkel a barátok előtt is. Csak egy kis türelem és néhány szem jutalomfalat szükséges hozzá. Mindig akkor dicsérjük meg a kutyust, amikor megtett hátrafele néhány lépést, így könnyen elsajátítja majd a feladatot.

  1. Pacsi

Pacsit adni nagyon könnyű, ezt a trükköt is meg tudják tanulni a legfiatalabbak is. Csak mutassuk meg pajtásunknak, hogy mit szeretnénk, mondjuk ki a vezényszót, óvatosan vegyük a tenyerünkbe a mancsát, és ne feledkezzünk meg a jutalmazásról sem.

Real Nature Wilderness Soft Snack nyúl 150g

Először csak az egyik lábra fókuszáljunk, ha azzal már működik, akkor kérhetjük felváltva is a pacsit, attól függően, hogy melyik oldalra rakjunk a kezünket.

  1. Forgás

A „forogj” szót és a hozzá kapcsolódó feladatot sem nehéz elsajátítani. Vegyünk az mutató és a hüvelykujjuk közé egy szem jutalomfalatot, és így máris képesek leszünk az „orránál fogva” körbe-körbe vezetni az ebet. Ha szeretnénk egy picit nehezíteni a gyakorlaton, akkor azt is meghatározhatjuk, hogy mikor, melyik irányba forogjon a kutyus.

Sok-sok apró trükk van még, amit érdemes lehet megtanítanunk háziállatunknak. A lényeg, hogy minden nap gyakoroljunk egy kicsit és legyünk nagyon türelmesek. Nem kell sok időt szánnunk rá, csak addig tartson egy-egy kiképzés, amíg azt látjuk, hogy a kutya is élvezi. Napi 10-15 perc gyakorlás teljesen megfelelő egy nagyobbacska kutyánál. Egy kicsi kölyök esetében elég egyszerre 5 perc gyakorlás is. Soha ne szidjuk meg a kutyust, mindig a pozitív megerősítés elvét alkalmazzuk.