Ehet-e a cicánk kutyaeledelt?

2021. január 07.

Ehet-e a cicánk kutyaeledelt?

Az újdonsült gazdik gyakran kérdezik meg az állatorvosoktól, hogy ehet-e a cica kutyaeledelt. És bár egy-egy elcsent falattól nem lesz baja bársonytalpúnknak, hosszútávon viszont a kutyáknak szánt élelem nem támogatja macskánk egészségét, ezért nem ajánlott rendszeresen azzal etetnünk. Hogy megértsük miért is van ez így, érdemes alaposabban megismernünk a cicák táplálékigényét.

Biztonságosan fogyaszthatnak a macskák hosszútávon kutyaeledelt?

Bár a kutyaeledelek egy része kedvezőbb áron kapható, mint a cicáknak összeállított eleségek, huzamosabb ideig nem etethetjük velük minitigrisünket. Talán nem pusztulna el tőle cicánk évekkel később sem, azonban egészségére mindenképp negatív hatással lenne. Az árkülönbség egyik fő oka pedig az, hogy az eledelek eltérő összetevőket tartalmaznak, mivel más tápanyagokra van szüksége a kutyusoknak, mint a cicáknak.

Eltérő táplálkozási igények

Bár a kutyákkal és a macskákkal egyaránt megosztjuk otthonunkat, ők mégis teljesen különböző állatok, és ezt az etetéskor is figyelembe kell vennünk. A minitigrisek szigorúan húsevők, ami azt jelenti, hogy étrendjük alapját állati fehérjék és zsírok kell, hogy adják, hogy szervezetük megfelelően tudjon fejlődni. Ugató barátaink viszont valójában mindenevők, azaz a hús mellett zöldségekkel is változatosabbá tehetjük a vacsorájukat. És mivel a gyártók ez alapján válogatják össze a hozzávalókat, ezért a kutyaeledelek nem felelnek meg a cicák speciális táplálkozási igényeinek.

Különbségek a macska- és a kutyaeledelek között

A legfontosabb különbségek négylábú barátaink eledeleinek összetételében:

  1. Íz

A cicák másképp érzékelik az ízeket, mint a kutyusok, ugyanis a minitigrisek például nem érzik az édes ízt, sőt, még az ízreceptorok száma is eltérő. A bársonytalpúaknak épp, hogy 470 ízlelőbimbója van, a kutyáknak viszont 1700. Ahhoz, hogy jobban érezzük a különbséget, érdemes tudnunk, hogy az embereknek azonban több mint 9000. A macskaeledeleket emiatt különösen ízletesre tervezték, hogy a válogatósabb dorombolósoknak is a kedvében tudjuk járni.

  1. Fehérje

Mivel szigorúan húsevők, ezért a macskáknak sokkal magasabb fehérjetartalmú ennivalóra van szükségük, mint az ebeknek. Egyes márkájú és típusú kutyaeledelek tartalmazhatnak nagyobb mennyiségű fehérjét (kb. 18-26%), de még ezek sem érik el a cicák egészségének fenntartásához szükséges szintet (min. 30-34%).

  1. Taurin

A bársonytalpúak (és az emberek is) azok közé az emlősök közé tartoznak, amelyek szervezete nem képes taurint előállítani, ezért az étrendjüknek kell tartalmaznia. A kutyaeledelekben viszont nincs taurin, így, ha azokkal etetjük cicánkat, akkor szív- és emésztési problémák jelentkezhetnek, és a látását is elveszítheti kedvencünk.

  1. Arachidonsav, A-vitamin, Niacin

Ezek mind-mind olyan összetevők, amelyekre a macskáknak nagyobb mennyiségben van szükségük, mint a kutyáknak, ellenkező esetben betegség alakulhat ki, melyek amellett, hogy kellemetlenné tehetik cicánk életét, a kezelésük is rendkívül költséges. Épp ezért nem érdemes spórolnunk az eledelen, mert hosszútávon semmiképp sem fog megtérülni, és minitigrisünk egészségét, valamint boldogságát is kockáztatjuk általa.