Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Elkóborolt a hüllőm! Mit tegyek?

2021. július 29.

Elkóborolt a hüllőm! Mit tegyek?

Ez esetben különösen igaz az, hogy a megelőzés sokkal jobb, mintha orvosolni kéne a problémát. Vagyis törekedjünk arra, hogy kedvencünk soha ne tudjon megszökni. Talán nem is gondolnánk, milyen apró réseken keresztül képesek meglógni a kígyók és a gyíkok egyaránt. Fontos például, hogy a terráriumnak mindig legyen fedele, és arra is ügyelnünk kell, nehogy laza legyen a retesz. A kinti karám pedig alaposan legyen a földbe mélyesztve, mert egyes teknősök igen jól tudnak ásni és mászni is.

A terrárium vásárlásakor át kell gondolnunk, hogy hogyan fogunk hozzáférni hüllőnkhöz és kezelni őt. Jó megoldás lehet egy ajtó az üvegterráriumon, de könnyen lehet, hogy hidegvérűnk meglép a kezünkön keresztül, mikor benyúlunk például az etetőtáljáért. Vagyis balesetek akkor is előfordulhatnak, ha egyébként hüllő-biztos a lakosztály.

Amennyiben arra eszmélünk, hogy háziállatunk elkóborolt, azonnal csukjuk be a ház összes ajtaját és ablakát, hogy megakadályozzuk azt, hogy a házból is kijusson pajtásunk. Odakint sokkal nehezebb lenne elkapni hüllőnket és több veszély leselkedne rá, illetve kedvencünk is veszélyt jelenthet más állatokra, emberekre. Miután mindent bezártunk, ismét ellenőrizzük a terráriumot, hogy meggyőződhessünk arról, biztosan nem csak elbújt a hidegvérű például valamelyik szikla mögé vagy egy sötét sarokba.

Jó hír, hogy a hüllők általában megtalálhatóak a házon belül. Normál esetben az állat olyan búvóhelyet keres, ahol biztonságban érzi magát, és ott is marad egy jelentős ideig. Tehát a legjobb, ha megpróbálunk úgy gondolkodni, ahogy hidegvérűnk, és kitaláljuk, melyek azok a helyek, amelyek tetszetősek lehetnek számára. A kígyók például szeretik a nedves és meleg területeket, ezért a toalett környékén mindenképp ajánlott alaposan körülnéznünk.

Hova érdemes még benézni? Legyenek fókuszban a meleg és sötét helyek:

– Szekrényekbe, szárítógépbe (polcok, rések, repedések, motor környéke)
– Párnák alá és bútorok rései közé
– Ágyneműkbe, matracok közötti résekbe
– Fűtőnyílásokba
– Cserepes növényekbe (különösen ablak közelében)
– Cipőkbe, padlón lévő ruhákba, szennyes-kosárba
– Polcokon lévő tárgyak mögé
– Fényforrások közelébe
– Drapéria vagy redőny mögé

Szükség esetén használjunk zseblámpát és tükröt, mert könnyen lehet, hogy olyan helyen húzta meg magát kedvencünk, ahol ezek nélkül nem is vennénk észre. A felsoroltak után a lakás minden pontját alaposan nézzük át, azokat a helyeket is, ahol nehezen képzelhető el, hogy megtaláljuk hüllőnket.

Ha nem bukkantunk rá hidegvérűnkre, ne essünk kétségbe, jusson eszünkbe, hogy a hüllők éjszakai állatok. Szóval várjuk meg az estét, és állítsunk neki csapdákat. Tegyünk otthonunk több pontjára zacskókat, esetleg alufólia darabokat, hogy zajt csapjon háziállatunk, amikor előjön. Kapcsoljunk le minden fény- és hangforrást, és várakozzunk kezünkben egy zseblámpával. Ha fél óra alatt nem kerül elő az állat, szétszórhatunk lisztet is a lakásban, így reggel a lábnyomokból megállapíthatjuk, hogy honnan, merre vette az irányt. Mire megtaláljuk pajtásunkat, valószínűleg éhes lesz, így ennivalóval könnyedén visszacsalogathatjuk a terráriumba. Vigyázzunk arra, hogy állatunk mindeközben ne érezze magát fenyegetve, mert akár támadással is reagálhat. Ha szükségesnek látjuk, hívjunk szakembert a befogásához.