Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ellenőrzőlista kisállat-tulajdonosoknak

2013. május 29.

Ellenőrzőlista kisállat-tulajdonosoknak

Ha azt szeretnénk, hogy kedvenceink sokáig fittek legyenek, akkor egészséges étrenden kell tartanunk őket, biztosítanunk kell számukra a megfelelő egészségügyi ellátást, és gondoskodnunk kell rendszeres vakcinázásukról.

Ha azt szeretnénk, hogy kedvenceink sokáig fittek legyenek, akkor egészséges étrenden kell tartanunk őket, biztosítanunk kell számukra a megfelelő egészségügyi ellátást, és gondoskodnunk kell rendszeres vakcinázásukról. Azonban egy macska egészségének megőrzéséhez ennél többre van szükség. Ellenőrzőlistánk arra hívja fel a figyelmet, hogy a tulajdonos mikor és hogyan ellenőrizheti cicájának egészségét.

Fogápolás
Már kölyökkortól hozzá kell szoktatni a cicát ahhoz, hogy gazdája belenéz a szájába, hogy ellenőrizze fogainak épségét. Ez azért fontos, mert így még azelőtt észreveheti a gyulladást vagy a letört fogat, hogy komolyabb baj történne. Ennél is jobb hozzászoktatni a cicát fogainak rendszeres fogkefés tisztításához, habár ezt nem sok macska tűri el. A lepedék lerakódásának megelőzése érdekében fogtisztító tápot és rágható játékokat kell adni a cicának. A száraztáppal történő etetés szintén hozzájárulhat a fogak tisztántartásához.

Fésülés, kefélés
Habár a macskák általában rendben tartják szőrzetüket, érdemes bundájukat rendszeresen kifésülni, illetve kikefélni. A rövid szőrű fajták esetében ezt elég hetente egyszer elvégezni, a hosszabb szőrű macskák bundáját viszont 1-2 naponta ki kell kefélni. Vedléskor a rövid szőrű fajták esetében is ajánlott a napi fésülés.

A fülek havi ellenőrzése
A macskák ritkán szorulnak segítségre, ha a fülek tisztításáról van szó. Külső füljárataikat általában maguk szabadítják meg a szennyeződésektől, mégpedig fejrázással. Ennek ellenére rendszeresen ellenőrizni kell a macska füleit, elsősorban azért, hogy kizárhassuk az atkafertőzés és a gyulladás lehetőségét. Ilyenkor egy nedves ronggyal a fülben esetleg visszamaradt szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. Ha a macska füle kellemetlen szagú, vagy a fejét a szokásosnál gyakrabban rázza, akkor lehet, hogy beteg és állatorvoshoz kell vinni.

Heti átvizsgálás
A kullancsok, az összeállt szőr, illetve a nyomásra érzékeny testtájak szabad szemmel többnyire észrevehetetlenek maradnak. Ezért olyan fontos, hogy hetente egyszer alaposan átvizsgáljuk cicánkat. A vizsgálattal gyorsan megállapítható, ha a macska testén bármilyen szokatlan változás történt. Ráadásul cicánk is élvezni fogja az extra kényeztetést és a fizikai kontaktust.

A testsúly ellenőrzése évente négyszer
A túlsúly, illetve az elégtelen testsúly súlyos betegség, például cukorbetegség vagy veseproblémák jele lehet. Célszerű tehát a macskát háromhavonta ráállítani a mérlegre és ellenőrizni, hogy testsúlya nem változott-e meg számottevően. Ha igen, akkor további vizsgálatra el kell vinni az állatorvoshoz.

Féregtelenítés
A macskákat rendszeresen féregteleníteni kell. Ez a lakásban és a lakáson kívül tartott macskákra egyaránt vonatkozik. A rendszeres féregtelenítés különösen fontos, ha a macska egeret és más rágcsálót fogyaszt, mivel elkaphatja a veszélyes galandféreg-fertőzést. Sajnos ezek az élősködők nemcsak a szabadban kerülhetnek be a macska szervezetébe, hanem a bolhák közvetítésével házon belül is.

Bolhák és kullancsok elleni védekezés
A kullancsok súlyos betegségek hordozói lehetnek, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a kint tartott macskát a megfelelő szerekkel megóvjuk tőlük. A kombinált készítmények azért jelentenek ideális megoldást, mert a bolhát és a kullancsot egyaránt távolt tartják kedvencünktől.

Fontos!

A fent ismertetett házi praktikák természetesen nem helyettesíthetik a szakszerű vizsgálatot, ezért azt tanácsoljuk, hogy cicájával rendszeresen látogassa állatorvosát!