Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Érzékeny cicák táplálása

2019. augusztus 22.

Érzékeny cicák táplálása

Sajnos előfordulhat, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy cicánkból szájon át távozik a vacsorája, vagy hasmenése van. Ha pedig ez többször is megtörténik, akkor arra kell gyanakodnunk, hogy bársonytalpúnk emésztőrendszere nagyon érzékeny. A problémával pedig mindenképp ajánlott állatorvoshoz fordulnunk. Az étrend megváltoztatása sokat segíthet, de ehhez elengedhetetlen egy szakember felügyelete, hiszen ilyen tüneteket más betegségek is okozhatnak.

Jelek, amik arra utalnak, hogy macskánk érzékeny emésztőrendszerű:

Nem mindig teljesen nyilvánvaló, hogy érzékenységgel állunk szemben. Ezért fontos, hogy alaposan megfigyeljük minitigrisünk viselkedését, különösen az étkezések idejének környékén. Ha az alábbi tünetekből észleljük valamelyiket kedvencünkön, akkor valószínűleg gondosabban összeállított étrendre lesz szükség:

  • Gyakori hányás: Ide nem tartozik bele az, amikor a cica szőrgolyót öklendezik fel. Az jelent problémát, amikor bársonytalpúnk gyomortartalmával találkozunk a padlón szőrszálak nélkül. Hányás esetén sok esetben érdemes szőrgombócoldót adni, de ezzel kapcsolatban mindig kérjük állatorvosunk véleményét.

PetBalance malt-soft szőroldó paszta cicáknak 100g

  • Vérhányás: Ha az állat vért hány, az már az első alkalommal is komolyabb bajt jelezhet, és mindenképp ki kell vizsgáltatnunk macskánkat, mert azonnal el kell kezdeni a kezelést.
  • Gyakori hasmenés: előfordulhat, hogy a cica eszik időnként valamit, amitől hasmenése lesz, de ha a híg széklet állandó, az akkor mindenképp emésztőrendszeri problémára utal.
  • Balesetek a lakásban: Ha a szobatigris a toalettjén kívül végzi el a dolgát – ami eddig nem volt jellemző – az is betegség jele lehet.
  • Anorexia: Ilyenkor a háziállat nagyon keveset eszik vagy egyáltalán nem hajlandó enni.
  • Letargia: Kedvtelenség és állandó rossz hangulat is jelentkezhet.

A pontos diagnózis felállítását viszont mindenképp bízzuk az állatorvosra, aki csakis a vizsgálat után fogja tudni megmondani, hogy milyen betegség áll a háttérben és mi a gyógyuláshoz vezető út.

Amennyiben a macska akut (vagyis  rövid ideje fennálló) emésztőszervi betegségben  szenved, néhány otthoni módszer is megoldás lehet, de csakis akkor, ha a macska felnőtt (nem kölyök, és nem is idős) jó állapotban van, eszik, iszik. Arra azonban figyeljünk, hogy ha 24 óra alatt nem jön helyre a cica, akkor nagyobb a baj, mint gondoltuk. Ami tehát segíthet:

  • Hidratáltan tartás: Győződjünk meg arról, hogy kispajtásunk elegendő friss, tiszta ivóvizet iszik, és az benne is marad. A hányás és a hasmenés ellenkező esetben hamar kiszáradáshoz vezethet. A cicát ilyenkor sokszor, kis mennyiségű hűvös vízzel kell kínálni. Ha nem marad meg a folyadék a cicában, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
  • Koplaltatás: Segíthet a gyomor és bélrendszer helyreállásában az, ha 12 órán keresztül nem kap újabb ételadagot a cica, természetesen víz mindig álljon a rendelkezésére. Koplaltatni szintén csak jó általános állapotban lévő felnőtt állatot szabad.
  • Egészséges étrend: Igyekezzünk prémium minőségű eleséggel kínálni a bársonytalpút, vagy főzzünk meg neki otthon például csirkehúst, rizst és egy kis tököt. Léteznek kiváló gyomor és bélrendszeri diétás tápok.
  • Gyógyszeres kezelés: Székletminta vizsgálata után az is kiderülhet, hogy például paraziták okozták a rosszullétet, ilyenkor a megfelelő parazitaellenes kezelés jelent megoldást.

Ha viszont kiderült, hogy cicánk érzékeny gyomrú, akkor viszont onnantól mindig a kifejezetten a hasonló problémával küszködő macskáknak készült eledelek közül válogatnunk. Néhány példa: MultiFit It’s me tasak adult sensitive pulyka 85g, Select Gold Sensitive adult marha&burgonya 3kg, Select Gold Hair+Skin Kitten – konzerv eledel érzékeny emésztésű és bőrű kölyök cicáknak 200g, továbbá a Royal Canin, az Iams, Hill’s, Trovet és a Purina Pro Plan termékein is érdemes a „sensitive” feliratot keresnünk.

Select Gold sensitive Outdoor chicken 85 g

Ezeket az eleségeket úgy állították össze, hogy biztosan ne terheljék meg a bársonytalpúak emésztőrendszerét, miközben megtalálható bennük minden olyan vitamin- és ásványianyag, amelyekre kedvenceink szervezetének szüksége van.