Etetési tippek cicáknak a nyárra

2020. június 12.

Etetési tippek cicáknak a nyárra

Ha megfigyeljük cicánk táplálkozását, akkor észrevehetjük, hogy nyáron kevesebbet eszik. Ne aggódjunk, ez teljesen rendben van. Kutatások szerint a macskák általában 15%-kal fogyasztanak kevesebb élelmiszert, mint télen, még akkor is, ha lakásban élnek. Ennek egyik oka az lehet, hogy nincs szükségük annyi energiára testük melegen tartásához, és ezért az ennivalóból is elég kisebb mennyiség. Ehhez pedig érdemes alkalmazkodnunk, de persze így is változatossá tehetjük bársonytalpúnk étrendjét.

Attól, hogy cicánk kevesebbet eszik a nyári hónapokban, még nem érzi kellemetlenül magát, hiszen már az őseik is hozzászoktak a sivatagi forrósághoz. Az idősebb macskák különösen kedvelik a melegebb területeket, megfigyelhetjük, hogy gyakran tartózkodnak olyan helyeken, ahova éppen odasüt a nap. Ez például azért is lehet, mert a meleg enyhíti a csont- és ízületi fájdalmakat. Ha a cica sokat pihen, és keveset mozog, természetesen az is befolyásolja az étvágyát.

A fiatal cicák nyáron is mozgékonyabbak, és ha még a növekedés időszakában vannak, akkor nem csökken jelentősen a táplálékfelvétel, csak esetleg nagy kánikulában. Így az ő esetükben előfordulhat, hogy nem látunk változást, és ugyanolyan jó étvággyal falatoznak nyáron, mint ahogy azt korábban tették.

Real Nature Wilderness tálka kitten true country 100g

Ha benti cicánk van és melegebb, illetve hűvösebb helyeken egyaránt tartózkodik a nap folyamán, akkor lehet, hogy csak enyhe étvágycsökkenést tapasztalunk, vagy az is előfordulhat, hogy észre sem vesszük azt.

A legfontosabb, amire ügyelnünk kell a nyári hónapokban az az, hogy háziállatunk hidratált legyen. Egy normál testsúlyú, 4 kg-os macskának kb. 150 ml vizet kellene elfogyasztani naponta (ennél akkor lehet valamennyivel kevesebb, ha nedves konzervvel etetjük). Hogy az ivást ösztönözni tudjuk, ajánlott a lakás több pontján is elhelyezni egy-egy itatótálkát friss, hideg ivóvízzel megtöltve. A rendszeres tisztítás alapvető feladatunk, és legalább napi kétszer ajánlott kicserélnünk a vizet, hogy az mindig kellemes és hűsítő legyen.

A műanyag tálak furcsa, rossz ízvilágot kölcsönözhetnek a víznek, ezért javasolt őket rozsdamentes acélból vagy kerámiából készült edényekre cserélnünk.

fit+fun kerámia tál Fressnapf logóval lapos 200ml

Ha pénztárcánk engedi, akkor vásárolhatunk ivókutat is, ami tisztán és állandó mozgásban tartja a vizet, így biztosan felkelti a cica érdeklődését, és nem feledkezik meg a szomjoltásról.

Ha úgy látjuk, hogy minitigrisünk nem szeret inni, akkor lehet, hogy nem kedveli a csapvíz ízét. Próbáljuk meg szénsavmentes ásványvízzel kínálni. Az is segíthet, ha nem a wc, az alomdoboz vagy az etetőtál mellett kap helyet az itató.

Nyáron a folyadékbevitel miatt a száraztápokkal szemben előnyben részesíthetjük a nedves eledeleket. A konzerveket a legtöbb macska szívesen megeszi, mivel kifejezetten ízletesek és a textúrájuk is hasonlít az igazi húséhoz. Érdemes többféle ízesítésűt – hal, csirke, bárány, marha, stb. – is kipróbálnunk.

SELECT GOLD Pure tasakos macska eledel 85g

Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy nyáron hamarabb megromlik az étel, és magához vonzhatja a rovarokat is. Emiatt inkább többször, kisebb adag ennivalóval kínáljuk kedvencünket, mint egyszerre egy nagyobbal, ami nem biztos, hogy azonnal elfogy.