Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Étrendváltoztatás okai kutyáknál

2018. október 26.

Étrendváltoztatás okai kutyáknál

Akárcsak az emberek, a kutyák is lehetnek allergiásak, túlérzékenyek vagy intoleránsak bizonyos ételekkel szemben, de akár a túlsúly, vagy betegségek miatt is kényszerülhetünk változtatásra. Ilyen esetekben nincs más megoldás, mint teljesen átformálni kutyusunk étrendjét, és megszüntetni, enyhíteni a panaszokat.

Túlsúly

Az elhízást a legkönnyebb felismerni, hiszen szemmel jól látható jelei vannak. A súlyfelesleg nagyon megviselheti kedvencünk szervezetét, többféle betegségre hajlamosít, illetve a mozgásszervekre is kihatással van, ezért érdemes komolyan venni, és fellépni a nemkívánatos kilók ellen. Ebben az esetben az étrendváltozás és a gondosan megtervezett, kedvencünk egészségi állapotának megfelelő mértékben megnövelt aktivitás jelentik a megoldást. Ha fogyókúrára fogjuk kutyusunkat, előtte mindenképpen egyeztessünk egy állatorvossal, és csak utána kezdjük el fokozatosan a változtatásokat bundás barátunk étkezésében. Azért van szükség arra, hogy kellő körültekintéssel járjunk el, mert a túlsúly egyéb belgyógyászati betegségek tüneteként is jelentkezhet, ilyenkor az alapokot kell feltárni és kezelni. Ha jelentős túlsúlytól kell megszabadulnia kedvencünknek és a háttérben nem áll egyéb betegség, akkor is nagyon fontos az állatorvosi felügyelet, mert a hirtelen fogyás nagyon megterheli kedvencünk szervezetét. Csökkentsük az adagot, de ne radikálisan, hiszen a diéta kulcsa leginkább az étel összetételében és nem a mennyiségében rejlik.

PetBalance Medica elhízás elleni konzerv kutyáknak 400g

PREMIERE kutya száraz eledel light csirke 1kg

Fontos, hogy ne legyen egész nap a kutya előtt az étel! Napi egyszer-kétszer etessünk, de figyeljünk arra, hogy ne végezzen aktív mozgást kedvencünk a lakoma után, mert az akár gyomor vagy bélcsavarodáshoz vezethet, különösen akkor, ha nagytestű, mély mellkasú állatról van szó.

Veseproblémák, húgykő

Ha bundás barátunk húgykövesedésre hajlamos, esetleg már fenn is áll ez a probléma, akkor nagyon oda kell figyelni az étrendjére. Leggyakoribb jelei lehetnek a fájdalmas és gyakoribb vizelés, véres vizelet a görnyedt testtartás és a rossz közérzet. Előfordulhat, hogy a vizelet nem a megszokott módon ürül, esetleg a kövek miatt elzáródás keletkezik a húgyutakban, ami nagyon fájdalmas.  Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen látogassunk el egy állatorvoshoz, hiszen a megfelelő diéta kiválasztásához alapvetően fontos annak ismerete, hogy milyen összetételű a kő. A húgykövek összetétele attól függ, hogy milyen kóroki tényező áll a háttérben, így kialakulhatnak például gyulladás következményeként, vagy anyagcsere betegségek következtében is létrejöhetnek. A vesebetegség sajnos nem ritka, különösen idősödő kedvencünknél kell erre számítani. Ezt nagyon komolyan kell venni, mivel akár életveszélyes is lehet. Ha kedvencünk veséje nem működik megfelelően, akkor kiemelkedő szerepe van a megfelelő táplálásnak. Szerencsére manapság már számos prémium minőségű táp áll a gazdik rendelkezésére a különféle húgyúti betegségek kezelésére.

Eleségallergia

Kiskedvenceinknél is kialakulhat eleségallergia vagy intolerancia. A leggyakoribb jele ennek a hasmenés és a hányás, kialakulhat vércsíkos bélsár, gázos, kortyogó belek, azonban sokszor jelentkeznek bőrpanaszok, fülgyulladás és viszketés is. Az alapos állatorvosi kivizsgálás után szigorú diéta következik, ezáltal elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket, amennyiben az allergiát kizárólag a táplálék váltotta ki.

SELECT GOLD Sensitive Medium Adult Lazac & Burgonya száraz kutyaeledel 12 kg

Az egyéb emésztőrendszeri megbetegedések, különféle belgyógyászati kórképek, az epilepszia, a szívbetegség és egyéb idegrendszeri eredetű betegségek fennállása is indokolhatja a speciális étrend alkalmazását négylábú pajtásunknál. Figyeljük hű társunk viselkedését, ha pedig megvan a diagnózis, ne legyünk restek követni a megfelelő étrendet!