Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Étvágytalan a cicád? – Segítünk!

2022. május 09.

Étvágytalan a cicád? – Segítünk!

A cicáknál étvágytalanságot észlelhetünk két esetben is. Az egyik, amikor nem akar enni a macska és ezáltal nem is eszik, a másik, amikor ugyan szeretne enni, de bizonyos szövődmények miatt nem tud. Betegségek, daganatok, gyulladások és fájdalom is vezethet odáig, hogy minitigrisünk elveszítse az étvágyát. Ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk kevesebbet eszik vagy egyáltalán nem nyúl az ennivalóhoz, mindenképp ki kell derítenünk az okát, mert az éhezés életveszélyes májlipidózist is eredményezhet.

A macskák étvágytalansága lehet részleges vagy teljes is. Előfordulhat, hogy háziállatunkat nem érdekli az étele, valamint az is, hogy elkezd eszegetni belőle, de hamarosan mégis otthagyja. Az étvágytalanság önmagában nem betegség, hanem valamilyen egészségügyi probléma klinikai tünete.

További tüneteket is észlelhetünk, ha nem eszik cicánk. Ezek idővel vagy akár hirtelen is súlyosbodhatnak, magas stressz is kiválthatja őket. Amiket könnyedén felismerhetünk otthon is:

Gyengeség, érdektelenség, fogyás, bőr besárgulása, rejtőzködés, a szokásosnál több időtöltés a gazdival, depresszió, inaktivitás, letargia, túlzott nyálelválasztás, részleges vagy teljes étvágytalanság, hasmenés, hányás.

Számos ok állhat a háttérben, ezért ajánlott minél hamarabb állatorvoshoz fordulni, hogy minél hamarabb megfelelő kezelésben részesüljön a cica. Néhány példa:

Gyógyszerek mellékhatása, magas környezeti hőmérséklet, hányinger, gyomorfekély, bélfekély, emésztőrendszeri elzáródás, rák, fájdalom, a szaglás képességének elvesztése, immunbetegség, egyensúlyhiány, feszültség, mérgezés, a környezet változása, új élelmiszerek, valamint különböző szájbetegségek (fogínygyulladás, rágóizmok fájdalma, nyármirigyek betegsége stb.).

Lehetséges vizsgálatok a pontos diagnózis felállításához:

Vérvizsgálat, vérnyomásmérés, pajzsmirigy vizsgálat, vizeletvizsgálat, has és mellkas ultrahang, röntgen, endoszkópia, FeLV és FIV tesztelés.

A kezelés jelentősen függ attól, hogy milyen alapbetegség okozza a problémát és az hogyan gyógyítható, azonban támogató terápiára szükség lehet a kiszáradás megelőzése és az émelygés csökkentése, valamint a táplálék biztosítása érdekében. Esetenként etetőcsőre vagy intravénás vezetékekre is szükség lehet.

Az állatorvos dönthet úgy is, hogy a kezelési időszak alatt gyógyszereket is szedjen a macska. Ezek lehetnek például szteroidok (gyulladáscsökkentők), fájdalomcsillapítók, étvágygerjesztők, illetve hányinger elleni készítmények.

Ritkán ugyan, de akár segíthet az is, ha odafigyelünk arra, hogy ne kerüljön stresszhelyzetbe bársonytalpúnk, ha igyekszünk elkerülni a változásokat, valamint, ha az új eledeleket csak apránként, fokozatosan vezetjük be kedvencünk étrendjébe. Ám, általánosságban sajnos az mondható el, hogy ha egy cica nem hajlandó enni, akkor valamilyen komolyabb bajjal állunk szemben. Ezért, ha 2-3 nap alatt nem javul doromboló pajtásunk állapota, akkor mindenképp vigyük el az állatorvoshoz kivizsgálásra.