Ezért jó a kaparófa otthon

2020. május 07.

Ezért jó a kaparófa otthon

Amikor leendő cicánknak tervezünk bevásárolni, akkor valószínűleg elsők között az etető, az itató, az alomtálca és az ennivaló kerül a listánkra. Bizony ekkor még előfordulhat, hogy a kaparófát nem soroljuk a legfontosabb kiegészítők közé. Idővel azonban rá fogunk jönni, hogy benti bársonytalpú esetén egy kaparófa beszerzése elengedhetetlen.

A kaparófa egy elhanyagolható bútornak tűnhet, hiszen lényegében egy deszka szőnyeggel vagy kötéllel bevonva. Ez az egyszerű tárgy azonban sok fejfájástól megkímélhet minket, amelyeket macskánk okozhat szimplán a természetes ösztönei kiélése közben, továbbá a karmolászás a cica egészségi állapotának fenntartása érdekében is egy fontos szokás. Vagyis a kaparófának több előnye van, mint gondolnánk.

Kiscicáknak

A kaparófa segít a fiatal macskák felgyülemlett energiájának a levezetésében. Aktívan karmolhatják, lefoglalja őket, elősegíti az alkalmazkodást, enyhíti a cicák viselkedésével kapcsolatos problémákat, amelyek például a környezetváltozással járnak. Számukra a legideálisabb választás egy függőleges kaparófa, amelyről érdemes lelógatni valamilyen aprócska játékszert is, hiszen valószínűleg az fogja először felkelteni a figyelmüket, és a levadászása során jönnek rá arra, mire is való az új bútoruk.

AniOne kaparórúd Bailey bézs 36x36x83cm

Bútorainknak

Akinek már volt a közelében hosszabb ideig minitigris, az tudja, hogy a macskák bizony imádják élesíteni a karmaikat, még akkor is, ha nem találnak kifejezetten a célnak megfelelő eszközt. Vagyis a lakáson belül gyakran az értékes bútorok esnek áldozatul. Ha beszerzünk egy kaparófát, és rávezetjük cicánkat, hogy mire való, akkor jó eséllyel megakadályozzuk vele azt, hogy kedvencünk továbbra is összekarmolja a bútorainkat.  Amikor észrevesszük, hogy pajtásunk rosszat tenne, akkor szóljunk rá, és például egy jutalomfalat segítségével irányítsuk figyelmét a kaparófára.

Egészségnek

Bár a különböző felületek rendszeres karmolászása a számunkra kifejezetten bosszantó cselekedet lehet, a macska egészségügyi állapotára viszont meglehetősen pozitív hatással van. Nem csak azért, mert megfelelő formában tartja vele a cica a karmait, hanem azért is, mert egyúttal kiváló testmozgás és nagyon jól levezethető általa a stressz. Az egészséges bársonytalpú tehát karmolni fog, ezért nagyon jó, ha van egy felület, amelyen ezt gond nélkül megteheti.

Barátságok kialakulásához

Ha több cicánk is van, akkor egy kaparófa valószínűleg mindkettőjüket vonzani fogja, akár egy időben is. Ebből pedig az következhet, hogy könnyebben megszokják egymás jelenlétét, interakcióba lépnek, és akár közös játék is kialakulhat a macskabútor körül. Tehát a kaparófa egy nagyszerű eszköz ahhoz, hogy összehozzuk kedvenceinket az által, amit mindketten szeretnek.