Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Fejrázás és dörgölőzés – kutyusaink fülproblémái

2018. november 20.

Fejrázás és dörgölőzés – kutyusaink fülproblémái

Vannak olyan cselekedetei a kutyáknak, amiket különösnek tartunk, de azok mégis normálisnak mondhatók, mindaddig, amíg csak ritkán észleljük őket. Ám, ha valami furcsaság túl gyakori, az már problémát jelezhet. Ebbe a kategóriába tartozik a fejrázás is. Érdemes tudnunk, hogy mikor ajánlatos vele állatorvoshoz fordulnunk.

Mitől van a fejrázás?

Először azt kell megértenünk, hogy miért rázza az eb a fejét. A fejrázás az egyik módja például annak, hogy kutyusunk lerázzon a füléről valamit, aminek nem kellene ott lennie. Amikor bundás barátunk viszketést vagy irritációt érez a fülében, akkor is automatikusan megrázza a fejét. Ezzel ki is küszöbölheti a zavaró tényezőt, ha az csak egy kis víz, egy darab fűszál vagy egy kisebb bogár volt. Ha viszont továbbra sem marad abba a fejrázás, és még másnap is arra leszünk figyelmesek, hogy kedvencünket zavarja valami a fülénél, akkor mindenképp el kell vinnünk őt az állatorvoshoz.

Fülgyulladás

Ilyenkor a leggyakrabban diagnosztizált egészségügyi probléma a bakteriális vagy gombás eredetű külső hallójárat gyulladás. A fülfertőzések általában gyulladással és viszketéssel járnak. Ha felemeljük a kutya fülét és azt látjuk, hogy piros, duzzadt, továbbá van benne valamilyen váladék, akkor nagy valószínűséggel fertőzéssel állunk szemben. Nem szabad elfelejtünk, hogy a gyulladás a hallójárat mélyebb részein is kialakulhat, tehát nekünk nem feltétlen kell látnunk a fent említett, konkrét jeleket. Az állatorvos otoszkóp segítségével meg tudja vizsgálni a külső hallójáratot tejes hosszában, és a dobhártyát.

Allergia

A fejrázás és a fülvakarás allergiára is utalhat, gyakori jelenség, hogy ilyenkor a külső hallójárat gyulladt, a bőr erősen kipirult, sokszor megvastagodott. A kutyákban allergiás reakciót válthatnak ki például egyes élelmiszer összetevők, valamint a környezetünkben lévő dolgok is, mint a pollen, a penészgomba, házipor atka, stb. Ha valamire allergiás háziállatunk, akkor például az alábbi tünetek jelentkezhetnek: viszkető, kipirult bőr, kerek váladékozó, erősen viszkető bőrterületek (hot spot), fülvakarás, fejrázás, a lábak rágcsálása, fejjel való dörgölőzés.

Étrendváltoztatás, a bőr fizikális vizsgálata, szükség esetén bőrkaparék vizsgálat, vagy bőrbiopszia válhat szükségessé. Allergiateszt elvégzése segíthet abban, hogy kiderüljön, mire reagál érzékenyen az eb szervezete.

Bent maradt víz

A víz okozta fülrázás ellen jó megoldás lehet vattapamacsot helyezni pajtásunk fülébe, mielőtt csobbanna vagy megfürdetnénk. Törekedjünk arra, hogy mosdatáskor ne érje folyó vagy spriccelő víz a kutya fülét, mert annak következménye ugyancsak külső hallójárat gyulladás lehet. Az állat testét nyaktól lefelé bátran leöblíthetjük a zuhanyrózsából érkező vízzel is, az arcot és környékét viszont csak egy nedves törölközővel töröljük át.

Súlyosabb problémák

Erős fejrázás következhet be, ha valami idegentest, például toklász kerül a hallójáratba, gyulladás alakul ki, a dobhártya is sérülhet. Ha a gyulladás a belső fülre is ráterjed, akkor egyensúlyzavarok, körmozgás, dülöngélés is megfigyelhető. Ha a kutyának visszatérő fülgyulladása van, akkor tovább kell keresnünk a megoldást, mert nem csak allergia, hanem anatómiai rendellenesség és akár hipotireózis (a pajzsmirigy alulműködése) is fennállhat.

Mivel komoly betegség is lehet a háttérben, ezért nagyon oda kell figyelnünk a fejrázásra. Ha egyszer történik csak meg, akkor megmosolyoghatjuk a mókás jelenséget, de ha többször is észleljük, akkor muszáj meglátogatnunk az állatorvost.

 

Forrás: petmd.com