Fekszik tanítása

2015. március 26.

Fekszik tanítása

Egyik legalapvetőbb feladatok közé tartozik a fekvés tanítása kedvencünknek. Habár nem életbevágóan fontos feladat, sok esetben megkönnyíti a közös életünket kutyusunkkal. Bármilyen közösségi helyre, étterembe, kávézóba visszük magunkkal, úgy a legkönnyebben kezelhető négylábú barátunk, ha magunk mellé fektetjük.

Ezzel azt is elkerüljük, hogy az esetleg nem állatbarát embereknek bosszúságot okozzunk kedvencünkkel. Fekvő pozícióban könnyebben higgadnak le a kutyák inger gazdag környezetben, így ha hosszabb időt töltünk egy helyen, akár álomba is szenderülhetnek.

Tanításához szükségünk lesz kutyusunk kedvenc jutalomfalatjára és az „Ül” vezényszó ismeretére. Ültessük le kedvencünket, mutassuk meg neki, hogy jutalomfalat van nálunk, majd a falattal vezetve az orrát, húzzuk le a kezünket a lábai között a föld felé úgy, hogy kedvencünknek a fejével egy picit maga alá kelljen hajolnia. Ez ültetésben elég kényelmetlen pozíció, így, hogy jobban elérje a falatot, inkább lefekszik majd. Amint felvette a pozíciót, nyissuk ki a tenyerünket és adjuk oda neki a jutalmát. Amennyiben mégis felállna feladat közben, ültessük vissza és ugorjunk neki még egyszer a feladatnak.

Érdemes már a kezdetektől fogva úgy tanítani kedvencünket, hogy csak engedéllyel hagyhatja el a felvett pozíciót, ami jelen esetben a fekvés. Amikor kutyusunk már érti, hogy csak akkor kap jutalomfalatot, ha lefekszik, azonban azonnal felpattan, ahogy lenyelte az utolsó falatot, beiktathatjuk a „Mehetsz” vezényszót. Újból fektessük le kedvencünket az eddig gyakorolt módon, azonban most csatoljunk pórázt kedvencünkre, és miután felvette a fekvő pozíciót, lépjünk rá a pórázára olyan közel a kutyához, hogy csak annyi szabad mozgása maradjon, amennyit fekvésben kényelmesen megtehet, azonban felülni, vagy felállni már ne tudjon. Pár másodpercig tartsuk a pozícióban. Ha szépen tűri, adjunk neki jutalomfalatot, majd egy „Mehetsz” vezényszó kíséretében lépjünk le a pórázáról és engedjük felállni. Szép fokozatosan növeljünk a fekve töltött időt és csak engedély kiadása után hagyjuk felállni. Amennyiben már perceket is képes nyugodtan fekve tölteni, anélkül, hogy megpróbálna felállni, elhagyhatjuk a póráz használatát. Így már a kutya és gazda közötti távolság növelésével is nehezíthetjük a feladatot. Amennyiben mégis hibázna kedvencünk, csak vigyük vissza a helyére, fektessük le és kezdjük újra az adott feladatot.

Természetesen itt is, mint minden feladat tanításánál, fontos, hogy az ingerszegény környezetben (otthoni kert, lakás) elsajátított feladatot, később más helyszíneken és más ingerek (kutyák, járókelők, forgalmas helyek) mellett is begyakoroljuk.