Fél beugrani kedvence a kocsi csomagtartójába?

2015. szeptember 28.

Fél beugrani kedvence a kocsi csomagtartójába?

A kocsiban való utazás hozzátartozik egy kutya mindennapi életéhez, azonban megnehezítheti az életünket, ha kedvencünk visszautasítja a beszállást. Nagy testű, nehéz kutyák esetében szinte ellehetetleníti az utazást. Amennyiben nem egészen kistestű kutyánk van és nincsenek egészségügyi problémái, jogos elvárás a részünkről, hogy beugorjon magától az utazásra szánt helyére. Sajnos kedvenceink számára ez nem minden esetben ilyen egyértelmű, így a következőképpen vezethetjük rá őket.

Szerezzünk be annyi raklapot, amennyit, ha egymásra teszünk, nagyjából egy magasságba kerül a kocsink csomagtartójával. Először tegyünk ki egy darab raklapot és tegyünk a tetejére egy hullámkarton lemezt, vagy bármit, ami megakadályozza, hogy kutyusunk a résekbe lépjen a lábával. Kedvencünket póráz segítségével vezessük föl a raklapra, majd kapjon rajta pár jutalomfalatot. Nagyon fontos, hogy ne akkor kapja a dicséretet, amikor már lejött a raklapról, hanem amikor még rajta van. Érdemes már ezen a ponton vezényszóhoz kötni a feladatot, így amikor rávezetjük pórázon a raklapra, mondjuk neki a „Hopp!”, vagy a „Föl!” vezényszót. Kettő közül bármelyik jó, csak maradjunk következetesek abban, hogy melyiket használjuk.

Kezdjük el egyesével egymásra pakolni a raklapokat. Minden egyes emelésnél jól gyakoroltassuk be kedvencünkkel a magasságot, hogy biztosan komfortosan és magabiztosan ugorjon fel rá, mielőtt újabb raklapot tennénk föl. Figyeljünk oda, hogy a raklapok stabilan álljanak egymáson, hogy ha kedvencünk lendülettel ugrik fel rá, akkor se boruljanak föl. Érdemes fal mellé építeni őket, hogy ezt elkerüljük. Amennyiben elértük a kívánt magasságot, még egyszer fel kell építenünk a raklap oszlopunkat, csak most a csomagtartónk mellett. Ugrassuk fel kedvencünket a csomagtartó melletti raklapokra, majd onnan vezessük át a csomagtartóba és dicsérjük meg. Amennyiben a kocsi melletti raklapokra bátran ugrik kutyusunk, úgy tovább már nem okozhat neki problémát, hogy a csomagtartóba is beugorjon, így vegyük el a raklapokat és kérjük meg, hogy egyenesen a csomagtartóba ugorjon. Természetesen a dicséretet itt is a csomagtartón belül kapja, nem amikor kiszáll.

Kivételesen ez egy könnyen és élvezetesen tanítható feladat, ráadásul hosszú távon könnyíti meg a hétköznapjainkat kedvencünkkel.