Felkészülés a tavaszra – ezt szerezd be cicád számára

2020. február 28.

Felkészülés a tavaszra – ezt szerezd be cicád számára

Mindjárt itt a tavasz! Ez azt jelenti, hogy valószínűleg többet fogunk kimozdulni, és nagyokat fogunk sétálni, valamint játszani háziállatainkkal a szabadban. Ha van cicánk, akkor fel kell készülnünk az évszakra, és be kell szereznünk néhány dolgot kedvencünk számára, hogy boldog és egészséges maradhasson. Mert bizony a jó idő nem csak nekünk kedvez, veszélyekkel is kalkulálnunk kell.

Fésű, kefe

A magasabb hőmérséklet több szőrhullást eredményez. Bundás barátaink tavasszal megszabadulnak téli kabátjuktól, és egy vékonyabb, könnyebb rétegre cserélik azt. Ilyenkor segítség lehet az állat és a gazdi számára is a rendszeres fésülgetés egy minőségi kefével. Cicánk komfortosabban fogja érezni magát a szőrápolás után, nekünk pedig kevesebb dolgunk lesz a lakásban. A kihullott szőrszálak ugyanis mindenhol ott lesznek: a szőnyegen, a kanapén, a ruhánkon. A kérdés csak az, hogy milyen mennyiségben.

Bolha- és kullancs elleni termékek

Tavasszal fokozott a bolha- és kullancsveszély. Mivel ezek a vérszívók komoly betegségeket képesek terjeszteni, ezért nagyon fontos, hogy törekedjünk a baj megelőzésére. Hogy minitigrisünk esetében mi a legjobb védekezési módszer ellenük, arról érdemes az állatorvossal egyeztetni. Széles paletta áll rendelkezésre: tabletta, sampon, spray, spot-on, nyakörv, stb.

Féreghajtó, oltás

A bolhák és a kullancsok mellett a férgek is ilyenkor az aktívabbak. A galandférgek, a fonálférgek és az orsóférgek a legelterjedtebbek. De az egyik legveszélyesebb a szívféreg, amely a szúnyogok által terjed. Már pedig, ahogy melegszik az idő, egyre több lesz belőlük. Tehát ne feledkezzünk meg az oltásokról és a féreghajtásról sem.

Allergia elleni gyógyszer

Ha már tudjuk, hogy bársonytalpúnk allergiás, akkor előre készüljünk fel, és szerezzük be a gyógyszerét. Amennyiben még nem tudunk ilyen problémáról, akkor figyeljünk arra, hogy észlelünk-e valamilyen tüntetet cicánkon. A füvek, fák, virágok mind-mind szezonális allergiát okozhatnak. Ha kedvencünk túl sokat vakarózik, nyáladzik vagy a megszokottnál is jobban hullik a szőre, akkor mindenképp ajánlott elvinnünk az állatorvoshoz.

Biléta, microchip

A tavaszhoz köthető az év egyik fő párzási időszaka is, tehát fel kell készülnünk arra, hogy macskánk egyre messzebbre merészkedik majd el otthonunktól. Előfordulhat, hogy nem talál majd haza, esetleg baleset éri, vagy csak megtetszik valakinek, aki szívesen befogadná. Ilyenkor jó, ha a nyakörvén rajta van egy biléta az elérhetőségünkkel, és akár microchipet is tetethetünk minitigrisünkbe. Mivel a biléta és a nyakörv elhagyható, így nem árt, ha van még valami, ami által azonosítani tudják cicánkat. Fontos, hogy az adatainkat módosítsuk, módosíttassuk, ha változás történt.