Felkészülés egy kiskutya fogadására

2021. április 01.

Felkészülés egy kiskutya fogadására

Újdonsült gazdiként természetes, hogy nagyon örülünk, amikor megérkezik hozzánk a várva-várt aprócska négylábú. Egy kiskutya számára viszont ez nagyon nagy változást jelent, és nem feltétlen pozitív élmény. A kicsi nem rég még a mamájával és a testvéreivel játszott és sziesztázott, most pedig minden új és ismeretlen. Mások a szagok, furcsák és ijesztőek a zajok. Ahhoz, hogy a fiatal eb minél hamarabb megszokja az új környezetét, segítenünk kell neki. A közelségünk, a szeretetünk és a türelmünk is fontos ahhoz, hogy biztonságban érezhesse magát.

  • Az első autóút

Ha egy felelősségteljes tenyésztőtől vagy menhelyről kerül hozzánk a négylábú, akkor előfordulhat, hogy megismerkedett már az autókkal. De az is lehet, hogy az otthonunkba vezető út lesz számára az első. Ahhoz, hogy a legkevésbé legyen kellemetlen a kisállat számára az utazás, a legjobb, ha beszerzünk egy megfelelő méretű szállítóboxot, amibe beleteszünk egy, a korábbi gazditól elkért takarót, vagy plüssfigurát. Így lesz a kicsi közelében valami, aminek ismerős illata van. Ne reagáljunk minden apró nyöszörgésre, de azért próbáljuk meg fenntartani a kapcsolatot a kölyökkel, mert az nyugtatóan hathat rá. Ne felejtsünk el vizet is betenni neki, arra az esetre, ha megszomjazna. És, jó, ha viszünk magunkkal papírtörlőt is, mert előfordulhat bepisilés vagy akár hányás is.

  • Kutyabiztos otthon

Még mielőtt hazavinnénk kedvencünket, lesz némi teendőnk a lakásban is. Kerítsük el vagy tegyünk sínbe az elektromos vezetékeket, hogy ne férhessen hozzájuk a kutya. Nézzünk utána, hogy növényeink nem hatnak-e mérgezően a háziállatokra, és a veszélyeseket olyan helyre tegyük, ahol biztosan nem éri el őket az eb. Az értékesebb tárgyainkat, például a drágább szőnyeget is érdemes abba a szobába tenni, amelyikbe esetleg nem lesz bejárása a négylábúnak. Mivel a kölyökkutya eleinte még nem tudja, hogy mit szabad és mit nem, ezért úgy kell berendeznünk otthonunkat, hogy az biztonságos legyen a számára, és lehetőleg ne tehessen semmi olyanban sem kárt, amit kifejezetten féltünk.

Az a hely, ahol a kicsi az ennivalót és a vizet kapja, legyen fix. Párnák és fekhelyek lehetőség szerint többfele is legyenek, hogy a kutyus kiválaszthassa a háznak azt a pontját, ahol a legszívesebben pihen. Az első néhány éjszaka hiányozni fog a kiskutyának a mamájához és a testvéreihez való bújás, ezért szüksége lehet a közelségünkre és a simogatásunkra. Hagyjuk, hogy az eb fokozatosan fedezze fel új lakhelyét.

Kérdéseket, amiket meg kell válaszolnunk, ha kutyust szeretnénk:

– Hám vagy nyakörv?

– Mivel fogunk etetni? Száraz- vagy nedves eledelekkel? Esetleg a BARF étrendet követnénk?

– Mikor kell a kutyát elvinni az állatorvoshoz? Mikortól kell oltás, chip?

– Járjunk-e kedvencünkkel kutyaiskolába?

– Ki vigyáz a kutyusunkra, ha megbetegszik?

– Szükség esetén ki tudjuk fizetni az orvosi kezeléseket?

– Tudunk időt szánni a napi szintű játékokra és sétákra?

Az állattartás nagy felelősség. Csak akkor fogadjunk be kutyust, ha arra biztosan készen állunk, és van hozzá elegendő türelmünk, pénzünk és időnk is.