Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Féltékeny macska – Mit tegyünk?

2019. április 08.

Féltékeny macska – Mit tegyünk?

Ahogy az emberek, úgy a macskák is különböző személyiségjegyekkel rendelkeznek. Az egyik ilyen dolog a féltékenység, legalábbis az, amit mi annak látunk. Van olyan állat, amelyik könnyebben viseli a változásokat és van olyan, amelyik érzékenyen reagál rájuk. Egyes szituációkban gyakrabban előfordul, az emberi féltékenységhez hasonló viselkedés, de, ha felismerjük a jeleket és az okokat, akkor ügyesen kezelhetjük a problémát.

Amiért féltékenyek lehetnek a cicák

Bizonyos helyzetek és változások, hamar ki tudják váltani a féltékeny viselkedést cicánkból. Az egyik jellemző ok az újszülött érkezése a családba, de ha megváltozik az állat étrendje, vagy túl sokat nyomkodjuk a telefonunkat, esetleg videójátékozunk, vagy bármilyen más dologra jelentős figyelmet fordítunk, az szemet szúrhat a macskának.

A féltékenység jelei

A féltékenység jele lehet általában a fújás, a morgás, illetve a duzzogás. Továbbá a féltékeny macskák beléphetnek a személyes terünkbe például akkor, ha a kezünkben tartjuk a csecsemőt. Esetenként az is előfordulhat, hogy a minitigris agresszívvá válik, karmolni és harapni kezd, valamint az is, hogy vizeletével nekiáll jelölgetni. Ez utóbbi különösen kellemetlen, mert a bútorokat és a falat nehéz utána megtisztítani. Ha cicánk nagyon bedurvul, akkor rombolni is kezdhet, megtámadhatja a függönyt és a bútorainkat, leverheti a poharat az asztalról, stb.

Hogyan állítsuk meg a féltékeny viselkedést

Bár nem egyszerű a problémás magatartás kezelése, de azért tehetünk azért, hogy megszüntessük, vagy legalább csökkentsük a féltékenységet. A legfontosabb, hogy beazonosítsuk, hogy mi váltotta ki a viselkedést:

– Egy új személy költözött be az otthonunkba?
– Hazavittük az újszülöttünket vagy egy új kisállatot fogadtunk be a napokban?
– Elkezdtünk valamivel több időt tölteni, ami miatt kevesebbet játszunk szobatigrisünkkel?

Ha megfejtettük a kiváltó okot, akkor kézenfekvőbb lesz a megoldás is.

A legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük macskánknál a féltékeny reakciókat, az az, ha többet foglalkozunk vele. Szerezzünk be néhány interaktív játékot, például egy hosszú botot, izgalmas, színes tollal a végén, vagy valamilyen lézeres játékszert. Ha hazaérünk, ne feledkezzünk meg kedvencünkről, hanem mókázzunk vele egy kicsit, és jutalmazzuk meg, ha ügyes volt.

Ha nem tudjuk elkerülni a frusztráló személy, állat vagy tevékenység jelenlétét, ami a féltékenységet váltja ki, akkor próbáljunk meg segíteni bársonytalpúnknak abban, hogy elfogadja azt. Még mielőtt elkezdene helytelenül viselkedni, adjunk neki jutalomfalatot, simogassuk meg, hogy ő is jól érezhesse magát, és kevésbé érezze úgy, hogy el van hanyagolva.

Real Nature Wilderness snacklazac Rocky 35g

Jó megoldás lehet például, ha egyik kezünkben a babát tartjuk a másikkal meg valamilyen finomsággal kínáljuk kedvencünket, vagy épp a botos játékát mozgatjuk. Így a bébi jelenlétéhez képes lesz pozitív élményt társítani.

AniOne cicajáték botos labda, fehér rózsás 45 cm