Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Fogápolási kisokos nyusziknak

2021. április 01.

Fogápolási kisokos nyusziknak

A macskákkal, a kutyákkal és az emberekkel ellentétben a nyuszik fogai egész életükben folyamatos növekedésben vannak. A vadnyulaknál ez nem szokott problémát okozni, hiszen minden nap rágcsálnak például durva szénát, füvet, illetve egyéb növényi részeket, és ezáltal nem csak jól laknak, hanem természetes módon koptatják a fogaikat is. A benti nyuszik esetében viszont más a helyzet, ezért az ő fogaikra kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

A lakásban tartott tapsifülesek általában valamilyen csomagolt szénát és pelletált eleséget kapnak, melyek nem biztos, hogy megfelelően segítik a fogkoptatást. Ráadásul mivel jóval kevesebb napfény éri őket, így előfordulhat, hogy szervezetük nem állít elő elegendő D-vitamint, ami segítené a kalcium felszívódását. Pedig a kalcium elengedhetetlen a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez, a hiánya csont- és fogbetegségekhez vezethet. 

A fogbetegségek jelei

A kedvtelésből tartott nyusziknál gyakran alakulnak ki fogproblémák, melyeket a gazdik sokszor csak akkor vesznek észre, amikor már előrehaladott állapotban van a betegség. Ilyenkor már a kisállat elejti az ennivalót evés közben, fokozott nyálképződés jelentkezik, inkább csak a puhább falatokat fogyasztja el, csökken az étvágya, és már szemmel láthatóan is túl nagyokká vállnak a metszőfogak. A benőtt foggyökerek miatt akár a szemek is könnyezhetnek.

Ahhoz, hogy időben diagnosztizálva legyen a betegség, kedvencünkkel rendszeresen meg kell látogatnunk a nyuszikra is specializálódott állatorvost. Az orvos alapos vizsgálat után meg tudja állapítani a fogak pontos állapotát. Előfordulhat, hogy ehhez a nyulat elbódítják, és akár röntgenfelvétel is készülhet. 

 A helytelen növekedés miatt a fogak meglazulhatnak, köztük rés keletkezhet, melybe beszorulhatnak ételmaradványok ideális közeget kialakítva a baktériumoknak, így a szájban tályog is kialakulhat. Tályog esetén továbbra is lehet jó étvágya a tapsifülesnek, ezért nem olyan könnyű a gazdinak észrevenni. Ám, ha duzzanatok jelennek meg a nyuszi szája körül, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Hogyan kezeljük a fogbetegséget

A problémától függően szükség lehet műtéti beavatkozásra, és az is előfordulhat, hogy szőrgombócunk innentől kezdve rendszeres kezeléseket igényel majd élete végéig. Mindenképp az állatorvos utasításai szerint járjunk el.

A nyuszifogak ápolása

Bár a nyulak esetében nincs szükség a fogak szakszerű tisztítására, ahogy az egy kutyánál vagy macskánál indokolt lehet, de évente legalább egyszer el kell vinnünk kedvencünket egy nyulakhoz is értő állatorvoshoz, hogy ellenőrizze a fogakat. 

Amit emellett gazdiként tehetünk, hogy mindig biztosítunk kis pajtásunk számára friss, pormentes szénát és zöld növényeket, segítve a természetes fogkoptatást. Néhány fából készült játékszer is hasznos lehet, csak ügyeljünk arra, hogy biztosan ne legyenek semmilyen káros anyaggal sem lekezelve. Ha megoldható, időnként vigyük ki nyuszinkat a napra, de vigyázzunk, nehogy hőgutát kapjon. Továbbá figyeljünk a fogbetegségek jeleire, hogy minél hamarabb el legyen csípve, és kezelve legyen a probléma.