Fogápolási tippek cicáknak

2020. október 06.

Fogápolási tippek cicáknak

Sajnos a cicák nem tudnak szólni, ha fáj a foguk vagy valamilyen kellemetlenséget éreznek evés közben. Emiatt pedig nekünk kell különösen odafigyelnünk a szájhigiéniájukra, mert egyes fogászati betegségek kihatással lehetnek a macskák általános egészségére is. Mivel a minitigrisek remekül leplezik a fájdalmaikat, ezért ez nem egy egyszerű feladat, de néhány tipp segíthet a megfelelő ápolásban.

  1. A lehelet

A már megszokott, enyhe, kissé halszagra emlékeztető lehet még normálisnak tekinthető a bársonytalpú esetében, ám, ha kedvencünknek rossz lehelete van, az bizony fogászati problémát jelezhet. Ha nem kezeljük a bajt, akkor egyre rosszabbá fog válni. Ha a kellemetlen szájszag nyáladzással is együtt jár, akkor ínybetegségre és/vagy fogszuvasodásra gyanakodhatunk. Ha néha vérzik az íny, az még nem biztos, hogy gondot jelent, de, ha a már említett tünetek is megfigyelhetőek mellette, akkor akár foghúzás is lehet a vége.

  1. Éves ellenőrzés

Ahhoz, hogy idejében észrevegyük a bajt és megkezdődhessen a kezelés, évente egyszer ajánlott átnézetnünk háziállatunk fogait. Mivel a fogászati problémák súlyos betegségekhez vezethetnek, ezért semmiképp sem szabad félvállról vennünk a rendszeres ellenőrzést, ezen ne próbáljunk meg spórolni. A professzionális fogtisztítás segíthet a megfelelő szájhigiénia fenntartásában.

  1. Napi rutin

Érdemes otthon is külön időt szánni a fogápolásra. Ha már kölyökkorban elkezdjük hozzászoktatni minitigrisünket a fogtisztításhoz, akkor felnőtt korában sem fog ellenkezni miatta. A fogmosáshoz gézt vagy sörtés ujjkefét, és kizárólag cicáknak készült fogkrémet alkalmazzunk. Jó trükk lehet, ha először a tonhalas konzerv levébe mártjuk a gézt vagy a fogkefét, és azzal dörzsölgetjük át a cica fogait, hogy kellemesebb íz és élmény párosuljon az eseményhez. Ha a fogtisztítást naponta elvégezzük, akkor jó eséllyel megelőzzük a fogbetegségek kialakulását.

  1. Az íny masszírozása

A fogszuvasodás általában irritált vagy gyulladt ínynél kezdődik, ezért sokat segít, ha rendszeresen masszírozzuk és ezáltal tisztítjuk, valamint erősítjük cicánk ínyét. Ha a macska ínye rózsaszín, akkor egészséges, azonban, ha valahol vörös, annak gyulladás az oka.

  1. Étrend

Egyeztessünk az állatorvossal, hogy milyen étrend lenne a legmegfelelőbb macskánk számára a fogak egészségének megőrzését is figyelembe véve, és az alapján tápláljuk kedvencünket. Fontos, hogy magas minőségű eledeleket vásároljunk. Egyes csemegék segíthetnek például a fogkő kialakulásának csökkentésében is.

  1. Játékok

Vásároljunk kifejezetten cicák számára készült rágójátékokat, mert azok is segítenek megőrizni a bársonytalpú fogainak és ínyének az egészségét. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön túl kemény tárgy a minitigris szájába, mert az a fogak letörését okozhatja.

  1. Friss víz

Ha étkezés után iszik is háziállatunk, akkor azzal lemossa a fogain maradt ételmaradványokat. Ahhoz pedig, hogy macskánknak legyen kedve inni, figyelnünk kell arra, hogy mindig legyen könnyen elérhető helyen számára friss, tiszta ivóvíz.