Fontos tudnivalók, ha télen kerül sor kutyafürdetésre

2020. december 22.

Fontos tudnivalók, ha télen kerül sor kutyafürdetésre

Nyáron sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha kutyafürdetésről van szó, hiszen kedvencünknek kifejezetten jól is eshet a hűsítő fürdő a nagy melegben. De legyen akármilyen évszak, sajnos előfordulhat, hogy a bunda piszkos és kellemetlen szagú lesz, ami miatt elengedhetetlenné válik a mosdatás. Télen viszont nagyon vigyáznunk kell, nehogy megbetegedjen kutyusunk. Érdemes néhány tanácsot figyelembe vennünk hozzá.

  1. Ne fürdessük gyakran az ebet

Nem jó ötlet minden héten megfürdetni a kutyát, egyrészt azért, mert akkor elveszíti, illetve nem tudja előállítani saját jellegzetes illatát, amely kommunikációs eszközként is szolgál, és a szőrzetnek sem tesz jót, ha rendszeresen lemossuk róla a természetes olajokat. Még nyáron sem javasolt minden nap megfürdetni négylábúnkat, a hidegebb hónapokban pedig elegendő kell, hogy legyen a havi egy alkalom, különösen, ha egész nap bent tartózkodik az eb a lakásban.

  1. Legyen a fürdetés gyors

Télen igyekezzünk nagyon gyorsak lenni a fürdőszobában, távolítsuk el a szennyeződések nagy részét, de ügyeljünk arra, hogy ne fázzon meg kutyusunk. Ne töltsünk túl sok időt a samponozással és ne mókázzunk a vízben, ezeket hagyjuk meg a kánikula idejére.

  1. Használjunk meleg vizet

Még, ha jó idő is van odakint, akkor sem ajánlott hideg vízzel mosdatnunk háziállatunkat, mert nem tesz jót az egészségének. Télen pedig különösen fontos, hogy a víz inkább kicsit melegebb legyen. Így élvezetes lehet a fürdő, és nem fog fázni az eb. Arra viszont figyeljünk, hogy túl forró se legyen a víz, nehogy megégessük pajtásunkat.

  1. A házban történjen a tisztálkodás

Nagytermetű kutya esetében lehet, hogy nem rajongunk az ötletért, hogy a fürdőkádban pancsoljon az eb, de ilyenkor csak lakáson belül megfelelő a hőmérséklet a fürdetéshez. Utána persze be kell kalkulálnunk egy nagytakarítást, de ha szerencsénk van, nem kell gyakran megismételni a procedúrát.

  1. Alaposan szárítsuk meg a bundát

Miután befejeztük a fürdetést, hagyjuk, hogy kedvencünk lerázza magáról a vizet, majd egy puha törölköző segítségével próbáljuk meg megszárítani a kutyust. Ha nem riad meg tőle pajtásunk, akkor alacsony fokozaton használhatunk hajszárítót is. Amíg meg nem szárad teljesen a bunda, addig ne engedjük ki az ebet a lakásból.

  1. Napsütéses időt válasszunk

Ha tehetjük, függetlenül attól, hogy a lakáson belül végezzük el a szőrápolást, akkorra időzítsük a fürdetést, amikor várhatóan sokat fog sütni a nap. A legjobb a déli órákban túl lenni rajta, így utána még a nap sugarai is segítenek megszárítani a bundát és a hőérzet is kellemesebb lesz.

Amennyiben nem tudjuk fűtött helyiségben megoldani a kutyafürdetést, vigyük el kedvencünket kutyakozmetikushoz, hiszen első az egészség.