Fürdessük-e a cicánkat?

2021. március 02.

Fürdessük-e a cicánkat?

A macskáknak általában nincs szükségük fürdésre, de vannak kivételes helyzetek, amikor talán mégis rá kell szánnunk magunkat. Ilyen lehet, ha például beleragadt a bundájukba valami, amit nem tudnak lemosni magukról. Illetve, ha a hosszú szőrű cica bundája bemattult, akkor szintén hasznos lehet a fürdő. De mivel a legtöbb bársonytalpú nem kedveli a nedves élményeket, ezért először mindig érdemes csak az adott terület megtisztításával próbálkozni, és csak akkor a kádba tenni a cicát, ha az tényleg indokolt.

Fontos! Ha esetleg azért válik szükségessé a mosdatás, mert valamilyen mérgező anyag került kedvencünk bundájára, akkor mindenképp vigyük el őt állatorvoshoz is!

  • Mielőtt megfürdetnénk a cicát

Ahhoz, hogy minden könnyedén és a lehető leggyorsabban történhessen, készítsünk be mindent előre a fürdőszobába:

– Vegyünk elő egy nagyobb lavórt, ha nem szeretnénk a mosdókagylóban vagy a kádban fürdetni kis pajtásunkat
– Ha kádat vagy a mosdókagylót választjuk, akkor tegyünk az aljára valamit (gumiszőnyeget, törölközőt), hogy ne csúszhasson meg a cica
– Szerezzünk be speciálisan macskák számára készült, parfümmentes sampont (soha ne használjunk emberi sampont, mert az eltérő pH és az egyéb adalékok miatt irritálhatja a háziállat bőrét)
– Tegyünk ki egy-két száraz, puha törölközőt is
– Továbbá egy kefe is jól jöhet a szennyeződések és a szőrcsomók eltávolításához

  • A fürdetés

Engedjük annyi meleg (de nem forró) vizet a fürdetőbe, amelyben cicánkat kényelmesen meg tudjuk mosdatni. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok a víz, mert attól a minitigris szorongóbbá válhat. A fürdetés során igyekezzünk nyugodtak maradni, és dicsérgessük kedvencünket. Pár szem jutalomfalattal akár el is terelhetjük a cica figyelmét, és az is segíthet, ha közben gyengéden tartjuk kis barátunk fejét.

Ha bársonytalpúnk nagyon fél, akkor megpróbálhat megkarmolni vagy megharapni minket. Ilyenkor inkább hanyagoljuk a fürdetést, és kérjünk tanácsot az állatorvostól. Lehet, hogy profira kell majd bíznunk a bunda megtisztítását.

Amennyiben cicánk egész jól viseli a procedúrát, folytassuk, és ügyeljünk arra, hogy csak kevés sampont és vizet használjunk a bepiszkolt területre. Ha a macska teljes teste fürdetésre szorul, akkor igyekezzünk elkerülni a fülek, a szemek, az orr és a száj környékét. Vattát semmiképp se tegyünk háziállatunk füleibe, mert csak felesleges stresszt okoznánk vele. Ha esetleg az arcot is meg kell tisztítanunk, akkor ahhoz nedvesítsünk be egy kisebb törölközőt, sampont viszont ne nyomjunk rá.

Az öblítéshez használhatjuk a zuhanyrózsát, de kellemesebb lehet, ha egy kancsóból öntjük cicánkra a vizet. Nagyon fontos, hogy alaposan kimossuk a sampont a bundából, mert a szappanmaradék bőrirritációt okozhat.

  • Fürdetés után

Ha nincs hozzászoktatva bársonytalpúnk már pici korától a hajszárító hangjához, akkor valószínűleg felnőttként már megijedne tőle, ezért a legjobb, ha törölközők segítségével itatjuk le a vizet, és végül hagyjuk, hogy bent, a meleg lakásban teljesen megszáradjon a cica szőre. A teljes száradás előtt ne engedjük ki a házból kedvencünket, mert megfázhat.