Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Furfangos társ: patkány házikedvencnek

2021. december 23.

Furfangos társ: patkány házikedvencnek

Amikor rágcsálót szeretnénk vásárolni, akkor valószínűleg először a hörcsög, a tengerimalac, esetleg a csincsilla jut eszünkbe, pedig akár patkányt is választhatunk társként. A patkányok intelligens és szociális állatok, csodálatos kedvencek lehet belőlük. Könnyedén megszelídíthetőek, ezért kifejezetten jó választás azok számára, akik szívesen babusgatják háziállataikat.

Tények a házi patkányokról

– A kedvtelésből tartott patkányok átlagos élettartama 18-36 hónap
– A legtöbb háziállatként tartott patkány valójában egyetlen fajta közül kerül ki, amely a norvég a patkány. Egyéb nevei: közönséges patkány, barna patkány, utcai patkány, csatornapatkány, hannoveri patkány, rakparti patkány.
– A norvég rágcsálók teste általában 23-28 cm hosszú, a farkuk pedig további 18-23 cm.
– Többféle patkányt is megkülönböztethetünk: standard, rex, szőrtelen és farok nélküli.
– Éjszakai állatok, olyankor válnak a legaktívabbá.
– Társas lények, így az számukra a legjobb, ha párban vagy csapatban tartjuk őket.
– A hímet baknak hívják, a nőstényt sutának, a kicsiket pedig kölyköknek.
– A hímek általában nagyobbak és valamivel lustábbak, mint a nőstények és a szőrzetük is durvább. A nőstények tehát kisebbek, és általában aktívabbak és játékosabbak, mint a hímek.
– A hím patkányok 6-10 hetesen válnak ivaréretté, a nőstények pedig 8-12 hetesen. Azonban nem szabad ilyen fiatalon tenyészteni őket, ezért el kell különíteni őket addigra, mire elérik ezt a kort.
– A suták 4-5 naponta tüzelnek (kb. 24 órán át) és olyankor izgatottak, nyugtalanok. Ezért is nagyon egyszerű a patkányok tenyésztése.

A patkány, mint háziállat

A kedvtelésből tartott patkányokat viszonylag könnyű gondozni, de ez nem jelenti azt, hogy kevés figyelmet igényelnének. Legalább napi egy órát ajánlott velük foglalkozni a ketrecen kívül.

Mivel a patkányok nagyon szociálisak, ezért soha nem szabad egyedül tartani őket. Ideális, ha két azonos neműt, vagy egy csoportot tartunk együtt. Általában a hímek is jól kijönnek saját nemükkel, különösen akkor, ha fiatalon mutatják be őket egymásnak, vagy alomtársak.

A patkányok csoportos tartása nem nehezíti meg a megszelídítésüket, ha már fiatal koruktól kezdve szocializálva vannak. Nem kell aggódnunk, hogy ki tudunk-e alakítani kapcsolatot szőrös pajtásunkkal, akkor sem, ha több van belőle. A patkánytulajdonosok általában szeretik, kedvencük kíváncsi természetét, és társaságukat sokszor a kutyákéhoz hasonlítják.

Hol vehetünk patkányt?

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a kisállatkereskedés, de csak akkor megfelelő, ha az üzlet dolgozói jól tudják, hogyan kell gondozni a patkányokat. Nézzük meg, hogy tisztán tartják-e őket, helyes étrendet biztosítanak-e nekik, és rendszeresen foglalkozva van-e velük. Arra is érdemes figyelni, hogy a hímek és a nőstények külön ketrecben vagy terráriumban legyenek, hogy elkerüljük a meglepetés almot.

Tenyésztőknél nagyobb eséllyel találunk jól szocializált, egészséges, fiatal patkányokat, és valószínűleg az egyetlen megoldást jelentik, ha egy adott szőrtípusú vagy egyedi színű patkányt keresünk.

Fontolóra vehetjük a menhelyeket is. Próbáljunk meg jó temperamentumú patkányokat választani, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a mentett állatok eleinte ijedősek, félénkek lehetnek. Sok türelemmel és törődéssel hálás és vicces kis kedvencekké válhatnak.