Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Garnélát az akváriumba

2019. október 01.

Garnélát az akváriumba

Egy garnéla-akvárium összeállítása viszonylag egyszerű. Választhatunk kék, cseresznye vagy például Amano garnélát is, a folyamat megegyezik majd. Ha már van tapasztalatunk a haltartásban, az hasznos lehet, de egyáltalán nem feltétel. Kezdő akvaristaként is bátran belevághatunk, ha megismerjük az alapokat.

A garnélák apró méretük miatt is kedveltek, hiszen akár egy 20 literes akvárium is elegendő lehet számukra. Ám, ez esetben is igaz az, hogy minél nagyobb, annál jobb, vagyis a kétszer akkora sokkal inkább javasolt. Jó, ha tudjuk, hogy a garnélák jóval érzékenyebbek lehetnek a víz változásaira, mint a pikkelyesek, a nagyobb vízmennyiség pedig nagyobb stabilitással egyenlő. Először érdemes cseresznye garnélákkal próbálkoznunk, ők valamennyivel szívósabbak, mint többi fajtársuk.

Bevásárló lista: 20 literes vagy nagyobb akvárium, szubsztrátum, szűrő, szűrőszivacs, hősugárzó, dekoráció (például mű vagy élő növények), vízteszt készlet, garnéla eleség, aljzattisztító, üvegsúroló, 20 literes vödör.

Ügyeljünk arra, hogy olyan szűrőt válasszunk, amely biztonságos a garnélák számára, és pontosan állítsuk be a szükséges áramlási sebességet, valamint a víz hőmérsékletét. A szubsztrátumot is a fajnak megfelelően javasolt kiválasztani, ehhez nyugodtan kérjünk segítséget az eladótól. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb garnéla az alacsony pH-jú, lágy vizet kedveli, és ez már egy jó kiindulási pont. Érdemes tudni, hogy a cseresznye garnéla például jobban mutat a sötétebb aljzaton.

A legtöbben élő növényekkel díszítik az akváriumukat, melyeket a garnélák is kedvelnek, ám így még több karbantartási feladatunk lesz és a kezdeti költségek is emelkednek. Ha nem ültetünk növényeket, akkor egyszerűbb és pénztárcakímélőbb lesz kis barátaink gondozása. Minél kevesebb dolog kap helyet az akváriumban, annál könnyebb lesz a takarítás, ami fontos szempont lehet, ha nem rendelkezünk túl sok szabadidővel. Emellett pedig gyakrabban is láthatjuk a garnélákat, nem kell a sűrű levelek és egyéb dekorációk között kutakodnunk.

A garnélarákok egyébként szeretik a sík és nyílt terepet, ami megint csak jó hír a tisztítást illetően. Arra azért figyeljünk, ha a felesleges törmelékeket és ételmaradékokat rendszeresen távolítsuk el az akvárium aljáról. Egy-két szikla persze izgalmasabbá teheti a környezetet.

Fontos, hogy a víz minőségét rendszeresen ellenőrizzük az ehhez kapható készlettel és törekedjünk a helyes értékek beállítására. Előfordulhat, hogy a vizet lágyítani kell, és a vízcserekor ügyelnünk kell arra, hogy a csapvízben lévő klórra a garnélák érzékenyek, ezért minden alkalommal oldatot szükséges használnunk.

Ahhoz, hogy a rákok elegendő fényt kapjanak, viszont az algák ne szaporodjanak el, a világítást napi 8 óránál ne működtessük tovább. Ha nem szeretnénk növényeket, akkor LED-es fényforrás is megfelelő lehet.

Mint bármilyen más akváriumi élőlény esetében, az akvárium összeállítása, a víz értékeinek beállítása és a rákok betelepítése után, amire még rendszeresen figyelnünk kell, az a megfelelő táplálás. Bár a garnélák szívesen elfogyasztanak egy kevés algát is, a kiegyensúlyozott étrendet biztosítanunk kell a számukra, ami a minőségi garnélaeleség mellett kiegészíthető friss zöldségekkel, valamint főtt cukkinivel vagy spenóttal is. Ha véletlenül túl sok élelmet szórtunk az akváriumba, akkor távolítsuk el a maradékot, és legközelebb kisebb adaggal próbálkozzunk. Ez segít a víz beállított értékeinek megőrzésében.