Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Gekkó egyszeregy

2019. október 27.

Gekkó egyszeregy

A leopárdgekkók nagyszerű választásnak bizonyulnak kezdő és haladó hüllőtartók számára egyaránt. Persze az ő esetükben is némi időbe és erőfeszítésbe telik a helyük kialakítása, de összességében viszonylag egyszerű dolgunk lesz. Mielőtt hazavinnénk a kiszemelt hidegvérűt, ismerjük meg jobban az igényeit és szerezzünk be mindent, amire a tartásához szükségünk lesz.

  1. Egy vagy több gekkó?

Ha több gekkót szeretnénk együtt tartani, a jó hír, hogy megoldható. Ám vannak korlátozások. Két hímet például soha ne tartsunk együtt, mert nagyon nagy az esély arra, hogy harcolni fognak. Ezzel kárt okozhatnak egymásban, sőt, valamelyik fél el is pusztulhat, tehát komolyan kell vennünk.

Nőstényekből összeengedhetünk többet is, de nem árt, ha van már némi tapasztalatunk a hüllők terén, és ha már jól ismerjük a leopárd gekkók viselkedését is. Kizáró ok, ha a nőstények különböző méretűek, mert akkor zaklathatják egymást. Célszerű lehet berendeznünk egy tartalék terráriumot is, így ha nem jönnek ki jól egymással a hüllők vagy megbetegedik valamelyikük, akkor hamar szétválaszthatjuk őket. Ellenkező nemű gekkók is tarthatók együtt, ez esetben viszont fel kell készülnünk arra, hogy a nőstények termékeny tojásokat fognak rakni. A tenyésztést viszont jobb, ha a tapasztalt hüllőtartókra hagyjuk.

A terráriumméretre vonatkozó szabály, hogy minden egyes gekkó plusz 20 litert jelent. Például 2 gekkó 60 literes, 3 gekkó 80 literes méretet igényel. Persze minél nagyobb területet biztosítunk kedvenceink számára, annál jobb. A berendezés pedig amennyire lehet, hasonlítson természetes élőhelyükhöz.

  1. Mekkorára nőnek a leopárdgekkók?

A nőstény leopárdgekkók általában 18-20 cm, míg a hímek 20-25 cm hosszúra nőnek meg.

  1. Temperamentum, kezesség, viselkedés

A leopárdgekkók viszonylag nyugodt természetűek, de a kézhez szoktatásnak fokozatosnak kell lennie. Ha nagyon megijednek, képesek ledobni a farkukat, ami vissza fog nőni, de nem lesz olyan szép, mint korábban volt. Tehát mindig legyünk óvatosak, és ne fogjuk meg hüllőink farkát. Ha mégis leesik a farok rész, akkor ne essünk pánikba, csak tartsuk tisztán a sebet, és minden rendben lesz.

  1. Fűtés

Mivel a gekkók eredetileg nagyon száraz, forró területeken élnek, ezért a terrárium hőmérsékletének is magasnak kell lennie, de figyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg. Az ideális hőmérséklet 30-32 °C a melegebb, és 23-26 °C a hűvösebb oldalon. Fontos, hogy soha ne legyen több, mint 34 °C, mert az már túl magas a hüllőknek. A melegítő-kövek használata nem javasolt, mert azok súlyosan megsérthetik, megégethetik az állatokat.

  1. Mit esznek a gekkók?

A helyes táplálás kulcsfontosságú. A gekkók nem esznek semmi mást, csakis élő rovatokat. Tehát csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik rovart választjuk gyíkféléink számára: tücsköt, lisztkukacot vagy argentin csótányt. Időnként kínálhatjuk gekkóinkat olyan finomságokkal is, mint a selyemhernyó vagy a viaszféreg. Kizárólag kereskedésben kapható élő eleséget adjunk hüllőinknek, mert a szabadban élő rovarok vegyszereket is magukon hordozhatnak. Az ásványi anyag kiegészítő fontos minden etetésnél. A fiatal gekkókat még napi szinten etetnünk kell, a felnőtteket elegendő kétnaponta.