Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Gekkók kézhez szoktatása

2022. július 12.

A gekkók viszonylag kisméretű, aranyos megjelenésű hidegvérűek, így nem csoda, hogy a kezdő hüllőrajongók is szívesen választják őket háziállatnak. Ha gekkót szeretnénk tartani, az olyan alapvető kérdések mellett, mint az etetés és a megfelelő környezet kialakítása, az is biztosan felmerül bennünk, hogy hogyan tudjuk hüllőnket kézhez szoktatni. Néhány tipp megfogadásával valószínűleg jó kapcsolatot fogunk tudni ápolni kedvencünkkel.

  1. Kezdjük el minél hamarabb a kézhez szoktatást

Ha lehetőségünk van rá, akkor vegyük meg a gekkónkat, amikor még fiatal. Tudnunk kell, hogy a fiatal hüllő még törékeny és finomam kell vele bánnunk. Azok a hidegvérűek, amelyek már hozzászoktak az emberi érintéshez, általában engedelmesebbek és nyugodtabbak idősebb korukban is. Nem csak erősebb köteléket alakíthatunk ki gekkónkkal, ha időben hozzánk kerül, hanem valószínűleg jobban meg is ismerjük, illetve megértjük majd háziállatunk viselkedését.

  1. Legyünk türelmesek

Miután hazavittük gekkónkat, adjunk neki időt, és hagyjuk, hogy alkalmazkodjon az új lakóhelyéhez. Ne lepődjünk vagy épp sértődjünk meg azon, ha hüllőnk eleinte gyakran elbújik. Ne erőltessük a barátkozást, néhány napig teljesen rendben van az antiszociális viselkedés. Sőt, az is lehet, hogy eleinte enni sem akar majd. Persze, ha a pár nap pár hétté válna, akkor érdemes felkeresnünk az állatorvost.

Ha túl sokat zaklatjuk a gekkót, akkor félelmet kelthetünk benne és stresszessé válhat. A gekkók egyébként éjszakai állatok, tehát nappal emiatt is jobb, ha nyugodtan pihenhet pajtásunk.

  1. Szokjon hozzánk a gekkó

Sokkal nagyobbak vagyunk, mint újdonsült gyíkunk, ezért a kezdetben akár ragadozónak is tekinthet minket, főleg, ha túl gyorsan közelítünk felé. Mivel a legtöbb hüllőre vadászó ragadozó felülről támad, ezért a legjobb, ha alacsony szinten tartjuk a kezünket, hogy látható legyen, és csak lassan nyúljunk gekkónk felé.

Segíthet, ha letesszük a kezünket a terrárium aljára, és hagyjuk, hogy hidegvérűnk magától felfedezze. Nagyobb sikert érhetünk el azzal, ha meleg a kézfejünk. Minden nap pihentessük így a kezünket a terráriumban néhány percig, hogy a gekkó megtanulhassa, hogy az nem jelent rá veszélyt vagy fenyegetést. Ne ijedjünk meg, és ne húzzuk el a kezünket, ha megnyal minket kedvencünk, az is az ismerkedés része nála.

Miután gekkónk elég komfortosan érzi magát a jelenlétünkben ahhoz, hogy felmásszon a kezünkre (óvatosan az álla alá csúsztatjuk ujjainkat bátorításképp), akkor megemelhetjük és kézben tarthatjuk őt. Fontos, hogy maradjunk végig nyugodtak, mert pajtásunk megérzi, ha feszültek vagyunk, és rosszul reagálhat. Ha sikerült őt felvennünk, akkor a teljes testét támasszuk alá, hogy biztonságban érezhesse magát.

  1. Vigyázzunk a farokra

Soha ne emeljük meg gekkónkat a farkánál fogva, és soha ne is ragadjuk meg, akkor sem, ha épp szökésnek indulna. Ha hüllőnk fenyegetve érzi magát, ledobhatja a farkát. Bár a farok visszanő, ennek a folyamata több hónap is lehet, és nem lesz ugyanolyan hosszú és egyenes, mint az eredeti.

További tartalmak

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

Milyen teknősöket tarthatunk otthon?

Milyen teknősöket tarthatunk otthon?

Gekkók kézhez szoktatása

Gekkók kézhez szoktatása

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok