Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyuszigondok – gyakori nyúlbetegségek

2019. március 25.

Nyuszigondok – gyakori nyúlbetegségek

A törpenyuszik kedves, intelligens és játékos háziállatok. És, mint minden élőlény, sajnos időnként ők is megbetegedhetnek, ezért fontos tudnunk, hogy mely jelek után kell azonnal állatorvoshoz fordulnunk. A nyúlbetegségek korai felismerése – vagy, ami még jobb, a megelőzése – segít, hogy szeretett kisállatunk boldog, egészséges, hosszú életet éljen.

  1. Daganatos betegségek

A daganatos betegségek korai szakaszában a tünetek többnyire alig észlelhetők. A nyuszi talán nem érzi jól magát, nem eszik annyit, mint korábban, esetleg kevésbé aktív.  A nőstény nyulaknál a méhdaganat és emlődaganat a leggyakoribb. A véres vizelet megjelenése az első jele lehet a méh daganatos megbetegedésének. Fontos tudni, hogy amennyiben a nőstény nyuszit nem ivartalanítják 4 éves kora előtt, akkor annak esélye, hogy kialakul a méh daganatos megbetegedése, 80%-kal nagyobb. Ha az állatorvosnak sikerül idejében eltávolítania a daganatos szervet, akkor a kisemlős megmenekülhet. Ahhoz pedig, hogy elkerülhessük ezt a végzetes betegséget, fontos, hogy fiatalkorában önként ivartalaníttassuk tapsifülesünket.

  1. Tályog

A nyusziknál sajnos rendkívül gyakran jelennek meg tályogok. A tályog egy gennyel telt üreg, amely bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Antibiotikumos kezelés, rendszeres alapos átmosás és esetenként műtét segíthet a gyógyulásban, de sajnos nem ritka, hogy a tályog kiújul. Általában a nyulak pofatájékán, gyakran fogbetegséghez kapcsolódva jelenik meg az elváltozás, vagy egy korábbi sérülés helyén alakul ki. Az állat testén megjelenő sebet minél hamarabb tisztítsuk ki, és forduljunk állatorvoshoz.

  1. Pasteurellózis

A Pasteurellózis egy légzőszervi megbetegedés, amelyet a Pasteurella multocida nevű baktérium okoz. Olyan tünetekkel jár, mint az orrfolyás, a könnyezés és a gyakori tüsszögés. A betegség kezelése nagyon nehéz, mert többször is visszatérhet, különösen akkor, ha a kisemlős stresszes. Ám, a legtöbb esetben elmondható, hogy előbb vagy utóbb, de teljesen felépül belőle a törpenyúl.

  1. Fogászati betegségek

A fogászati problémák az egyik leggyakoribbak, amik miatt évente akár többször is meg kell látogatnunk az állatorvost. Mivel a nyulak fogai folyamatosan nőnek, ezért koptatniuk kell őket, és ha ez valamiért nem sikerül, akkor komoly fájdalom és betegségek is jelentkezhetnek. Az egyik legjellemzőbb hiba a nem megfelelő etetés, mert sokan nem tudják, hogy a tapsifülesnek első sorban nem répára vagy pelletre van szüksége, hanem friss, pormentes szénára, ami segít a fogak természetes koptatásában. A fogprobléma jelei: étvágycsökkenés, nyáladzás, arcduzzadás, fogyás, csipásodás. Mivel a fogfájás nem csak nagyon kellemetlen, hanem a kezelések is igen drágák, ezért a legjobb ez esetben is a megelőzés.

  1. Bélsárpangás, emésztőszervi leállás, bélelzáródás

Ha a nyuszi bélmozgása leáll, esetleg a bél ürege el is záródik – valamilyen betegség miatt, vagy, mert túl sok szőrt nyelt le tisztálkodás során, fogprobléma jelentkezett nála, stresszes lett a kisállat, – akkor nagyon nehezen áll helyre a normál bélműködés. Amikor az emésztőrendszer lelassul és leáll, azt nevezzük gasztrointesztinális sztázisnak. Jelei: a megszokottnál apróbb széklet, étvágycsökkenés, felpuffadt has, rossz közérzet. Kezelés előtt fontos a pontos diagnózis, így vérvizsgálatra és röntgenre is szükség lehet. A megelőzésben segíthet a megfelelő értrend, a sok-sok széna, és a nyuszi bundájának rendszeres ápolása, hogy minél kevesebb szőr kerüljön a kisemlős szervezetébe.

  1. Myxomatosis

Ezt a vírusos betegséget szúnyogok terjesztik. Sajnos amennyiben a nyuszi megfertőződik, csak tüneti kezelés lehetséges, ami az esetek többségében sikertelen. A beteg állatok bágyadtak, levertek, jellegzetes göbök alakulnak ki a testükön, főleg a fej és a fülek érintettek, de kialakulnak a nemi szervek, végbélnyílás környékén is. Kialakulhat gennyes kötőhártya gyulladás, orrhurut. Később légzési nehézségek és tüdőgyulladás is megjelennek. Szerencsére ez a betegség megelőzhető, mert létezik hatékony védőoltás.

  1. Nyulak vérzéses betegsége (RHD-1 és RHD-2)

Ez a betegség is egy súlyos lefolyású, általában az állat pusztulásával végződő betegség. Magyarországon már két vírustörzs is jelen van, az RHD-1 és az RHD-2-es. Mindkettő ellen létezik hatékony védőoltás. A betegséget szúnyogok, legyek terjesztik, de a fertőzött nyúl testváladékaival is ürül. A vírus véralvadási zavart okoz, így a test bármely részében kialakulhatnak vérzések, amelyek az állat hirtelen halálát okozzák.

  1. Encephalitozoonosis

A betegséget egy egysejtű parazita okozza (Encephalitozoon cuniculi), amelyik a nyulak idegrendszerében telepszik meg. A kórokozó vizelettel ürül. Létezik olyan, hogy az állat a kórokozót tünetmentesen hordozza és üríti. Ezeket a nyuszikat szűrővizsgálatok segítségével lehet felismerni. A beteg nyuszik főleg idegrendszeri tüneteket mutatnak. Fejüket ferdén tartják, görcsök jelentkeznek és az állat el is pusztulhat. Léteznek olyan gyógyszerek, amelyekkel a tünetek jelentősen csökkenthetők és a kórokozó ürítése mérsékelhető.

 

 

Forrás: petcentral.chewy.com