Gyakori tollas betegségek és felismerésük

2020. november 06.

Gyakori tollas betegségek és felismerésük

Madártulajdonosként fontos, hogy tisztában legyünk a papagájok leggyakoribb betegségeivel és azok tüneteivel. A baj korai felismerése jelentősen befolyásolhatja a kezelés sikerességét. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk és betegségre gyanakszunk, akkor azonnal keressünk fel egy díszmadarakra szakosodott állatorvost.

  1. Proventikuláris dilatációs betegség (PDD)

A PDD az egyik legösszetettebb szárnyasbetegség. Első sorban a papagáj emésztőrendszerét érinti, de más szerveknél is jelentkezhet probléma. Leggyakrabban az ara, az afrikai szürke papagáj, az amazon, a kakadu, és a nappapapagáj fajtáknál diagnosztizálják. A PPD tünetei közé tartozik a súlycsökkenés, a hányás, az ürülék megváltozása, valamint a duzzadt torok. De nincs egyetlen olyan jel sem, ami kizárólag PPD-re utalna. Továbbá az is előfordulhat, hogy csak akkor produkál tollas barátunk tüneteket, amikor már nagyon beteg. Sajnos nincs rá gyógymód, a gyógyszeres kezelés és a speciális étrend betartása csak enyhít a díszmadár fájdalmán hátralévő élete alatt.

  1. Papagájláz

A papagájláz a Chlamydia baktérium egy formája, amely minden kampós csőrűt érinthet. A betegség nagyon fertőző, a madarakról más háziállatokra, és az emberekre is átterjedhet. Tünetei nem specifikusak, megjelenhet légzési nehézség, szemfertőzés és –gyulladás, laza és vizes ürülék, valamint általános letargia is. Antibiotikummal, injekcióval kezelhető.

  1. Csőr-és tollbetegség (PBFD)

A PBFD egy rendkívül súlyos madárbetegség, amit a hasonlóság miatt madár Aids-nek is neveznek. Bár a legtöbb érintett szárnyas két évnél fiatalabb, bármilyen korú papagájnál jelentkezhet. Könnyedén felismerhetjük a tollhullásról, a rendellenes tollnövekedésről vagy a hibás csőrfejlődésről. A diagnózis felállításához azonban mindenképp állatorvosi vizsgálatra lesz szükség. Ha bebizonyosodik a PFBD, akkor fájdalomcsökkentő kezelés veszi kezdetét, de teljes gyógyulás nem várható.

  1. Polyomavírus

A polyomavírus első sorban a kedvtelésből tartott madarakat érinti, különösen gyakori a papagájoknál. Az újszülött, illetve a fiatal csőrösök a legveszélyeztetettebbek. Sokszor halálos kimenetelű a betegség. Tünetei közé tartozik az étvágytalanság, a megnagyobbodott has, a bénulás, és a hasmenés. Előfordulhat, hogy tollas barátunk semmilyen külső jelét nem adja a betegségnek, de hordozza a vírust, és egy esetleges stressz hatására megfertőzi társait. Sajnos nincs rá biztos gyógymód.

  1. Candida

A Candida egy gombás fertőzés, amely minden madárfaj emésztőrendszerében kialakulhat. A betegség során az élesztőgombák kezdenek túlzott növekedésbe, amelyek egyébként is jelen vannak a szárnyasok szervezetében. Candidával állunk szemben, ha fehér foltokat észlelünk a száj és a torok környékén, továbbá jelentkezhet még hányás, étvágycsökkenés, lelassult emésztés, és letargia. A jó hír, hogy gombaellenes készítménnyel sikeresen kezelhető. Mivel gyakran egy másik betegség hatására alakul ki, mindenképp alapos kivizsgálás javasolt.