Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Haladóknak: Sósvízi akvárium!

2018. szeptember 04.

Haladóknak: Sósvízi akvárium!

Sósvízi akvárium működtetése első sorban a haladó akvaristáknak ajánlott, hiszen beüzemelése és állapotának fenntartása jóval nehezebb, mint az édesvízié. Sőt, valószínűleg a pénztárcánkat is jobban megterheli. Viszont a látvány biztosan kárpótol majd minket a nehézségekért, bármilyen sósvízi halat is válasszunk bele.

Ha elhatároztuk, hogy szeretnénk egy mini tengert otthonunkba vagy irodánkba, akkor először azt kell eldöntenünk, hogy hol legyen az akvárium, és mekkora helyet tudunk biztosítani neki, vagyis milyen méretű legyen. Továbbá jó, ha gondolunk arra is, hogy milyen stílusú illik leginkább a kiválasztott szobába vagy folyosóra. Ügyeljünk arra, hogy soha ne érje majd közvetlen napfény az akváriumot, azaz kerüljük az ablakokhoz közeli helyeket.

A szükséges felszerelések közé tartozik például a világítás. Hogy pontosan milyen égőket kell beszereznünk, az függ a beépíteni kívánt rendszer típusától, valamint a betelepítendő halak és növények igényeitől is. Ugyanezeket a szempontokat kell figyelembe vennünk akkor is, amikor szűrőt választunk, hiszen azoknak is több fajtája kapható. A vízkeringető esetében pedig főként a teljesítményt kell meghatároznunk, ami az akvárium nagyságától függ.

A kövek és a növények nem csak díszei lehetnek az akváriumnak, de akár táplálékként is szolgálhatnak. Tehát el kell döntenünk azt is, hogy élő- vagy mesterséges környezetet szeretnénk-e kialakítani leendő pikkelyes barátaink számára. Érdemes megismernünk mindkét típusnál az előnyöket és a hátrányokat is, hogy biztosan ne érjen minket csalódás a későbbiek során. Fontos, hogy elegendő rejtek- és pihenőhelyet alakítsunk ki általuk a halak számára, hogy bármikor legyen lehetőségük elbújni, ha valamiért nem érzik biztonságban magukat vagy egyszerűen csak épp egy sötétebb zugra vágynak.

Mivel tengeri vizet kell létrehoznunk, ezért szükségünk lesz a só mellett egy mérőeszközre is, amely jelzi nekünk a víz fajsúlyát és sótartalmát.

Hasonlóan fontos a hőmérő és a fűtés. Kisebb akváriumoknál viszonylag könnyebb a hőmérséklet beállítása és fenntartása, a nagyobbaknál viszont komolyabb rendszerre is szükség lehet.

Hogy sósvízi birodalmunkkal minden rendben legyen, be kell szereznünk még tesztkészleteket, adalékokat és egyéb kiegészítőket is. Például egyes vízi élőlények egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a kálcium és egyéb nyomelemek és ásványi anyagok és vitaminok. Hogy pontosan mely termékeket ajánlott alkalmaznunk, arról kérjük ki szakember véleményét.

Az akváriumot időnként ki is kell takarítani, amelyhez megint csak javasolt előre bevásárolnunk például vödröket, tisztító szerszámokat, szifoncsövet vagy tömlőt, mágneses algakaparót, különböző méretű hálókat és akár pótalkatrészeket is. Ajánlott egy füzetben vagy számítógépünkön egy dokumentumban vezetnünk, hogy mikor takarítottuk ki legutóbb az akváriumot vagy milyen más teendőink voltak vele. Ez sokat segíthet a későbbi karbantartásban.

Miután minden a helyére került és teszteltük a rendszerünket, lassan betelepíthetjük a kiválasztott halakat, korallokat és gerincteleneket is. Tudnunk kell, hogy feladataink itt nem érnek véget, ugyanis folyamatosan ellenőriznünk kell vízi élőlényeink egészségét, valamint az akvárium vizének minőségét, és persze a szűrők rendszeres tisztításáról sem szabad megfeledkeznünk.

 

Forrás: thesprucepets.com