Halak társítása egy akváriumban – mire kell odafigyelnünk?

2021. január 07.

Halak társítása egy akváriumban – mire kell odafigyelnünk?

Az egymással jól kijövő halak kiválasztása minden akvarista számára kihívást jelent. Bár vannak olyan kombinációk, melyeket viszonylag jól ismerünk, és szinte biztosak lehetünk az eredményben, de sok esetben nem működik a társítás, mert több tényező is befolyással van rá. Néhány szempontot mindenképp érdemes figyelembe vennünk, mielőtt megvásárolnánk a legszebb pikkelyeseket és összeengednénk őket.

  • Az akvárium mérete

Minél több hely jut egyetlen kopoltyús számára, annál kisebb az esély arra, hogy összetűzésbe kerülnek egymással. Ha az akvárium zsúfolt, akkor a halak feszültebbé válnak, és könnyebben elkezdenek harcolni. Ne feledjük, hogy pikkelyeseink előbb-utóbb megnőnek, tehát érdemes már egyből egy nagyméretű akváriumot beszerezni, és jusson eszünkbe az is, hogy egy 30 literes akváriumban valójában nem 30 liter víz lesz, hiszen nem engedjük teljesen tele, továbbá elvesznek a helyből a kavicsok, sziklák és az egyéb dekorációk is. Ráadásul, ami számunkra már hatalmas akváriumnak tűnik, például 700 literes, az még mindig töredéke a halak természetes élőhelyének.

  • Az akvárium formája

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az akváriumunk például inkább szélesebb, vagy inkább magasabb lesz, mert a különböző díszhalak különböző úszásformákat kedvelnek. A széles például az olyan aktív kopoltyúsoknak ideális, mint a dániók vagy a márnák. A magasabb akváriumok bár nagyon jól mutathatnak, és jobban elférnek a kisebb térben is, de csak az olyan kevésbé aktív halak számára megfelelőek, mint a diszkoszhalak, a vitorláshalak, vagy a gurámifélék.

  • Díszek és növények

Az akvárium berendezésével is segíthetjük a kompatibilitást. A legtöbb halnak szüksége van saját területre, és ezt remekül meg tudják oldani egymás között, ha van elég növény, szikla, barlang és uszadékfa az akváriumban. Mindig járjunk utána, hogy a kiszemelt kopoltyúsok milyen környezetet kedvelnek leginkább. Új díszhalak betelepítésekor pedig kicsit módosítsunk a dekoráción, hogy ne okozzon problémát a már megszokott és elfoglalt területek megközelítése.

  • Díszhalfajták és származásuk

A halak is kommunikálnak egymással, ezért ajánlott olyan pikkelyeseket összeengednünk, melyek ugyanabból a régióból származnak. Különösen sokat számít ez, ha agresszívabb vagy területvédő fajtákban gondolkodunk. De olyan kopoltyúsok is vannak, amelyek éppen saját fajtájukkal nem közösködnek szívesen. Emiatt mindenképp érdemes szakértőhöz fordulnunk, hogy a lehető legkisebb eséllyel legyen problémás halainknak az összeszoktatása.

  • Kor, nem, méret

Ha a kiválasztott díszhalak még fiatalabbak, akkor könnyebben képesek lesznek elfogadni új társaikat az akváriumban, még akkor is, ha felnőtt korukra kissé agresszívabbá válhatnak. Azt is jó, ha tudjuk, hogy a hímek jobban védik a területüket, és nagyobb eséllyel kezdenek harcolni egymással, különösen párzás idején. Ha eltérő nemű példányokat szeretnénk együtt tartani, akkor figyelembe kell venni a faji szükségleteket a nemek arányát illetően.

Egy régi akvarista mondás szerint pedig, ha egy hal belefér egy másik szájába, akkor végül bele is fog kerülni. Tehát az új díszhalaknak mindig legalább akkoráknak kell lenniük, mint a legnagyobb vagy legagresszívabb már meglévő pikkelyeseknek.